line
finitar met of zonder

Albert Heijn blijft nepfilters voor sigaretten verkopen

donderdag 17 oktober 2019

Albert Heijn blijft zijn klanten misleiden met de verkoop van het Finitar-filter waardoor roken minder schadelijk zou worden. Dat blijkt uit een rondgang langs enkele filialen en de webshop. Vreemd, want TabakNee heeft dit voorjaar al voor dit nepfilter gewaarschuwd.

Door de webredactie

Stel je voor, je bent nicotineverslaafd en je koopt je sigaretten bij de Albert Heijn. Op een dag staat er een reclamebordje op de toonbank dat je er een filter kunt kopen waardoor je veel minder schadelijke stoffen inhaleert. Die filter zet je gewoon op je sigaret en is niet eens duur: 40 filters voor € 2,95. Finitar, een klein en kleurrijk filtertje dat een groot gedeelte van de teer uit de sigaret filtert, aldus de fabrikant, voordat het in de luchtwegen of longen terechtkomt.

Valse hoop

Dit filter geeft rokers valse hoop, onthulde TabakNee eind april dit jaar. Dat zit zó: de hoeveelheid teer die de roker binnenkrijgt wanneer hij het Finitar-filter gebruikt, wordt met ongeveer 40 procent gereduceerd, maar blijft toch ruim dubbel zoveel als wettelijk is toegestaan. Dat geldt eveneens voor de hoeveelheid nicotine en in iets mindere mate voor koolmonoxide.
Enkele dagen later wijdde Radar Radio er een uitzending aan en deed TabakNee melding bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Nog steeds te koop

Nu, een klein half jaar later, kun je Finitar nog steeds in de webshop van de grootste supermarkt verkrijgen, met de aanbeveling dat dit filter 43 procent van de schadelijke stoffen uit een sigaret filtert. De reclamebordjes voor Finitar – het filter dat teer uit de sigaret filtert staan nog steeds prominent in het zicht bij de filialen. Of roken hierdoor minder schadelijk wordt? De twee verkoopsters achter de service-/sigarettenbalie van de Amsterdamse Westermarkt hebben desgevraagd geen idee. Maar: “De klanten die het kopen, zijn enthousiast.”

Opnieuw melding

De melding over dit misleidende product bij de nationale waakhond NVWA is waarschijnlijk op de plank blijven liggen, anders hadden die filters toch niet meer in de schappen van Albert Heijn gelegen? TabakNee vraagt bij deze om opheldering van de NVWA.

tags:  antiteerfilter | sjoemelsigaret | nicotine | nvwa | supermarkt