line
hoezo smokefree

Foundation for a Smoke-Free World, de slimme marketingtruc van Philip Morris

maandag 14 mei 2018

Het onderzoeksfonds Foundation for a Smoke-Free World, dat is opgericht met een miljoeneninvestering van Philip Morris, heeft zijn eerste onderzoeksresultaten gepresenteerd. De uitkomsten zijn handig voor Philip Morris, omdat de tabaksgigant zo de marketing van zijn heat-not-burn-producten kan onderzoeken en bevorderen.

Door de webredactie

Vorig jaar maakte Philip Morris bekend verspreid over twaalf jaar meer dan 800 miljoen euro te zullen investeren in een nieuwe onderzoeksorganisatie: Foundation for a Smoke-Free World (FSFW). Deze organisatie zou onafhankelijk zijn en onderzoek gaan doen naar hoe roken de wereld uit geholpen kan worden. Derek Yach, voormalig directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), kwam aan het roer te staan.

De kritiek op zowel de FSFW als Yach was ongezouten. Ook de WHO nam direct afstand van Yach en diskwalificeerde de organisatie. De FSFW is een slimme truc van Philip Morris om met eigen onderzoek twijfel te zaaien over roken. 
Precies wat de tabaksgigant al decennia doet: zand strooien in de onderzoeksmachine. Om te voorkomen dat algemeen bekend zou worden dat roken kanker veroorzaakt, zette de industrie er telkens als een wetenschappelijk rapport dat bewees, een eigen onderzoek tegenover dat de bevindingen onderuithaalde.

Eerste onderzoeksresultaten

In maart zijn de eerste onderzoeksresultaten gepresenteerd van het in opdracht van de FSFW uitgevoerde State of Smoking-onderzoek. Op de website van de FSFW zijn de resultaten terug te vinden, evenals een presentatie van Derek Yach. Hij benadrukt nog maar weer eens dat hij aan het roer staat van een onafhankelijke organisatie, maar vermeldt wel dat hij gefinancierd wordt door de Marlboro-producent.

Keuzes?

Wat opvalt is dat het onderzoek is gericht op de roker en welke ‘keuzes’ er bij roken horen. Volgens Yach is roken niet alleen een verslaving, maar heeft het ook met gedragspatronen te maken die aan roken worden gekoppeld. Er werd bijvoorbeeld gekeken naar wanneer de rokers roken, hoewel dat al uitentreuren is onderzocht. Het onderzoek laat zien dat dat per land verschilt. Soms is dat als er koffie wordt gedronken, of juist als er alcohol op tafel komt.
Ook is geanalyseerd hoe rokers naar tabaksproducten kijken. De IQOS, het nieuwe heat-not-burn-product van Philip Morris, waar de tabaksproducent alles voor doet om reclame voor te maken, is daarbij ook meegenomen.

Zeer waardevolle diensten

Pascal Diethelm, internationale luis in de pels van de tabaksindustrie (die ook lang bij de WHO heeft gewerkt), heeft het FSFW-onderzoek onder de loep genomen. Zijn analyse liegt er niet om: “Yach en de zogenaamde Foundation for a Smoke-Free World hebben met het uitvoeren en presenteren van de ‘State of Smoking Survey’ hun sponsor twee zeer waardevolle diensten geleverd.”
In de eerste plaats is het onderzoek een marketingonderzoek voor de IQOS. Er zit veel informatie in die Philip Morris zal helpen zijn marketingstrategie te verfijnen om het aantal consumenten van de IQOS in de landen waar het onderzoek is uitgevoerd, te vergroten.
In de tweede plaats versterkt het onderzoek PMI’s pr-strategie waarbij roken wordt geframed als de individuele keuze van de roker, zoals blijkt uit de presentatie van Yach. Daarbij wordt dus niet gekeken naar de rol en aansprakelijkheid van de multinational zelf.

Deze eerste twee resultaten zijn de miljoeninvestering in de FSFW voor Philip Morris al meer dan waard. Yach geeft PMI dus precies wat het nodig heeft. Politici, overheden en onafhankelijke wetenschappers doen er goed aan de resultaten van de FSFW naast zich neer te leggen. 

tags:  keuze | WHO | misleiding | onderzoek | twijfel | tabaksindustrie