line
een punt een miljard rokers-1

Wereld Niet Roken Dag hard nodig, aantal rokers neemt nog steeds toe

maandag 31 mei 2021

Uit nieuw onderzoek blijkt dat er 1,1 miljard rokers zijn en dat een groeiend aantal jongeren verslaafd raakt. Het onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, vraagt om wereldwijde actie tegen de tabaksepidemie. 

Door de webredactie

Hoewel het percentage rokers in veel landen, Nederland incluis, al jaren langzaam naar beneden gaat, neemt het totaal aantal rokers desondanks toe. Dat komt doordat de wereldbevolking sneller groeit dan het aantal rokers afneemt. In 1990 waren er 990 miljoen rokers en dat aantal blijkt in 2019 1,1 miljard te zijn geworden, een stijging van bijna 200 miljoen rokers.

Dat staat in Spatial, temporal, and demographic patterns in prevalence of smoking tobacco use and attributable disease burden in 204 countries and territories, 1990–2019: a systematic analysis from the Global Burden of Disease Study 2019. Dit onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift The Lancet en is gebaseerd op de informatie over het aantal rokers uit 204 landen. In 2019 gingen er ten gevolge van tabaksgebruik 200 miljoen gezonde levensjaren verloren en waren er bijna 8 miljoen doden te betreuren.

Groeiend aantal jonge verslaafden

De conclusie is dat een groeiend aantal jonge mensen verslaafd raakt aan roken. 89 procent van de jonge rokers is op 25-jarige leeftijd verslaafd, zo meldt RTL over het onderzoek. Tien landen zijn op dit moment goed voor tweederde van de rokers in de wereld: China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filipijnen.

In Nederland rookte in 1990 35,6 procent van de populatie. In 2020 was dat volgens het Trimbos-instituut gedaald naar 20,2 procent. Staatssecretaris Blokhuis probeert met het Nationaal Preventieakkoord dat aantal in 2040 naar minder dan 5 procent te krijgen, zodat er sprake is van een rookvrije generatie.

Onderzoekers adviseren in te grijpen

“Als er niet wordt ingegrepen, zal het dodental de komende decennia toenemen”, schrijven de onderzoekers in The Lancet. “Er is al in veel landen in alle wereldregio’s een substantiële vooruitgang geboekt in het terugdringen van de rookprevalentie, maar er blijft een groot gat liggen voor tabakspreventie. Landen hebben een duidelijke en urgente mogelijkheid om strenge, evidence based maatregelen in te voeren om de afname in de rookprevalentie te bevorderen.”

In Nederland zou enorme winst geboekt kunnen worden als het aantal verkooppunten drastisch wordt ingeperkt en de prijs ineens flink omhoog gaat.

Wereld Niet Roken Dag

Vandaag, 31 mei, Wereld Niet Roken Dag, roepen jongerenorganisaties van VVD, D66, GroenLinks, CDA, PvdA, CU, SGP en PvdD hun moederpartijen op strengere antirookmaatregelen te nemen als ze aan de macht komen: “Het nieuwe kabinet moet sneller in actie komen om te zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien.”

Onlangs riepen vijftig gezondheidsorganisaties de formateur al op om strenger antirookbeleid mee te nemen in de formatie. Zij adviseren bijvoorbeeld ook om e-sigaretten net als gewone sigaretten te reguleren en rookstophulp toegankelijker te maken. Als Nederland daarmee doorpakt, lukt het om het aantal tabaksdoden terug te brengen en de volksgezondheid te bevorderen.

tags:  tabaksepidemie | rookverslaving | rookvrije generatie | rookprevalentie | jongeren | onderzoek