line
cardiologen in actie-1

Cardiologen wereldwijd in actie tegen tabaksepidemie

maandag 07 juni 2021

Internationale toonaangevende organisaties die strijden tegen hart- en vaatziekten hebben gezamenlijk een oproep gedaan om de tabaksepidemie te beëindigen. Dat kunnen overheden doen door het MPOWER-framework van de Wereldgezondheidsorganisatie te implementeren.

Door de webredactie

De American Heart Association, de American College of Cardiology, de European Society of Cardiology en de World Heart Federation, vier toonaangevende cardiologische organisaties, hebben gezamenlijk een oproep gedaan tot het beëindigen van de tabaksepidemie. Dat meldt de website Cardiovasculairegeneeskunde.nl.

De organisaties stellen verder dat alternatieve tabaksproducten als e-sigaretten steeds populairder worden en daarmee het beëindigen van tabaksgebruik en nicotineverslaving ondergraven. Ze vinden dat er regelgeving moet komen voor dit soort tabaksproducten om jongeren beter te kunnen beschermen.

Nadelige effecten

Prof. Stephan Achenbach, president van de European Society of Cardiology (ESC), zegt daar in een persbericht over: “Vandaag voegt de ESC zich bij andere toonaangevende professionele organisaties in cardiovasculaire gezondheidszorg voor een sterke, wereldwijde boodschap waarin opgeroepen wordt tot publieke gezondheidscampagnes en wetgeving om tabaksgebruik aan te vechten, en vooral om vaping af te schrikken. Er is in toenemende mate bewijs van de nadelige effecten van e-sigaretten. Nieuwe maatregelen zijn nodig om de marketingcampagnes voor e-sigaretten en gearomatiseerde tabak te stoppen, vooral die die zich richten op jongeren.”

MPOWER

Eerder werd bekend dat ondanks het dalende percentage rokers in de wereld, de tabaksepidemie steeds verder uitdijt omdat de wereldbevolking sneller groeit. Het aantal rokers wereldwijd is inmiddels 1,1 miljard.

De cardiologische organisaties dringen er nu bij overheden op aan om het MPOWER-framework van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te implementeren. Dat houdt samengevat in:

  • - Het verlagen van de nicotineconcentraties in alle brandbare tabaksproducten.
  • - Meer onderzoek doen om de gezondheidsgevolgen van nicotine op het cardiovasculaire systeem en de langetermijneffecten van e-sigaretten te begrijpen.
  • - Tabaksproducten onderzoeken voordat ze op de markt komen.
  • - De marketing van de tabaksindustrie moet beter gereguleerd worden om er zeker van te zijn dat er geen valse gezondheidsclaims gedaan worden over producten die niet volledig onderzocht en goedgekeurd zijn.
  • - Er moet een grotere, wereldwijde actie komen om alle tabaksproducten die niet naar tabak smaken van de markt te halen.
  • - Alle tabaksproducten moeten duurder worden door accijnzen te verhogen en andere middelen te gebruiken.
  • - Er moeten campagnes komen die gericht zijn op jongeren om de marketing van de industrie ongedaan te maken en het gebruik onder jongeren te verminderen.
  • - Bredere toegang tot uitgebreide, evidence based rookstopprogramma’s.

Nederlandse situatie

In Nederland heeft demissionair staatssecretaris Blokhuis zijn best gedaan om meer antirookmaatregelen in te voeren. Om echt door te pakken en een rookvrije generatie te kunnen krijgen hebben meerdere gezondheidsorganisaties de formateur opgeroepen om strengere antirookmaatregelen als accijnsverhogingen en inperkingen van het aantal verkooppunten mee te nemen in de kabinetsformatie.

tags:  hart- en vaatziekten | e-rookverbod | tabaksepidemie | WHO | antirookbeleid