line
verslavende pakjes-1

Tabakscontent op social media verdubbelt kans dat niet-roker gaat roken of dampen

woensdag 20 juli 2022

Reclames en berichten over tabaksproducten die op sociale media worden gedeeld, hebben een grote invloed. Mensen die ze zien lopen een twee keer zo grote kans om tabaksproducten te gaan gebruiken. Dat blijkt uit een grote meta-analyse van de Keck School of Medicine’s Department of Population and Public Health Sciences dat is gepubliceerd in JAMA Pediatrics. “Tieners zouden voorgelicht kunnen worden over waarom de tabaksindustrie hun marketing op hen richt.”

Door de webredactie

Al langer bestaat het idee dat sociale media, door hun wereldwijde bereik, lokale reclameverboden kunnen omzeilen. Sociale media als Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Snapchat, Pinterest en Tumbler bevatten allemaal berichten, foto’s en video’s van mensen die roken of dampen, tabaksreclames en gesponsorde content van tabaks- en e-sigaretfabrikanten. Eerder dit jaar berichtte TabakNee bijvoorbeeld nog dat er een snelle toename van reclame voor shishapennen op sociale media was, dat jongeren er verboden snus aanschaffen en de content Amerikaanse jongeren tot roken had aangezet. Afgelopen weekend onthulde de Engelse krant The Observer hoe de Chinese fabrikant van e-sigaretten Elf Bar Britse reclameverboden aan zijn laars lapt en influencers betaalt om op TikTok kinderen en jongeren de wegwerp-e-sigaret aan te prijzen.

“De snelle toename van sociale media heeft tabaksfabrikanten een nieuwe manier gegeven om hun producten aan de man te brengen, vooral onder tieners en jongeren”, zegt Jon-Patrick Allem van het Department of Population and Public Health Sciences aan de Keck School of Medicine in een persbericht. Hij is een van de auteurs van een nieuw onderzoek naar de invloed van tabaksreclames op sociale media op later tabaksgebruik.

De eerste grote meta-analyse

De studie is gepubliceerd in JAMA Pediatrics en is de eerste grote meta-analyse van data van 139.624 deelnemers uit 29 andere studies. “We hebben een groot net over de literatuur over tabak en sociale media uitgeworpen en alles eruit gefilterd dat over de relatie tussen social media-content en tabaksgebruik gaat”, zegt hoofdauteur van het onderzoek Scott Donaldson in het persbericht. Het gaat om deelnemers uit de Verenigde Staten, India, Australië en Indonesië. 72 procent van de deelnemers was adolescent, 15 procent was jongvolwassen en 13 procent volwassen.

Twee keer zo snel geneigd om te gaan roken

De onderzoekers concluderen dat online tabakscontent op sociale media invloed heeft op offline tabaksgebruik van degenen die die content hebben gezien. Mensen die de content hadden gezien, bleken twee keer zo snel geneigd te zijn om tabaksproducten later in hun leven te gaan gebruiken. “Het is vooral belangrijk om te weten dat mensen die nooit eerder tabak hadden gebruikt, gevoelig zijn voor de tabaksreclame,” zegt Allem. “Dat suggereert dat blootstelling aan tabak-gerelateerde inhoud de interesse kan wekken en niet-rokers potentieel kan overhalen om tabak te gaan gebruiken.”

Oproep aan beleidsmakers om in te grijpen

De onderzoekers stellen dat hun onderzoek belangrijk is voor beleidsmakers. “In de eerste plaats zou er ingegrepen kunnen worden om de invloed van pro-tabaks-content tegen te gaan,” zegt Allem. “Tieners zouden voorgelicht kunnen worden over waarom de tabaksindustrie haar marketing op hen richt.” Ook zouden beleidsmakers strengere reclameregels voor sociale media kunnen invoeren. Daarnaast zouden de sociale media zelf tot actie bewogen kunnen worden om hun gebruikers tegen de tabakscontent te beschermen, door bijvoorbeeld labels met waarschuwende informatie toe te voegen aan berichten over tabak.

Ruim 1 miljoen views van Sick of Smoking op TikTok

In Nederland is longarts Wanda de Kanter al voor de troepen uitgelopen door vorig jaar augustus namens Sick of Smoking met videoplatform TikTok een samenwerking aan te gaan. Ze waarschuwt jongeren daar voor het doel van de tabaksindustrie: hen met opzet op vroege leeftijd verslaafd te maken aan nicotine. De TikTok-video’s van het Sick of Smoking-kanaal zijn inmiddels meer dan een miljoen keer bekeken.

tags:  TikTok | gezondheidswaarschuwingen | social media | sluikreclame | volksgezondheid | tabaksreclame | Sick of Smoking | jongeren | onderzoek