line
hoezi nen-1

NEN-normcommissie tabak gaat met tabaksfabrikanten internationale adviezen uitbrengen

donderdag 30 augustus 2018

Nu de overheid niet meer deelneemt aan de commissie tabak van het Nederlands Normalisatie-Instituut (NEN) en er alleen nog maar vertegenwoordigers van de tabaksindustrie in achter zijn gebleven, heeft de NEN besloten dat die commissie geen nationale normen meer kan maken. Wel vindt ze het goed dat de tabaksfabrikanten blijven meepraten over internationale normen. Advocaat Phon van den Biesen: “De aanwezigheid van de overheid in de commissie is door de tabaksindustrie steeds als een soort vijgenblad-constructie gehanteerd.”

Door de webredactie

In mei van dit jaar maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekend dat ze niet meer deel zouden uitmaken van de normcommissie voor tabak en tabaksproducten van het Nederlands Normalisatie-Instituut (NEN). De andere deelnemers aan die commissie zijn namelijk vertegenwoordigers van tabaksfabrikanten (zes van de acht zetels werden door hen bezet en ook Boudewijn van Duuren, de voorzitter van de commissie, bleek een Philip Morris-verleden te hebben).

Internationale normen

De NEN-commissies adviseren namens Nederland bij het opstellen van internationale normen die worden gemaakt door de International Organization for Standardization (ISO), waar het NEN bij is aangesloten. De ISO-norm voor tabaksproducten ligt in de wet verankerd. Daarin staat wat de maximale hoeveelheden aan giftige stoffen mogen zijn, die in tabaksrook teruggevonden mogen worden.

Uitsluitend producenten

“Nu de overheid niet langer vertegenwoordigd is, bestaat de normcommissie nog uitsluitend uit producenten en hun vertegenwoordigers,” schrijft de NEN vandaag in een persbericht. “Daarmee is in de normcommissie onvoldoende draagvlak geborgd voor het opstellen van nationale normen.” Met andere woorden: deze NEN-commissie kan geen advies meer uitbrengen voor nationale normen. Maar, dat betekent niet dat de commissie wordt opgeheven. “De normcommissie blijft voortbestaan als platform voor deelname aan wereldwijde normalisatie in ISO,” gaat het NEN verder. “Binnen de ISO-commissie voor Tabak en tabaksproducten zijn alle belangen namelijk wel vertegenwoordigd.”

In balans?

De NEN stelt dat in de ISO-commissie voor tabaksnormalisatie een brede vertegenwoordiging van industrie, onderzoeksinstellingen, overheden en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zitten en gaat er kennelijk van uit dat die de eenzijdige stem van de tabaksindustrie die uit Nederland komt, in balans zullen brengen. “Eigenlijk is dit vreemd,” reageert advocaat Phon van den Biesen, die namens de Stichting Rookpreventie Jeugd de scheve verhouding in de NEN-commissie tabak aanzwengelde. “Want die NEN-norm blijft gewoon bestaan en de Normcommissie blijft in ISO-verband gewoon haar adviezen geven.”

Geen aanpassingen

Het valt Van den Biesen op dat hoewel er geen toekomstige NEN-adviezen meer uit de commissie zullen komen op nationaal niveau, de huidige tabaks-normen niet worden aangepast. Van den Biesen: “Het is opmerkelijk dat ze nu een draagvlak-reden hanteren om de Nederlandse normering te staken. Met de overheid erbij was er dus wel draagvlak, maar dan wel met een stemverhouding twee (overheid) tegen zes (tabaksindustrie), waarbij de voorzitter als zevende tabaks-stem gold. Kortom, de aanwezigheid van de overheid is door de tabaksindustrie steeds als een soort vijgenblad-constructie gehanteerd. Nu het vijgenblad weg is, wenst de NEN-commissie zich niet meer in het openbaar te vertonen.”

tags:  juridisch | Tabakswet | politiek | tabaksindustrie