line
us reduce nicotine-1

Ook in Amerika groot draagvlak voor nicotinereductie in sigaretten

dinsdag 16 juli 2019

Net als in Nederland is er in de VS groot draagvlak voor verplichte verlaging van nicotinegehaltes in sigaretten om ze minder verslavend te maken. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control.

Door de webredactie

Meer dan 80 procent van de Amerikanen is er voor dat sigarettenfabrikanten gedwongen worden om de hoeveelheid nicotine in sigaretten te verlagen zodat ze minder verslavend worden. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de US Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Lagere nicotinegehaltes in sigaretten kunnen in de komende eeuw meer dan 8 miljoen levens sparen en voorkomen dat 30 miljoen mensen beginnen met regelmatig roken, concludeerde onderzoek dat in 2018 werd gepubliceerd.
“Het verlagen van nicotinegehaltes in sigaretten kan huidige rokers helpen om te stoppen en maakt het minder waarschijnlijk dat toekomstige generaties verslaafd raken aan deze producten,” zei Corinne Graffunder, directeur van CDC’s Office on Smoking and Health tegen nieuwszender CNN.

Steun voor de FDA

Aan het CDC-onderzoek namen ruim vierduizend Amerikanen van 18 jaar en ouder deel. Hen werd de vraag voorgelegd of ze voor of tegen verplichte verlaging van nicotinegehaltes in sigaretten waren. Ze konden kiezen uit vier antwoorden: zeer voor, enigszins voor, enigszins tegen of zeer tegen. In totaal 81% koos voor de eerste twee antwoorden. Er was nauwelijks verschil tussen rokers (80,6%), ex-rokers (84,3%) en mensen die nooit hadden gerookt (81,3%).
De uitkomst van het onderzoek kan een steun in de rug zijn voor de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), die onderzoekt of verplichte reductie van nicotinegehaltes in sigaretten haalbaar is.

Minder nicotine, minder sigarettengebruik

Dorothy Hatsukami toonde eerder in een gerandomiseerde trial aan dat het reduceren van nicotine tot minimale hoeveelheden in sigaretten ervoor zorgt dat verstokte rokers minder sigaretten gaan gebruiken. Zij vond ook dat het in één keer reduceren van de nicotine beter werkt dan het geleidelijk terugbrengen van het gehalte. Minder nicotine in sigaretten helpt dus rookgedrag te beïnvloeden

Ook draagvlak in Nederland

Ook in Nederland is er een groot draagvlak voor vermindering van het nicotinegehalte in sigaretten. Uit een opiniepeiling van Maurice de Hond in oktober 2018 bleek dat 74% van alle Nederlanders voor zo’n verlaging is. Ook hier was weinig verschil tussen rokers (72%), ex-rokers (75%) en niet-rokers (75%).
Toch is er in het Nationaal Preventieakkoord niets opgenomen over nicotinereductie en eerder kwam het ook al niet ter sprake in het rapport Van verschil naar potentieel van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Gemanipuleerd product

“De woorden ‘teer’, ‘nicotine’ en ‘koolmonoxide’ komen in het rapport niet voor; het woord ‘verslaving’ slechts één keer”, schreven Frits van Dam en Wanda de Kanter, respectievelijk secretaris en voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd daarover op TabakNee. “Dat is vreemd,” vervolgden zij, “want daar draait het om bij tabak. Het lijkt wel of tabak voor de WRR een natuurverschijnsel is waar verder niets aan te doen valt. Niets is minder waar: tabak is een gemanipuleerd product waarbij fabrikanten hun best hebben gedaan om het zo verslavend mogelijk te maken.”
Sigarettenfabrikanten zijn in staat het nicotinegehalte van sigaretten aan te passen. Recent kwamen Duitse onderzoekers met het nieuws dat ze tabaksplanten met een zeer laag nicotinegehalte hadden gemaakt. Daarmee wordt het nog gemakkelijker om sigaretten met een laag nicotinegehalte te maken.
Anders gezegd: waar is het wachten op?

tags:  nicotinereductie | FDA | Preventieakkoord | volksgezondheid | rookvrije generatie | nicotine