line

CDA-wethouder blij met tabaksgigant JTI

vrijdag 20 september 2013

Het hoofdkantoor van Japan Tobacco International (JTI) in Nederland verhuist van Hilversum naar Amstelveen. De tabaksmultinational heeft een langdurige huurovereenkomst gesloten voor kantoorruimte in deze gemeente. ''Ik ben blij dat JTI na Nestlé en Huawei nu al het derde grote bedrijf is dat zich in korte tijd in Amstelveen heeft gevestigd. Dit is natuurlijk zeer goed voor de werkgelegenheid,' zegt Jan-Willem Groot, CDA-wethouder van Duurzaamheid en van Economische Zaken in Amstelveen. Dat staat in een artikel van 16 september op de website dichtbij.nl, regio Amstelland.

De bekendste merken van JTI zijn Camel en Winston. In hun portfolio heeft deze multinational ook de superslanke sigaretten, bedoeld voor jonge meisjes en vrouwen. In 2011 verkocht JTI 425,7 miljard sigaretten en andere tabaksproducten en maakte zij een winst van ruim 3 miljard euro.

Dat wethouder Jan-Willem Groot blij is met de komst van deze dodelijke industrie is een mooi voorbeeld van geld boven gezondheid. Opmerkelijk is dat Groot het tabaksontmoedigingsbeleid van zijn politieke partij CDA gemakshalve vergeet. Hij is bovendien niet alleen wethouder van Economische Zaken maar ook van Duurzaamheid, een portefeuille waarmee tabak volledig in strijd is.