line

VVD-er Arno Rutte steeds meer tegen tabak

woensdag 26 juni 2013

Het profiel van Arno Rutte heeft een minder prominente plek op TabakNee gekregen, want Rutte wil koste wat kost voorkómen dat jongeren gaan roken.

Het Tweede Kamerlid Arno Rutte van de VVD was en blijft boos over zijn profiel op deze site. Rutte vindt dat de inhoud niet klopt. Dat is vreemd, want in zijn profiel staan uitsluitend uitspraken die hij zélf deed op zijn eigen blog, in kranteninterviews of in nieuwsrubrieken. Bijvoorbeeld tégen akelige foto's op sigarettenverpakkingen en vóór de asbak in het kleine café. De overheid, zei Rutte, moet niet zo betuttelen.

De redactie van TabakNee gaf Rutte, zelfs twee keer, de gelegenheid om te reageren, maar hij weigert. En zolang zijn profiel op de site staat, wil hij niet in discussie met de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker over het tabaksontmoedigingsbeleid.

'Roken heeft gruwelijke gevolgen'

Maar Rutte lijkt tot inkeer te zijn gekomen. Dat blijkt uit een gesprekje dat hij op 18 juni voert met TabakNee-redacteur Frits van Dam. Rutte vertelt hem dat de gevolgen van roken gruwelijk zijn en dat alles op alles moet worden gezet om te voorkómen dat kinderen gaan roken. Het handhaven van de leeftijdsgrens waarop je tabak mag kopen, noemt hij een groot probleem. Daartoe heeft hij zelfs een rondetafelgesprek met deskundigen in de Tweede Kamer belegd. Rutte laat zijn oren absoluut niet hangen naar de tabakslobbyisten. 'Als je me niet gelooft, mag je mijn mailbox doorzoeken,' zegt hij tegen Van Dam. Rutte wil óók een goed tabaksontmoedigingsbeleid, maar dan in een wat langzamer tempo dan de gezondheidsorganisaties wensen. Daarom pronkt zijn profiel niet meer prominent op de homepage van deze site.