line
imperial tobacco 1-2

Imperial Tobacco, deel 1: "De meest gepassioneerde tabaksproducent ter wereld"

dinsdag 15 december 2015

Imperial Tobacco is een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld en opereert ook op Nederlandse bodem, met een eigen fabriek in Joure. Wat voor bedrijf is het en wie zijn de kopstukken? In een 4-delige serie nemen we deze firma onder de loep. Deel 1: "De meest gepassioneerde tabaksproducent" te zijn, is haar droom.
Door de webredactie

Imperial Tobacco is een tabaksproducent met een missie: "Volwassenen de mogelijkheid bieden te genieten van tabaksmomenten en ze te ondersteunen in deze keuze." Om mensen die 'keuze' te blijven gunnen, heeft dit tabaksbedrijf mee betaald aan de rookruimte in het Haagse Nieuwspoort die overigens door toenmalig minister van Volksgezondheid Ab Klink werd geopend. En met een visie: "Gezien worden als verantwoordelijke en creatieve en meest gepassioneerde tabaksproducent door te investeren in de ontwikkeling van onze merken en mensen en door continue te streven naar perfectie." Hier wordt dus, als we de fabrikant moeten geloven, het meest gepassioneerde schadelijke product ter wereld gemaakt.

Aan de Slachtedyk 28a in het Friese Joure staat een Imperial-fabriek. In 1998 nam Imperial Tobacco de oer-Hollandse Douwe Egberts Van Nelle Tabaksmaatschappij over van het Amerikaanse bedrijf Sara Lee. Zo kon Imperial de merken Drum en Van Nelle toevoegen aan hun internationale portfolio met Gauloises, Davidoff en West.

Diverse bv's

In de Kamer van Koophandel stuiten we op diverse bv's die onder Imperial Tobacco vallen, een Limited (Engelse bedrijfsconstructie) en ook op een in Nederland ondergebrachte Imperial Tobacco Australia Holdings en een US Holdings.

Wat doen die buitenlandse bedrijven in Nederland? De Britse Imperial-woordvoerder Lain Watkins legt desgevraagd per e-mail uit dat, toen Imperial in de jaren '90 zich uitbreidde en twee Nederlandse tabaksbedrijven opkocht (Cadena en Douwe Egberts Van Nelle), daar dochterbedrijven bij hoorden die ingeschreven stonden in de Nederlandse Kamer van Koophandel. "Dus door historische redenen en vanwege legitieme belastingredenen hebben we andere dochterbedrijven hier ook ingeschreven toen we verder uitbreidden."

"Legitieme belastingredenen" is een fraaie term voor Nederland als belastingparadijs voor buitenlandse bedrijven en daar maakt ook deze tabaksgigant gebruik van.Ook Philip Morris doet dit. Zij sluit weliswaar de vestiging in Bergen op Zoom maar blijft in Nederland vanwege de fiscale voordelen, zie dit bericht in Elsevier.

Rizla

Naast de fabriek in Joure heeft Imperial een kantoor in Oosterhout staan. Daar zit Rizla bij in, 's werelds bekendste vloeipapier om shagjes mee te rollen. Ook dat is in handen van Imperial Tobacco. Volgens een artikel in BN/De Stem van 4 december 2013, werken er in Joure 332 mensen. De Kamer van Koophandel vermeldt nog eens 105 werknemers in Oosterhout.

Imperial Tobacco Holdings International BV heeft volgens de Kamer van Koophandel een postadres dat niet naar Joure of naar Oosterhout leidt. Postbus 23393, 1100DW Amsterdam Zuidoost. Daar hoort een bedrijf bij dat TMF Group heet (Twentsche Trust Maatschappij), een Trustkantoor dat volgens haar website ondersteuning biedt aan bedrijven, zoals het verrichten van de administratie en bestuursdiensten. De rol van TMF blijkt groter dan gedacht als we het uittreksel onder ogen krijgen van een van Imperial's bv's: Imperial Tobacco Holdings International BV dat ook in Amsterdam is gevestigd. Daar is TMF Netherlands bestuurder.

Opmerkelijk nieuws is (eerder te lezen op deze site) dat Imperial Nederland nog niet zo lang terug een prijs in ontvangst mocht nemen, de EFMI (Erasmus Food Management Instituut) "Industributie Award" in de categorie "Non-food". Het was voor het eerst in tien jaar dat een tabaksfabrikant de eer kreeg toebedeeld. Hoofd verkoop Ronald van Bilsen was blij met de waardering: "Het plaatst ons in dezelfde league als Unilever en Coca Cola."

Onder leiding van hoofd Field Sales Team Paul Liefkens – per 2014 overigens opgestapt – deed Imperial Tobacco erg haar best voor een mooi plekje in de supermarkten. "Rookwaren is gewoon een van de meest rendabele stukken van de winkel," aldus Liefkens in een interview.

Imperial Brands

Op 15 december 2015 bracht Reuters het nieuws dat Imperial Tobacco zich Imperial Brands wil gaan noemen. Februari 2016 moet dit tijdens de aandeelhoudersvergadering goedgekeurd worden. In een verklaring licht het tabaksbedrijf toe dat de nieuwe naam "better reflects the dynamic, brand-focused business that we are now".

Klik hier om deel 2 te lezen over de topmannen van het bedrijf.
Klik hier voor deel 3 over andere sleutelfiguren.
Klik hier voor deel 4 met een reactie van Imperial Tobacco.

Wilt u lezen over de concurrenten van Imperial Tobacco?
Klik hier voor British American Tobacco (BAT) -  deel 1
Klik hier voor Japan Tobacco International (JTI) -  deel 1
Klik hier voor Philip Morris International (PMI) -  deel 1

tags:  vrije keus | tabaksfabrikanten | tabaksindustrie | tabak