line
niet voor amsterdam-1

Amsterdam steunt strafzaak tegen tabaksindustrie, maar PvdA kandideert tabaksadvocaat voor gemeenteraad

maandag 19 februari 2018

OPINIE

Raar maar waar: de PvdA in Amsterdam heeft een ‘tabaksadvocaat’ op haar kandidatenlijst voor de gemeenteraad gezet. Het gaat om Hendrik Jan Biemond en hij staat op nummer drie op de lijst. Biemond is advocaat bij Allen & Overy, dat onder andere voor de tabaksindustrie werkt. Per e-mail vroeg Stichting Rookpreventie Jeugd ruim twee weken geleden het landelijk bestuur van de PvdA om hem van de Amsterdamse kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen te halen. Het bestuur heeft niet gereageerd.

Door Frits van Dam

De gemeente Amsterdam steunt de strafzaak tegen de tabaksindustrie, een opzienbarende en moedige stap die vooral op het conto is te schrijven van de onvermoeibare strijder tegen tabaksmisbruik VVD-wethouder Eric van der Burg (Zorg en Welzijn). “We zijn al jaren hard bezig een rookvrij Amsterdam te realiseren. Het ondersteunen van de aangifte tegen de tabaksindustrie past in deze lijn”, aldus Van der Burg op de website zorg.nu van de AVRO-TROS. Wie ook maar enigszins op de hoogte is van de lobbypraktijken in Den Haag weet hoe bijzonder het is dat juist een VVD-wethouder zich zo anti-tabak opstelt.

Verkiezingen

Als de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam drie zetels krijgt (de wonderen zijn de wereld nog niet uit), dan krijgt de VVD-er Van der Burg een PvdA-gemeenteraadslid tegenover zich dat heel anders denkt over tabak: Hendrik Jan Biemond, nummer drie op de lijst. Biemond is advocaat bij Allen & Overy, één van de grootste advocatenkantoren ter wereld. Dit Amsterdamse kantoor heeft de tabaksindustrie als belangrijke klant. Onze huidige minister van jusititie Ferdinand Grapperhaus was bestuursvoorzitter bij dit advocatenkantoor.

Later zorg

Advocaat Bénédicte Ficq heeft in de herfst van 2016 een strafzaak aangedragen bij het Openbaar Ministerie tegen de vier grootste tabaksfabrikanten die in Nederland actief zijn. Dat doet zij uit naam van een snel stijgend aantal aangevers die het niet meer pikken dat de tabaksindustrie de levens van zoveel mensen willens en wetens verwoest.
De betreffende tabaksfabrikanten hebben een verweerschrift laten schrijven door 4 grote advocatenkantoren. Tabaksfirma Imperial Brands riep de hulp in van advocatenkantoor Allen & Overy en het is uitgerekend Biemond die namens hen de verdediging voert.

Imperial Brands, (voorheen Imperial Tobacco), producent van Drum-en Van Nelle-shag en het sigarettenmerk Gauloises, heeft als missie "volwassenen de mogelijkheid bieden te genieten van tabaksmomenten en ze te ondersteunen in deze keuze". Dat aan het eind van de rit voor ruim de helft van de rokers een vroegtijdige dood wacht, is kennelijk van later zorg.

Geen boodschap

De sociaaldemocraat en gemeenteraadslid in spé Jan Willem Biemond heeft geen boodschap aan deze gruwelijke feiten en verdedigt met verve deze criminele organisatie. Laat hij nu niet aan komen met het argument dat ook de grootste misdadiger recht heeft op een advocaat: hier is onmiskenbaar sprake van belangenverstrengeling. Als gemeenteraadslid hoort hij het stadsbestuur te controleren. Om dan tegelijkertijd diens tabaksbeleid juridisch te bestrijden: dat kan niet.

Verzwegen

In een groot interview met Het Parool van vrijdag 5 januari verzweeg Biemond zijn betrokkenheid bij de tabaksindustrie. Waarom vindt hij dit niet belangrijk? Of schaamt hij zich hiervoor? Het ligt voor de hand dat Biemond’s tabaksactiviteiten bij de screening voor het raadslidmaatschap evenmin aan de orde zijn geweest. Uit zichzelf heeft hij het vast niet verteld.

Klemmend beroep

Sociaaldemocraten die de tabakssector steunen in gemeenteraden: dat kan echt niet.
Daarom doen wij een klemmend beroep op het bestuur van de PvdA om in te grijpen, nu het nog kan. De Partij van de Arbeid staat immers vooralsnog bekend als een partij die het tabaksgebruik wil ontmoedigen. Op een tabaksadvocaat in de Amsterdamse gemeenteraad zit hoe dan ook niemand te wachten.

Doe wat!

PvdA doe wat! Gooi, nu het kan, deze ‘tabaksmol’ van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezing. Als de PvdA hem desalniettemin handhaaft, dan hoop ik dat de kiezers zich tweemaal bedenken voordat ze op de PvdA stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Wij hebben in een mail van 5 februari jl. het bestuur van de PvdA gewezen op de tabaksmol die zij in huis hebben gehaald. Zij hebben helaas niet gereageerd. Ook hebben we Biemond zelf gewezen op dit artikel op TabakNee, maar ook hij zweeg als het graf.

Lees hier de mail die TabakNee naar het bestuur van de PvdA stuurde.

tags:  verkiezingsprogramma | politiek | aangifte | rechtszaak | tabaksindustrie