line
tobacco transformation index-1

Tobacco Transformation Index onder vuur

maandag 26 oktober 2020

UPDATE 02-11-2020
De volledig door Philip Morris gefinancierde Foundation for a Smoke-Free World heeft een Tobacco Transformation Index gelanceerd om te laten zien welke tabaksfabrikanten zich inzetten voor een gezondere wereld. Philip Morris eindigt als tweede.

Door de webredactie

Eind september bracht de Foundation for a Smoke-Free Wold (FSFW) de Tobacco Transformation Index uit, een ranglijst waarin de 15 grootste tabaksfabrikanten zijn gerangschikt naar wie het meest/minst zijn best heeft gedaan om zich in te zetten voor een ‘gezondere’ wereld. Op één staat Swedish Match, producent van kauwtabakvariant snus, hekkensluiter is China National Tobacco Corp. Op de tweede plaats staat Philip Morris International (PMI). Daarmee is PMI de best scorende fabrikant van tabaksproducten die gerookt moeten worden. Volgens de website is het doel van de Index ‘de reductie van schadelijke gevolgen van tabaksgebruik te versnellen’. Het is de bedoeling dat de FSFW de index iedere twee jaar zal publiceren om te zien wie er dan het meest zijn best doet.

Cynische poging

Uit een publicatie in The Lancet blijkt echter dat de Index onder vuur ligt. Prof. Anna Gilmore van de universiteit van Bath zegt dat de index een cynische poging van PMI is om de tabaksindustrie te legitimeren en om maatregelen om tabaksgebruik terug te dringen, te ondermijnen. Het hele idee achter de Index, waarbij terloops ook nog ‘heat-not-burn’-sigaretten worden gepropageerd, is één en al misleiding. De FSFW is volgens haar gewoon een lobbygroep van de tabaksindustrie.

Ook Deborah Arnott van de antirookgroep Action on Smoking and Health wijst er in het Lancet-artikel op dat de FSWS zich niet uitlaat over de beste manier om tabaksgebruik terug te dringen: namelijk door accijnzen te verhogen en geen advertenties meer te plaatsen. Ze voegt eraan toe dat we niet moeten vergeten dat PMI vooral veel gewone sigaretten verkoopt.

Antirookverdrag

Volgens Arnott ligt de oplossing voor de tabaksepidemie bij het internationale antirookverdrag FCTC, dat door meer dan 180 landen is ondertekend en waar tal van maatregelen in staan die de schade van roken beperken doordat ze bij invoering en naleving het roken zullen ontmoedigen en uitbannen. Arnott: “De FSFW heeft weinig te zeggen over deze maatregelen, omdat ze is opgericht om de agenda van Philip Morris International te promoten: rokers laten overstappen op hun heat-not-burn-producten zodat de fabrikant door kan gaan met het maken van enorme winsten.”

80 miljoen euro

Philip Morris International is de enige financier van de FSFW. De Tobacco Control Research Group heeft de belastingaangifte 2019 van de FSFW in kunnen zien en concludeerde dat PMI 80 miljoen euro aan de FSFW heeft overgemaakt. De FSFW is derhalve geen onafhankelijke groep, maar een verlengstuk en pr-vehikel van Philip Morris. Zo bezien kunnen er vraagtekens gezet worden bij de uitkomst van de Tobacco Transformation Index.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft, ook in The Lancet, opgeroepen om niet met de FSFW in zee te gaan.

UPDATE 02-11-2020

Uit onderzoek van Expose Tobacco blijkt dat de door Philip Morris gefinancierde Foundation for a Smoke-Free World een frontgroep van de tabaksfabrikant is en aan alle kanten tekortschiet. Na meerdere tegenvallers is er weinig ruimte meer voor FSFW om het voor Big Tobacco op te nemen. Zo is er flink wat staf weggelopen, geven organisaties die projectsubsidie van de Foundation hebben gekregen die weer terug en willen andere niet met hen geassocieerd worden.

 

tags:  FCTC-verdrag | tabaksfabrikanten | heat-not-burn | PMI | accijnsverhoging