line
lower nicotine lower employment-1

Tabaksindustrie VS ziet eigen einde in FDA voornemens en dreigt met banenverlies

donderdag 19 juli 2018

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) onderzoekt momenteel of ze verplicht kunnen stellen dat het nicotinegehalte in tabaksproducten voortaan zo laag wordt dat deze niet meer verslavend zijn. Tabaksfabrikanten voelen de bui al hangen voor hun handel en schermen er nu mee dat dat een miljoen banen zal gaan kosten.

Door de webredactie

Maandag 16 april was de laatste dag waarop belangenbehartigers hun commentaar en standpunten konden insturen naar de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) over het plan om het wettelijk toegestane nicotinegehalte in tabaksproducten met 97% te verlagen. Op de valreep deed de tabaksindustrie zelf nog een duit in het zakje. De industrie heeft volgens Bloomberg gedreigd dat als de FDA haar plan doorzet, er zo’n miljoen banen verloren zullen gaan in de Verenigde Staten. Om exact te zijn schatte Altria, het moederbedrijf van Philip Morris, het banenverlies in op 951.000. Het bedrijf heeft zelf maar 8300 medewerkers in de Verenigde Staten, maar denkt dat de maatregel ‘collateral damage’ zal hebben voor de hele tabaksbranche: verkopers van tabak, tabaksboeren en groothandels.

Aandelen drastisch omlaag

De FDA redeneert dat als het nicotine-gehalte in tabaksproducten vrijwel nihil is, rokers het makkelijker vinden om te stoppen of er niet eens aan zullen beginnen.
Toen de FDA haar plan bekend maakte, kelderden de tabaksaandelen drastisch. Investeerders zagen kennelijk ook dat dit het einde van tabaksverslaving zou kunnen betekenen en daarmee van de tabaksomzet.

Oproep aan Trump

De tabaksindustrie lijkt met haar (openbare) reactie op de plannen van de FDA indirect een oproep te doen aan de Amerikaanse regering van President Trump om druk op de FDA uit te oefenen haar plannen te staken. Trump heeft hard van de toren geblazen dat er banen bij zullen komen in de Verenigde Staten, in plaats van wegvallen. Hij heeft mogelijk oor voor de economische consequenties van het FDA-besluit.

Positieve effecten

Maar uit de reactie van de tabaksindustrie blijkt eigenlijk ook dat de FDA gelijk heeft en dat het besluit enorme positieve effecten voor de Volksgezondheid zal hebben. Want waarom zouden er zoveel banen verloren gaan? De enige verklaring zou zijn dat er veel minder tabak verkocht zal worden, omdat rokers eindelijk kunnen stoppen met hun dodelijke verslaving. Dat is waar de tabaksindustrie het bangst voor is: het zal het einde van hun succesvolle handel betekenen.

tags:  rookverslaving | verslaving | nicotine | antirookbeleid | buitenland | tabaksontmoediging