line
lower nicotine levels-1-1

Gemiste kans: FDA zet plan voor nicotinereductie in de ijskast

dinsdag 26 november 2019

Het beleid van de Food and Drug Administration om het gehalte aan nicotine in sigaretten verplicht drastisch te verlagen, is stopgezet. Bij de tabaksfabrikanten kan de champagne open, al houdt de FDA nog wel iets achter de hand. 

Door de webredactie 

In 2017 maakte de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) bekend dat het onderzocht of het mogelijk was om het nicotinegehalte in sigaretten verplicht te verlagen. Het gevolg daarvan zou zijn dat sigaretten minder verslavend zouden worden. Toen het plan gelanceerd werd, daalden de aandelen van de tabaksindustrie met maar liefst 20 procent. De maatregel zou een enorme winst voor de volksgezondheid zijn.

Lynn Hull, farmacoloog bij de FDA, zei dat nicotinereductie dé manier is om tabaksgebruik te ontmoedigen. In de VS bleek er ook genoeg draagvlak voor deze maatregel te zijn. Onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention wees uit dat maar liefst 80 procent vóór nicotinereductie was. In augustus 2019 maakte de FDA bekend erover met het grote publiek in dialoog te willen gaan. 

Verwachting

Door het grote draagvlak was de verwachting dat de maatregel er ook zou komen. Vorige week echter meldde persbureau Bloomberg dat de FDA de maatregel nu toch heeft laten vallen. Een enorme opsteker voor de tabaksindustrie, die uiteraard zeer tegen de maatregel gelobbyd heeft omdat ze bang was haar vaste klanten kwijt te raken. De aandelen stegen prompt, zo valt bij Bloomberg te lezen.

Vermoeden

Waarom nicotinereductie geen prioriteit meer heeft bij de FDA, is volgens Bloomberg niet duidelijk. Het vermoeden is dat Trump bang was dat het hem kiezers zou kosten. Vorige week nog hield hij een verbod op smaakjes in e-sigaretten tegen omdat hem dat electoraal beter uit zou komen, ondanks een epidemie aan longziekten onder e-sigaretgebruiker.

FDA-woordvoerder Michael Felberbaum ontkende tegen Bloomberg dat de FDA nicotinereductie niet meer belangrijk vindt. “De FDA is erop gericht om de meest urgente problemen eerst aan te pakken,” zei Felderbaum, “maar het zal doorgaan met bewijs en data verzamelen over alle tabaksproducten.”

“Als de FDA stopt met haar plan om nicotinegehaltes in sigaretten te verlagen, mist het een ongekende mogelijkheid om de volksgezondheid te verbeteren en mensenlevens te redden,” zei Matthew Myers, voorzitter van antirookgroep Campaign for Tobacco-Free Kids tegen Bloomberg.

Blinde vlek

In Nederland is ook veel steun voor nicotinereductie. Uit onderzoek van Maurice de Hond in oktober 2018 bleek dat 74 procent van de Nederlanders de maatregel steunde. Maar bij beleidsmakers in Nederland is nicotinereductie een blinde vlek. In het Nationaal Preventieakkoord, dat in november 2018 gepresenteerd is, komt nicotinereductie in het geheel niet voor.

tags:  nicotinereductie | publieke opinie | FDA | Preventieakkoord | tabaksindustrie | tabaksbeleid