line
biemond-1

Tabaksadvocaat kandidaat gemeenteraadslid voor de PvdA in Amsterdam

vrijdag 12 januari 2018

OPINIE

Hendrik Jan Biemond, kandidaat op plaats 3 van de Amsterdamse lijst van de PvdA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen en advocaat bij Allen & Overy, één van de grootste advocatenkantoren ter wereld, verzwijgt zijn betrokkenheid bij de tabaksindustrie.

Door Frits van Dam

Het Parool van vrijdag 5 januari bracht een interview met Hendrik Jan Biemond, kandidaat op plaats 3 van de lijst van de PvdA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Zijn kandidatuur is opmerkelijk genoeg voor een Zuidas advocaat, maar nóg opmerkelijker is dat hij bij Allen & Overy werkt, één van de grootste advocatenkantoren ter wereld. Dit kantoor doet veel zaken voor de tabaksindustrie én dat stond nou net niet in het interview van het Parool.

Advocaat Biemond zit tot aan zijn nek in de tabak. Hij verdedigt Imperial Tobacco, producent van de shag van Drum en Van Nelle en het sigarettenmerk Gauloise, in de zaak tegen de tabaksindustrie die advocaat Bénédicte Ficq heeft aangedragen bij het Openbaar Ministerie.

Dood en verderf

Imperial Tobacco heeft als missie "volwassenen de mogelijkheid bieden te genieten van tabaksmomenten en ze te ondersteunen in deze keuze." Dat aan het eind van de rit voor ruim de helft van de rokers een vroegtijdige dood wacht (alleen in Nederland al ruim 20.000 per jaar) is kennelijk van later zorg.

Geweten

Biemond spreekt mooie woorden in het interview. Hij zegt dat hij altijd probeert een balans te vinden tussen interessant werk en maatschappelijke betrokkenheid. Hij moet dan maar eens uitleggen hoe zijn kandidatuur voor de gemeenteraad rijmt met het verdedigen van de dood en verderf zaaiende tabaksindustrie. Probeert hij misschien zijn geweten te sussen door zich beschikbaar te stellen voor de PvdA?

Afzien van kandidatuur

Ongetwijfeld zijn bij de screening voor het raadlidmaatschap zijn tabaksactiviteiten niet aan de orde is geweest. Uit zichzelf heeft hij het vast niet genoemd. Nu het nog kan, doet de PvdA er goed aan van zijn kandidatuur af te zien.

 

tags:  volksgezondheid | politiek | PvdA | rechtszaak | tabaksindustrie