line
vrij-baan-voor-finitar-1

Vrij baan voor het misleidende Finitar-filter, NVWA grijpt niet in

maandag 28 oktober 2019

Het Finitar-filter zou roken minder schadelijk maken, maar dat is onzin gebleken. Toch wordt dit filter geen strobreed in de weg gelegd, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wil niet ingrijpen.

Door de webredactie

Trouwe bezoekers van TabakNee kennen het Finitar-filter al – een filter dat de roker over het filter van zijn sigaret schuift om minder teer binnen te krijgen. Maar Finitar geeft rokers valse hoop: de hoeveelheid gif die je ook met het ‘beschermende’ Finitar-filter binnenkrijgt, blijft levensgevaarlijk. Dat bleek uit een analyse van TabakNee, gepubliceerd in een nieuwsbericht in april van dit jaar. Daarna wijdde Radar Radio er een item aan.

Veel hoger dan toegestaan

Wat blijkt uit de analyse? Dat het Finitar-filter, vergeleken met sigaretten zonder dit filter, de uitstoot van teer bij een zogenaamde standaardsigaret, met 43% vermindert, die van nicotine met 40% en koolmonoxide met 24%. Deze toxische uitstoot is echter nog steeds veel hoger dan wettelijk is toegestaan. Volgens de Tabaks- en rookwarenwet mag het gehalte teer maximaal 10 mg bedragen (versus 21,5 mg met Finitar-filter), dat van nicotine 1 mg (versus 2,64 met Finitar-filter) en aan koolmonoxide mag slechts 10 mg in een sigaret zitten (versus 16,4 met Finitar-filter).

Geen expertise

Uiteraard kwam TabakNee in actie. Over het misleidende filter maakten we melding bij de Autoriteit Zorg en Markt, die echter aangaf de expertise te missen om het filter te beoordelen en ons naar de NVWA verwees, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Op 3 mei dit jaar maakten we melding over het filter. Daarna bleef het stil.

Onder aan de stapel?

Ruim vijf maanden later blijkt Finitar nog steeds te koop bij Albert Heijn, de enige supermarkt in Nederland die Finitar verkoopt. De grootgrutter had op Radar Radio laten weten vooralsnog geen aanleiding te zien om Finitar uit de handel te nemen. “Het concern wacht een eventueel onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit met belangstelling af.” Is onze melding onder aan de stapel blijven liggen?

Geen emissie-eisen

Nee hoor, laat een NVWA-woordvoerder weten. “De melding over het Finitar-filter is als signaal afgehandeld.” Als signaal afgehandeld?
“Alhoewel de NVWA geen uitspraken over individuele cases doet,” vervolgt de woordvoerder, “kan met betrekking tot losse filters worden aangegeven dat deze filters niet worden gereguleerd door de Tabaks- en rookwarenwet, zoals wel het geval is voor tabaksproducten. De Tabaks- en rookwarenwet stelt dus geen emissie-eisen aan deze filters.”

TNCO-waarden

Met andere woorden, filters vallen niet onder de Tabaks- en rookwarenwet, anders dan tabak en shag. De NVWA laat jaarlijks een deel van de sigaretten onderzoeken door het RIVM op zogenaamde TNCO-waarden (teer, nicotine en koolmonoxide). Als die waarden hoger zijn dan de maximaal toegestane normen treedt de NVWA op, zoals uit een Wob-verzoek blijkt. Om met de woordvoerder te spreken: “De NVWA houdt toezicht op de maximumemissieniveaus.”

Reclame Code Commissie

De filters ontspringen dus de dans. Anders dan de fabrikant beweert, maakt het filter de sigaret niet minder schadelijk. Het is alsof je in plaats van van de tiende verdieping van de zesde naar beneden wordt gegooid – het resultaat blijft even desastreus. De Autoriteit Consument en Markt en de NVWA doen niet waar ze voor zijn opgericht, namelijk het beschermen van de consument tegen bedreigingen van zijn gezondheid. TabakNee laat het er niet bij zitten en schakelt de Reclame Code Commissie in.

tags:  reclamecodecommissie | antiteerfilter | tnco | misleiding | nvwa