line
advertentie 2

NRC Charity Awards: ‘Overheid, stop met roken’

donderdag 18 juli 2019

‘Overheid, stop met roken’ is de pay-off van de advertentie waarmee Stichting Rookpreventie Jeugd meedingt naar de NRC Charity Awards. De advertentie stelt de verslaving van de overheid aan tabaksaccijns aan de kaak.

Door de webredactie

Vandaag plaatst NRC een paginagrote advertentie van Stichting Rookpreventie Jeugd in nrc.next en NRC Handelsblad. Ook staat er een banner prominent op nrc.nl. De advertentie is gemaakt door de studenten Jesse van Maanen en Thomas van Driel van de Willem de Kooning Academie. Tot 15 augustus kan iedereen via de website nrccharityawards.nl zijn stem uitbrengen op de advertentie.
De NRC Charity Awards zijn in 2011 door NRC in het leven geroepen en bedoeld om zowel grote als kleinere goede doelen te ondersteunen bij het bereiken van bestaande en nieuwe donateurs, vrijwilligers en ambassadeurs. Uit ruim 400 aanmeldingen koos een vakjury in april 21 goede doelen die in deze negende editie van de Charity Awards meedingen naar gratis advertentieruimte in de uitgaven van NRC.
De geselecteerde goede doelen hebben een team van studenten van de Willem de Kooning Academie toegewezen gekregen om in samenspraak een advertentie te maken. Een publieks- en een vakjury kiezen de winnaars uit de advertenties, die in de loop van juli en augustus in NRC Handelsblad en nrc.next worden geplaatst. Zowel de publieksprijs als de vakjuryprijs bestaat uit advertentieruimte.

Rookverslaving overheid

Onder de kop ‘Het blijft moeilijk om te stoppen’ stelt de advertentie van Stichting Rookpreventie Jeugd: “Terwijl de tabaksindustrie bestaande rokers verslaafd houdt en nieuwe rokers willens en wetens verslaafd maakt, kampt de overheid met haar eigen rookverslaving. Want als je dagelijks 6,5 miljoen euro binnenkrijgt aan tabaksaccijns, raak je daar makkelijk gewend aan en kun je uiteindelijk niet meer zonder. Sterker nog, dan wil je alleen maar meer.”
‘Overheid, stop met roken’ luidt vervolgens de oproep aan de politiek boven een beeld van de Tweede Kamer in de vorm van een asbak waar een sigaret in is uitgedrukt. De advertentie laat daarmee zien dat de politiek aan zet is om het roken terug te dringen, zoals eerder ook al door de rechter is aangegeven in de zaak over de aangifte tegen de tabaksindustrie. Het is aan de Tweede Kamer om bij de behandeling van het Nationaal Preventieakkoord de maatregelen af te dwingen die er werkelijk voor kunnen zorgen dat jongeren niet beginnen met roken. De belangrijkste daarvan zijn sterke verhoging van de tabaksaccijns en een vergunningstelsel voor de verkoop van tabak, zodat het aantal verkooppunten van tabak sterk omlaag wordt gebracht. Duurdere sigaretten en beperkte beschikbaarheid via verkooppunten waar de leeftijdsgrens wordt gehandhaafd zijn bewezen effectieve maatregelen om te zorgen dat de volgende generaties rookvrij zullen opgroeien.

Belangrijk signaal aan politiek

Een stem op de advertentie van Stichting Rookpreventie Jeugd is daarom een belangrijk signaal aan de politici in Den Haag om te stoppen met polderen, partijpolitiek op dit onderwerp te verlaten en nu eindelijk eensgezind in actie te komen om van roken geschiedenis te maken. Nu, en niet pas in 2040.
Direct stemmen op Stichting Rookpreventie Jeugd:

stem charity

Wilt u alle advertenties zien klik dan hier.

Stemmen kan tot 15 augustus. De winnaars van de NRC Charity Awards worden op 27 augustus vanaf 17.00 uur bekendgemaakt in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

tags:  NRC Charity Awards | Preventieakkoord | SRPJ | rookvrije generatie | politiek | accijns, tabak