line
red cross sponsored by pmi-1

Afdelingen van Rode Kruis namen 2,6 miljoen euro van Philip Morris aan

dinsdag 30 maart 2021

Hoewel het hoofdkantoor van het Rode Kruis dat had verboden, namen meerdere afdelingen van de hulporganisatie in totaal 2,6 miljoen euro aan van Philip Morris. Dat bericht Trouw naar aanleiding van onderzoek van The Investigative Desk.

Door de webredactie

In 2015 drong het internationale hoofdkantoor van het Rode Kruis er bij zijn afdelingen op aan om geen geld van de tabaksindustrie meer aan te nemen. Het Rode Kruis wil “niet geassocieerd worden met een industrie die een product op de markt brengt (...) waar jaarlijks 6 miljoen mensen aan sterven”, schreef de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) toen in een brief aan haar leden. Maar uit onderzoek van het Nederlandse onderzoeksjournalistencollectief The Investigative Desk blijkt dat maar liefst tien afdelingen tussen 2016 en 2019 in totaal 3,1 miljoen dollar (omgerekend 2,6 miljoen euro) aan donaties van Philip Morris aannamen, zo meldt Trouw. Het gaat onder meer om het Zwitserse, Vietnamese, Ethiopische, Ecuadoraanse en Italiaanse Rode Kruis.

Innige band met tabaksindustrie

Het Zwitserse Rode Kruis nam met omgerekend ruim 700.000 euro het grootste bedrag aan. Saillant omdat Zwitserland überhaupt een innige band met de tabaksindustrie heeft, zo bleek recent uit ander onderzoek van The Investigative Desk.

Na vragen van The Investigative Desk zegt de Zwitserse tak van het Rode Kruis in Trouw voortaan geen donaties van de tabaksindustrie meer aan te nemen. “Eerder accepteerde het Zwitserse Rode Kruis donaties van tabaksbedrijven in uitzonderlijke gevallen. Deze donaties werden gebruikt voor humanitaire noodhulp in het buitenland.” De woordvoerder benadrukt dat de giften van Philip Morris geen onderdeel vormden van een publiciteitscampagne.

Imago oppoetsen

Tabaksfabrikanten proberen met goede doelen samen te werken en hen financieel te ondersteunen om hun imago te verbeteren en de aandacht af te leiden van hun corebusiness: het produceren van een ziekmakend en dodelijk product. Het steunen van goede doelen is een bedrijfsstrategie die Corporate Social Responsibility wordt genoemd: ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen.’ Eerder berichtte TabakNee bijvoorbeeld ook over de pogingen van Philip Morris om samen te werken met een app die mensen moet aanzetten tot het opruimen van zwerfafval.

“Philip Morris doneert ook geld aan Nederlandse goede doelen,” meldt The Investigative Desk in Trouw. “In de laatste vijf jaar maakte het in totaal ruim 260 duizend dollar over naar met name lokale goede doelen in de omgeving van Bergen op Zoom. Philip Morris heeft in die stad een fabriek staan.”

Organisaties vaak onwetend

Organisaties zijn zich er vaak niet van bewust dat Philip Morris de samenwerking met hen probeert te gebruiken om zich beter voor te doen dan ze is.

De internationale koepel van het Rode Kruis laat aan The Investigate Desk weten weinig te kunnen doen als nationale en regionale afdelingen de instructies van hogerhand negeren. De afdelingen bepalen allemaal hun eigen beleid. Een woordvoerder: “We zullen onze zorgen over het gebruik van fondsen van de tabaksindustrie blijven aanstippen.”

tags:  Rode Kruis | PMI | imago | onderzoek | tabaksindustrie