line
pmi omzeilt tabakswet-1

Philip Morris omzeilt tabakswet in Nieuw-Zeeland met cigarillos

dinsdag 26 juli 2022

In Nieuw-Zeeland verkoopt Philip Morris sinds kort cigarillos met filter onder de prijs van de goedkoopste sigaretten. Dit kan dankzij een maas in de wet. De zorg is dat de tabaksfabrikant op deze manier nieuwe gebruikers wil strikken.

Door de webredactie

’s Werelds grootste tabaksfabrikant is in Nieuw-Zeeland begonnen met de verkoop van sigaretten in bruin papier dat eruitziet als tabaksblad. Philip Morris (PMI) importeert deze vermomde sigaretten als ‘cigarillos’ en verkoopt ze onder de naam Chesterfield Leaf. Dankzij een maas in de wet betaalt PMI minder accijns, waardoor de fabrikant de cigarillos kan verkopen voor 10 procent minder dan de goedkoopste sigaretten, schrijft Newsroom.

Uiterst zorgwekkend

De Chesterfield Leaf heeft precies dezelfde grootte en vorm als een sigaret en heeft een filter. Een pakje van 20 stuks kost in Nieuw-Zeeland 26,90 dollar (18,28 euro). Dat is beduidend minder dan de goedkoopste verkrijgbare sigaret, voor 29,90 dollar (20,32 euro) per pakje. Andere sigarettenmerken kosten wel tot 40 dollar (27,19 euro) per pakje. De minister van Volksgezondheid noemt deze ontwikkeling ‘uiterst zorgwekkend’. “Cigarillos worden verkocht met dezelfde merknaam als een sigaret, in dezelfde verpakking en tegen een heel lage prijs.”

Net zo schadelijk

Rachel Nicholls, de nationaal adviseur voor gezondheidsbevordering, benadrukt dat deze nieuwe producten net zo verslavend en schadelijk zijn als gewone sigaretten. “We geloven dat dit de zoveelste cynische poging is van tabaksfabrikanten om nieuwe gebruikers aan de haak te slaan en mensen aan te moedigen om te blijven roken.” Ook de Cancer Society velt een hard oordeel over deze marketingtactieken. “Het is geen verrassing dat dit regelrecht indruist tegen de zogenaamde intentie van Philip Morris om een rookvrije toekomst te bereiken. We veroordelen de achterbakse tactieken die door de tabaksindustrie worden gebruikt om hun winsten te verhogen ten koste van het lijden van mensen.”

Het dubbele gezicht van de tabaksindustrie

In een blog op Public Health Expert reageren vijf onderzoekers van ASPIRE 2025, een onderzoeksgroep voor een tabaksvrij Nieuw Zeeland, op het dubbele gezicht van de tabaksindustrie, die enerzijds zegt te willen transformeren en anderzijds blijft investeren in traditionele rookwaren. “PMI’s voortdurende ontwikkeling en marketing van rooktabak is ernstig uit balans met hun pr-propaganda. […] De enige echt effectieve manier waarop tabaksfirma’s hun betrokkenheid bij een rookvrije toekomst kunnen demonstreren, is door direct te stoppen met de verkoop en productie van hun verbrandbare producten en te stoppen met alle  onderzoek naar en ontwikkeling van dit soort producten.”

Behalve het opheffen van het aparte belastingtarief voor cigarillo’s raden zij beleidsmakers drie reacties aan:
1. Beleidsmakers moeten elke poging van de tabaksindustrie om ‘deel van de oplossing te zijn’ blijven afwijzen;
2. De overheid moet het tabaksontmoedigingsbeleid actief doorzetten, inclusief verplichte nicotinereductie tot een niet-verslavend niveau;
3. Beleidsmakers kunnen overwegen om de tabaksmarkt te bevriezen en vanaf nu geen nieuwe producten meer toe te laten.

Volop verkrijgbaar

Nieuw-Zeeland is niet het enige land waar tabaksfabrikanten proberen accijnzen en marketingbeperkingen te omzeilen door hun sigaretten ‘cigarillo's’ te noemen. Zoals we al eerder schreven zijn goedkope cigarillos met filter ook in Nederland volop verkrijgbaar. Pakjes met 17 cigarillos zijn er al vanaf 3,40 euro, terwijl een pakje van 20 sigaretten minimaal twee keer zo duur is. Nog goedkoper zijn de merkloze ‘filtersigaartjes’: 50 stuks voor 8 euro. Iets duurdere merken worden ook verkocht in verpakkingen van 5 en 10 stuks, wat het voor beginnende, jonge rokers een stuk makkelijker maakt om voor de eerste keer een pakje te kopen. In het Verenigd Koninkrijk en Europa hebben goedkope cigarillo’s de laatste jaren al een groter marktaandeel verworven. Volgens NSO Retail is het aandeel van sigaren in de tabaksverkoop in Nederland gestegen van 2,6 procent (2017) naar 3,0 procent (2020). De cigarillo is het best verkopende model.

tags:  Nieuw-Zeeland | tabaksaccijns | cigarillos | belastingontduiking | jeugdrokers | tabaksproducten | PMI