line
iqos we will never change again-1

Philip Morris misleidt klanten: veel meer nicotine in IQOS/Heets

dinsdag 06 september 2022

De sigaretten (Heets) die in de IQOS van PMI gaan, bevatten geen 0,5 mg nicotine, zoals de fabrikant steeds zegt, maar 4 mg, acht keer zoveel. Dat blijkt uit onderzoek van The Bureau of Investigative Journalism. Philip Morris misleidt zo haar klanten, de IQOS is veel verslavender dan gedacht.

Door de webredactie

Volgens tabaksfabrikant Philip Morris International (PMI) is de IQOS, een heat-not-burn-product dat een speciaal daarvoor vervaardigde sigaret (Heets genaamd) niet verbrandt maar verhit, veel minder schadelijk voor de gezondheid dan een traditionele sigaret. Maar uit nieuw onderzoek van The Bureau of Investigative Journalism (TBIJ) lijkt dat een voor de IQOS bestemde sigaret meer dan 4 mg nicotine bevat, acht keer de hoeveelheid die Philip Morris zegt dat erin zit. Daarmee is de IQOS veel verslavender dan de fabrikant in zijn marketing beweert. Nicotine is bovendien een stof die schadelijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben en bijvoorbeeld hartritmestoornissen veroorzaakt.

Groeiende Europese markt voor de IQOS

Op dit moment beslaat de IQOS 2,5 procent van de Europese tabaksmarkt. Volgens Philip Morris zelf gaat het om zo’n 20 miljoen gebruikers. De tabaksfabrikant probeert dat aantal zo snel mogelijk te verhogen door allerlei marketingtrucs in te zetten. Zo zegt het bedrijf naar een rookvrije toekomst te streven. Dat doet het niet door per direct de tabaksfabrieken stil te zetten, maar door rokers aan te moedigen over te stappen op de IQOS.

IQOS is schadelijk én produceert rook

Het apparaat ligt al een tijdje onder vuur. Uit onafhankelijk onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gebleken dat het gebruik ervan nog altijd schadelijk voor de gezondheid is, doordat er kankerverwekkende stoffen bij vrijkomen. Daarnaast is de claim dat het massale gebruik van de IQOS voor een rookvrije toekomst zal zorgen niet juist, omdat de verhitting van een sigaret ook gewoon rook produceert, zo is gebleken uit onderzoek van de University of Nottingham.

PMI-medewerkers: ‘0,5 mg nicotine bij gebruik IQOS’

Nu voegt The Bureau of Investigative Journalism (TBIJ) daaraan toe dat er meer nicotine in zit dan de fabrikant beweert. TBIJ deed aan meerdere webcasts mee waarin PMI reclame maakte voor de IQOS. In elf landen werd het nicotinegehalte van 0,5 mg door PMI-medewerkers genoemd. In twee landen stelden medewerkers daarbij dat het om het nicotinegehalte in de emissie ging (in de rook) en negen van hen zeiden dat het om het gehalte in de Heets-sigaret ging. Dezelfde bewering vinden we terug op Nederlandse websites (Novusfumus, veelinteressants).

Daarna heeft TBIJ een test laten uitvoeren om dat te controleren. Uit die test kwam dat er meer dan 4 mg in een heatstick zit, acht keer zoveel als beweerd. TBIJ merkt daar wel bij op dat er op dit moment geen internationale standaarden zijn die van toepassing zijn op een IQOS-test, waardoor er een grijs gebied is ontstaan waarin niet duidelijk is hoe een fabrikant heeft getest en hoe dit aan de consument gepresenteerd kan of moet worden.

PMI beïnvloedt testmethode en manipuleert resultaten

Volgens TBIJ is Philip Morris aan zijn 0,5 mg nicotine gekomen door een aangepaste versie van de ISO-test te doen die voor traditionele sigaretten wordt gebruikt om vast te stellen wat er aan stoffen in sigarettenrook zit. Die test ligt al langer onder vuur, omdat tabaksfabrikanten waaronder Philip Morris betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van die testmethode en daarnaast gaatjes in de filters van hun sigaretten hebben aangebracht waarlangs rookmachines extra lucht aanzuigen. Die lucht verdunt de rook, waardoor er minder schadelijke stoffen worden gemeten dan een roker, die de gaatjes met zijn vingers en lippen afdekt, daadwerkelijk binnenkrijgt. Zo manipuleert de industrie de wettelijk verplichte meetmethode, en daarom wordt er van ‘sjoemelsigaretten’ gesproken.

Maximaal toegestane hoeveelheid gifstoffen overschreden

Met een testmethode die het rookgedrag van een roker beter benadert (met afgeplakte gaatjes en aangepaste intensiteit en frequentie van de trekjes) worden veel hogere dan de wettelijk toegestane maximale hoeveelheden gifstoffen teer, nicotine en koolmonoxide gemeten. Rookpreventie Jeugd probeert samen met de gemeente Amsterdam en veertien andere gezondheidsorganisaties bij de rechter te bedingen dat de maximaal toegestane hoeveelheden gifstoffen met zo’n alternatieve testmethode worden gehandhaafd.

PMI herkent cijfer, maar communiceert het niet

Gevraagd om een reactie, zei Philip Morris tegen TBIJ dat het bureau de nicotine in de sigaret en niet in de emissie (de rook) had gemeten. Maar TBIJ stelt dat het ook de rook heeft gemeten en dat daar 1,2 mg nicotine in zat. Een cijfer dat PMI herkende uit zijn eigen onderzoek. TBIJ: “Maar we konden nergens bewijs vinden dat PMI dit getal ooit in zijn pr heeft gebruikt.”

tags:  Bureau of Investigative Journalism | HEETS | IQOS | heatstick | PMI | nicotine | misleiding | onderzoek