line
wanda tiktok-1

Sick of Smoking en TikTok samen in actie tegen tabaksindustrie

woensdag 18 augustus 2021

Wanda de Kanter is als eerste Nederlandse longarts actief op TikTok, het onder jongeren populaire sociale medium. Samen met Sick of Smoking en Prappers Media waarschuwt zij jongeren op TikTok dat de tabaksindustrie hen expres verslaafd maakt.

Door de webredactie

Het onder jongeren populaire sociale medium TikTok en het platform tegen de tabaksindustrie Sick of Smoking slaan de handen ineen om kinderen te waarschuwen voor de tabaksindustrie die hen in de val probeert te lokken. Terwijl Wanda de Kanter als eerste longarts op TikTok actief is, lanceert Sick of Smoking een campagne die nabestaanden van tabaksslachtoffers een podium geeft.

Via TikTok wijst De Kanter jongeren op de gevaren van een rookverslaving. De Kanter: “Als je jong bent, leef je in het nu; er is geen later. Je wilt nu roken, drinken, feesten en noem maar op. Maar als je begint met roken, is de kans dat je eraan doodgaat heel erg groot. Ik heb als longarts zoveel mensen op zo’n verschrikkelijke manier zien doodgaan. Laten we ophouden mensen die sterven aan roken de schuld ervan te geven. Er is namelijk maar één schuldige en dat is de tabaksindustrie. Ze weten al zeventig jaar dat er zoveel mensen aan dood gaan en maken de sigaret met opzet zo verslavend. Iedereen moet weten dat rokers slaaf worden gemaakt.”

Impact op jongeren

Maandelijks zijn er bijna 3 miljoen Nederlandse jongeren onder de 24 jaar actief op TikTok. Het platform is daardoor het ideale medium om deze generatie te bereiken. Joey Scheufler, oprichter van Prappers Media (de Nederlandse marktleider voor adverteren op TikTok), zegt hierover: “Wij kennen het platform TikTok als geen ander. We kennen de trends, hebben de beste influencers en weten hoe het algoritme werkt.” Prappers Media werkt gratis mee aan de campagne van De Kanter en Sick of Smoking. “Wij pakken onze verantwoordelijkheid en zorgen voor impact”, vervolgt Scheufler. “Elk jaar sterven in Nederland meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Dat moet stoppen en de beste manier om dat te bewerkstelligen is dat jongeren niet meer verslaafd kunnen raken aan roken.”

Mensen worden nu opgeroepen om via TikTok en andere sociale media te laten weten dat er een einde moet komen aan de tabaksindustrie. Gevraagd wort om SOS op je hand te schrijven en een foto van jezelf met het stopgebaar te delen met de hashtags #sickofsmoking en #stopgenoegisgenoeg.

Sick of Smoking

Tabak moet de wereld uit en de tabaksindustrie mag geen slachtoffers meer maken, is de missie van Sick of Smoking | Stop de tabaksindustrie. Deze website (en campagne) wil niet alleen jongeren bereiken, maar laat ook nabestaanden, naasten en geliefden van slachtoffers van de tabaksindustrie aan het woord.

Sick of Smoking is opgericht in 2016 door Anne Marie van Veen, samen met COPD-patiënt Lia Breed en Rookpreventie Jeugd. Anne Marie van Veen kreeg in 2014 te horen dat ze uitgezaaide longkanker had en aan de gevolgen van roken zou overlijden. Ze ontdekte dat de tabaksindustrie haar en andere rokers al op jonge leeftijd met opzet verslaafd had gemaakt. Ze wilde voorkomen dat haar eigen en alle andere kinderen prooi zouden worden van de tabaksindustrie. Zowel Van Veen als Breed is inmiddels overleden. 

Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker hebben het stokje overgenomen en dragen hun boodschap uit: tabaksfabrikanten zien jeugdigen als replacement smokers die de dode rokers moeten vervangen. Ze hanteren agressieve marketing- en lobbystrategieën en voegen stiekem honderden extra verslavende stofjes toe aan sigaretten, zodat jongeren gaan roken en levenslang klant worden. Maar op TikTok worden jongeren hier nu voor gewaarschuwd. 

tags:  replacement smokers | TikTok | Rookpreventie Jeugd | jeugdrokers | social media | Sick of Smoking | Wanda de Kanter | jongeren