line
aantal rokende kinderen flink toegenomen tijdens corona-1

Kort binnenlands nieuws: Aantal rokende kinderen in coronatijd sterk toegenomen

dinsdag 04 oktober 2022

Tussen 2019 en 2021 is het aantal kinderen tussen de 12 en 16 jaar dat dagelijks rookt met 40 procent toegenomen. Onder 16-jarigen was dat bijna 50 procent, berekende verzekeraar Independer in aanloop naar Stoptober. Dit en meer in Kort binnenlands nieuws.

Door de webredactie

Het aantal dagelijks rokende jongeren van 12 tot 16 jaar is in de coronatijd met bijna 40 procent toegenomen. In 2021 rookte 1 op de 40 jongeren dagelijks een sigaret of shag, blijkt uit onderzoek van verzekeraar Independer op basis van cijfers van de GGD en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Onder 16-jarigen was de stijging nog sterker, van 1 op 27 in 2019 naar 1 op 15 in 2021, bijna een verdubbeling. Onder meisjes was de stijging nog sterker, met 56 procent, terwijl de toename bij jongens op 25 procent uitkwam. Ook het aantal incidenteel rokende kinderen is met ongeveer een kwart gestegen naar 1 op de 10 in 2021. Onder 16-jarigen gaat het zelfs om een stijging van 37,7 procent. Opnieuw is de toename van het aantal gelegenheidsrokers onder meisjes veel sterker (39,7 procent) dan bij de jongens (7,4 procent). Het onderzoek heeft niet gekeken naar het gebruik van e-sigaretten.
Lees meer bij Independer

Politie: Criminelen ronselen schoolkinderen met snus

De Amsterdamse politie waarschuwt in een video voor criminelen die schoolkinderen ronselen voor criminele klusjes door snus aan ze uit te delen. Het gaat om kinderen in groep 7 en 8 van de basisschool en de brugklas. De nicotinezakjes die je onder je bovenlip moet schuiven zijn in Nederland verboden omdat ze te veel nicotine bevatten. Desondanks zijn ze populair onder jongeren. “Politiemensen horen van kinderen hoe zij op school benaderd worden om te gebruiken”, stelt de videoboodschap. “De criminelen die hier verantwoordelijk voor zijn hebben een duidelijk doel: kinderen verslaafd maken aan de nicotinezakjes, om ze vervolgens in te zetten voor verschillende diensten.” De kinderen moeten bijvoorbeeld zelf snus gaan dealen.
Lees meer in Het Parool

Georkestreerd protest tegen smaakjesverbod e-sigaret

Op de laatste dag van de internetconsultatie over de regeling waarmee het verbod op smaakjes in e-sigaretten wordt ingevoerd, werden vorige week nog 500 reacties toegevoegd. De winkeliersvereniging Esigbond en consumentenvereniging Acvoda hadden hun achterban daartoe opgeroepen via social media en een campagnewebsite. In totaal leverde de internetconsultatie 1.500 reacties op. De regeling beperkt het aantal toegestane smaakstoffen tot 16 ingrediënten, die kunnen worden gebruikt om een tabakssmaak te maken. Alle andere (zoete) smaakjes zijn vanaf 1 januari 2023 verboden, al mogen bedrijven hun voorraden nog een half jaar verkopen.
Meer informatie op internetconsultatie.nl

Mentholverbod helpt rokers om te stoppen

Dat een smaakjesverbod helpt om het roken terug te dringen, blijkt uit Nederlands onderzoek naar het effect van het Europese verbod op menthol in sigaretten en tabak. Sinds het ingaan van het verbod in mei 2020 zijn meer mentholrokers gestopt met roken dan niet-mentholrokers. Ook deden zij vaker een stoppoging. Tegelijkertijd zegt een derde van de mentholrokers dat ze nog steeds mentholsigaretten roken door los verkrijgbare mentholaccessoires toe te voegen aan hun tabak. In reactie daarop zegt Marc Willemsen, Programmahoofd Tabak van het Trimbos-instituut: “Eerst kwam er nog een verbod op andere kenmerkende smaakjes. Een jaar daarna pas op menthol. De industrie heeft daardoor extra veel tijd gehad om hierop te anticiperen en ervoor te zorgen dat er alternatieve producten op de markt kwamen om in de mentholbehoefte van sommige rokers te voorzien. Het effect van het verbod zou groter geweest zijn als deze ruimte niet aan de industrie was gegund.” De onderzoekers pleiten voor extra maatregelen om ook de accessoires te verbieden.
Lees meer op trimbos.nl

Topambtenaar EZK stapt over naar VNO-NCW

In politiek Den Haag is enige beroering ontstaan over de aangekondigde overstap van directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) Focco Vijselaar naar VNO-NCW. Bij de werkgeversorganisatie volgt Vijselaar per 1 april 2023 Cees Oudshoorn op als algemeen directeur. Op 9 september stelde het Kamerlid Gündogan vragen aan minister Adriaansens (EZK) over deze opmerkelijke overstap. Gündogan wil onder meer weten of een topambtenaar die over gevoelige overheidsinformatie beschikt, zonder beperkingen kan overstappen naar de grootste lobbyorganisatie van het land. De zaak werd ook aangestipt bij de behandeling van de Initiatiefnota van de Kamerleden Dassen en Omtzigt over een wettelijke regeling voor integriteitskwesties van bewindspersonen en de ambtelijke top.

tags:  smaakjesverbod | coronacrisis | mentholban | snus | VNO-NCW | internetconsultatie | jeugdrokers | Trimbos | tabakslobby