line
do not attend when big tobacco is present-1

Waarom politici van evenementen weg moeten blijven als Big Tobacco die sponsort

donderdag 21 oktober 2021

Philip Morris blijft proberen om aan evenementen deel te nemen waar het wereldleiders en andere invloedrijke personen kan ontmoeten. Hoe meer vrienden op invloedrijke posities, hoe beter. In september deed de tabaksgigant dat nog bij de Concordia Conferentie, een zijprogramma van de General Assembly van de Verenigde Naties. 

Door de webredactie

Ieder jaar in september vindt de Concordia Summit plaats, een conferentie waarbij vooraanstaande sprekers met allerlei verschillende achtergronden van over de hele wereld samenkomen om ideeën uit te wisselen en partnerships te vormen. Tijdens de laatste editie op 10 september j.l. waren bijvoorbeeld de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, hoogcommissaris voor de vluchtelingen van de UNHCR, Kelly Clements, de speciale klimaatgezant van de Verenigde Staten, John Kerry, de voormalige president van Spanje, Jose Maria Aznar Lopez, de minister van ondernemerschap van Saoedi-Arabië, de minister-president van Kaapverdië, de president van Colombia, de Mexicaanse economieminister, de ex-first lady Laura Bush en nog een hele zwik invloedrijke (ex)politici aanwezig.

Zij konden er onder meer vooraanstaande journalisten ontmoeten als Marty Baron van The Washington Post en Gerard Baker van The Wall Street Journal, evenals de bekende Amerikaanse televisiedokter Dr. Oz, maar ook Nick Clegg, topman van Facebook en Allen Blue van LinkedIn, naast vertegenwoordigers van multinationals als Cargill, Uber, farmaceut Bayer en Citibank. Tussen al die vooraanstaande figuren zaten twee opmerkelijke deelnemers: Jacek Olczak, CEO van Philip Morris International (PMI), en Deepak Mishra, president America’s region van PMI.

Volgens de wereldwijde tabakslobbywaakhond STOP is Philip Morris een sponsor van Concordia. Toen dat tijdens een eerdere editie in 2018 bekend werd, trok de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn deelname aan het congres in. STOP waarschuwde politici ook deze keer dat het deelnemen aan een conferentie mét Philip Morris niet wenselijk is, omdat het ingaat tegen het internationale FCTC-verdrag van de WHO. Dat verdrag is door meer dan 180 landen ondertekend, waarmee ze zeggen de industrie op afstand te zullen houden als ze beslissen over nieuw antirookbeleid.

Vrienden op de juiste plekken maken

Volgens STOP past de deelname van PMI aan een evenement als Concordia in een strategie om vrienden te maken op de juiste plekken. Politici moeten er beducht op zijn wat de achtergrond van die strategie is: korte lijntjes leggen voor de momenten dat er antirookmaatregelen worden genomen die de industrie niet goed uitkomen.

Om die reden probeert PMI tal van evenementen te financieren en bij te wonen. In mei sponsorde het bedrijf nog de prestigieuze Future of Asia-conferentie en zou er ook zelf gaan spreken. Pas nadat gezondheidsexperts aan de bel trokken over PMI’s deelname en er een internationale rel ontstond, werd de tabaksfabrikant van het programma gehaald.

Het Concordia-congres is niet de laatste keer dat PMI zal proberen bij dit soort topevenementen aanwezig te zijn. Uit interne documenten van de industrie is gebleken dat ze wil deelnemen om zo haar geloofwaardigheid en legitimiteit te vergroten. Ook probeert ze dit soort evenementen te gebruiken om reclame te maken voor haar alternatieve tabaksproducten die minder schadelijk voor de gezondheid zouden zijn, maar nog altijd kankerverwekkende stoffen bevatten.

Waarom politici weg moeten blijven als Big Tobacco aanwezig is

STOP heeft vier redenen op een rij gezet waarom beleidsmakers weg zouden moeten blijven van evenementen waar vertegenwoordigers van tabaksmultinationals als Philip Morris aanwezig zijn:

  • • Ze overtreden het internationale FCTC-verdrag waarin in de richtlijnen staat dat ambtenaren alleen met tabaksfabrikanten om zouden moeten gaan als ze hun al genomen beleidsbesluiten moeten toelichten zodat de industrie ze kan doorvoeren.
  • • Ze zouden niet geassocieerd moeten willen worden met de tabaksindustrie. Big Tobacco heeft een hele slechte reputatie en verdient grof geld aan producten die ze zo heeft aangepast dat ze zo verslavend zijn geworden dat stoppen voor veel rokers onmogelijk is geworden. Jaarlijks sterven er wereldwijd 8 miljoen mensen aan de gevolgen van tabaksgebruik. Ook zijn tabaksfabrikanten beschuldigd van crimineel gedrag als omkoping en smokkel.
  • • In meer dan zestig landen gelden tabaksreclameverboden en is ook het sponsoren van evenementen door tabaksfabrikanten niet toegestaan. Wie deelneemt aan een evenement waar het logo van een tabaksfabrikant op staat, staat bloot aan reclame voor het merk.
  • • Door deel te nemen, steun je een tabaksfabrikant. Big Tobacco heeft de laatste tijd de mond vol van het willen bewerkstelligen van een rookvrije toekomst, maar doet ondertussen weinig om de miljarden sigaretten die ze produceert van de markt te halen. Ze wil vooral blijven verdienen aan de nicotineverslaving van haar klanten.

COP in Nederland

In Nederland probeerde Philip Morris zich nog naar binnen te praten bij de Conference of the Parties 9 (COP 9), de vergadering van de landen die het FCTC-verdrag hebben ondertekend. De COP 9 zou in november in Den Haag plaatsvinden om de voortgang van antirookbeleid te bespreken, maar zal door de aanhoudende coronasituatie uiteindelijk virtueel plaatsvinden.

TabakNee riep op om de bepalingen uit het FCTC-verdrag beter in de wet te verankeren zodat nog duidelijker wordt dat de industrie bij dat soort gelegenheden niet gewenst is, omdat zij per definitie een ander belang dan de volksgezondheid heeft, namelijk zo veel mogelijk geld verdienen aan producten die ten koste van de gezondheid van de consument gaan.

tags:  COP9 | FCTC-verdrag | STOP | PMI | tabakslobby