line
niet voor amsterdam3-1

Advocaat die tabaksindustrie verdedigt gekozen in PvdA fractie Amsterdam

donderdag 22 maart 2018

UPDATE 6-04-2018

De PvdA in Amsterdam is gisteren vijf van haar tien zetels in de gemeenteraad kwijtgeraakt. Op één van de vijf overgebleven zetels zit straks ‘tabaksadvocaat’ Biemond. Dat is tamelijk bizar te noemen in een stad die zich aansloot bij de aangifte tegen de tabaksindustrie en die onlangs een prijs kreeg voor haar inzet voor een rookvrije generatie.

Door de webredactie

Toen advocaat Bénédicte Ficq in de herfst van 2016 aangifte deed tegen de vier grootste tabaksfabrikanten die in Nederland actief zijn (de gemeente Amsterdam sloot zich in februari 2018 hierbij aan, red.), lieten die een verweerschrift schrijven door vier grote advocatenkantoren. Tabaksfirma Imperial Brands riep de hulp in van advocatenkantoor Allen & Overy, waarhet aanstaande PvdA-raadslid Hendrik Jan Biemond advocaat is. Zijn kantoor werkte eerder ook al voor de tabaksindustrie.

Het is dus uitgerekend Biemond die namens de tabaksindustrie de verdediging voert en tegelijkertijd straks in de Amsterdamse gemeenteraad zit. In een groot interview in het Parool van 5 januari 2018 spreekt hij mooie woorden over zijn maatschappelijke betrokkenheid. Daar past de verdediging van de tabaksindustrie in zijn ogen kennelijk goed in.

Oproep

Wist het PvdA-bestuur dit? Jazeker. TabakNee stuurde op 5 februari een mail naar het landelijk bestuur van de PvdA met de oproep af te zien van Biemond ’s kandidatuur. Daarop kwam helaas geen reactie. Ook een mail van TabakNee aan Biemond zelf, met daarin een link naar een in januari op TabakNee gepubliceerd artikel over zijn kandidatuur, bleef onbeantwoord.
We zijn benieuwd wat Biemond eigenlijk vindt van het anti-tabaksbeleid van de gemeente Amsterdam en in het bijzonder van het feit dat ze zich aangesloten heeft bij de aangifte tegen de tabaksindustrie.

Biemond stond Imperial Tobacco bij die als missie heeft "volwassenen de mogelijkheid bieden te genieten van tabaksmomenten en ze te ondersteunen in deze keuze." Dat aan het eind van de rit voor ruim de helft van de rokers een vroegtijdige dood wacht (alleen in Nederland al 20.000 per jaar) maakt hem kennelijk niets uit.

Amsterdam, de stad die aangifte deed tegen de tabaksindustrie en bovendien onlangs een prijs kreeg voor haar rookontmoedigingsbeleid, krijgt dus een tabaksadvocaat in haar bestuur. Met dank aan de PvdA. Bij de toekenning van de Rookvrije Generatie-awards 2018 werd Eric van der Burg, notabene van de tabaksvriendelijke VVD, uitvoerig geprezen voor zijn onvermoeibare strijd tegen tabak. 

Trend?

Een pro-tabaksman in de tabakskritische PvdA? Dat is verontrustend.
 Vorig jaar verkondigde Jeroen Dijsselbloem namens de PvdA tijdens het nationaal debat 'Politieke keuzes in de zorg' nog een heel ander geluid. “Rookwaren moeten echt weggedrukt worden uit onze samenleving, de schade is te groot,” zei hij destijds in Carré. En:  “Ik ben hier radicaal in: De accijns moet omhoog, pakjes moeten uit het zicht en het aantal verkooppunten moet omlaag.”

Biemond is overigens niet de enige: in december vorig jaar publiceerde TabakNee een profiel van Gert Koudijs, een tabakslobbyist, die in Amersfoort door de plaatselijke PvdA-afdeling op de kandidatenlijst was gezet voor de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren.Omdat de PvdA daar van 4 naar 2 zetels is gegaan en Koudijs op de vijfde plaats op de lijst stond, heeft de tabaksindustrie hier in ieder geval het nakijken.

Net als bij Biemond heeft TabakNee bij de kandidaatstelling van Koudijs de PvdA om een reactie gevraagd. De Amersfoortse PvdA-afdeling kwam nog wel met een verklaring. Verbijsterend genoeg sprak men juist vertrouwen uit in Koudijs’ belangenorganisatie voor kleine tabakswinkeliers, omdat die had opgeroepen om op termijn op te houden met de verkoop van tabak. Het landelijke bestuur vond het niet nodig om te reageren op ons verzoek om uitleg.

Er lijkt sprake bij de PvdA van een tegenstrijdige trend. In haar beleidsvoornemens toont men zich anti-tabak, maar tegelijkertijd heeft men geen problemen met volksvertegenwoordigers die daar radicaal andere gedachten over hebben.

Update 06-04-2018

In reactie op onze berichtgeving over de verkiezing van advocaat Biemond in de Amsterdamse gemeenteraad, ontving TabakNee een brief van Marc Rouffaer:

Goedendag,
Ik volg met belangstelling uw nieuwsbrief. Goed en nuttig. Graag maak ik een kanttekening bij het artikel over Pvda-gemeenteraadslid Biemond. Het schuurt en het is moeilijk dat hij, raadslid, de tabaksindustrie verdedigt, vooral ook gezien de positie die zijn partij hier inneemt maar een advocaat aanspreken op de daden van zijn cliënten is rechtsstatelijk niet erg beschaafd.
Zo ben ik bijvoorbeeld geen voorstander van moord, doodslag en verkrachting - die vind ik erger dan roken - maar ik zou Benedicte Ficq nóóit aanspreken op het feit dat ze moordenaars en verkrachters verdedigt. Ik begrijp dat jullie de link leggen, maar dat kan écht niet.

Ik zie uit naar de volgende nieuwsbrief!

Met vriendelijke groet,
Marc Rouffaer

TabakNee heeft Marc geantwoord:

Beste Marc Rouffaer,

Ik snap precies wat je bedoelt en we zijn zeker niet over een nacht ijs gegaan. Onze overwegingen zijn de volgende.
De gemeente Amsterdam speelt een belangrijke rol in de strijd tegen roken. Biemond kiest er voor politicus te worden in deze stad. Een politicus werkzaam in Amsterdam kan terecht worden aangesproken op zijn ‘neven werkzaamheden’. Een advocaat moet uiteraard vrij zijn in de zaakskeuzes die hij maakt. Biemond is echter nooit als advocaat aangevallen.
Er zijn bij de aangifte door de tabaksindustrie advocaten van andere kantoren ingeschakeld, o.a. van Stibbe en Wladimirov. Die hebben we ongemoeid gelaten om de simpele reden dat zij zich niet in het politieke discours mengen.

Met vriendelijke groet,

Frits van Dam
secretaris Stichting Rookpreventie Jeugd
hoofdredacteur TabakNee

tags:  verkiezingsprogramma | politiek | antirookbeleid | tabaksindustrie | tabaksontmoediging