line
australie eist openheid-1

Ook Australische gezondheidsorganisaties eisen openheid van tabaksindustrie

donderdag 19 oktober 2017

Na een juridische strijd van elf jaar moeten tabaksfabrikanten van het Amerikaanse gerechtshof televisiespotjes uitzenden waarin ze het grote publiek vertellen hoe dodelijk hun producten zijn. Australische gezondheidsorganisaties verzoeken de tabaksindustrie ook het Australische publiek de waarheid te vertellen.

Door de webredactie

Dat het roken van tabak negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van de gebruiker is inmiddels algemeen bekend. Maar tabaksfabrikanten hebben lange tijd verzwegen hoe dodelijk hun producten zijn én er ondertussen alles aan gedaan om meer mensen aan het roken te krijgen.

Slepende rechtszaak

In de Verenigde Staten gaat daar nu verandering in komen, nadat er na elf jaar een einde is gekomen aan een slepende rechtszaak. Een rechter heeft besloten dat de tabaksindustrie (waaronder Altria en R.J. Reynolds) verplicht is om televisiespotjes uit te gaan zenden waarin ze antireclame voor zichzelf maken door de waarheid over hun producten naar buiten te brengen. Geen leugens meer over hoe verslavend roken en nicotine is, dat ook de producten die ze de markt zijn gebracht als ‘minder schadelijk’ of ‘light’ uiteindelijk net zo schadelijk zijn als gewone sigaretten, dat de industrie sigaretten zo hebben ontworpen om ze zo verslavend mogelijk te maken enzovoorts. De spotjes gaan de industrie miljoenen kosten.
De rechter kwam tot deze uitspraak nadat was bewezen dat tabaksfabrikanten de wet hadden overtreden en decennia hadden gelogen over de schadelijke effecten van roken en zich met hun marketing op kinderen hadden gericht.

Recht op informatie

Australische gezondheidsorganisaties hebben de tabaksindustrie verzocht om niet alleen de Amerikaanse consument de waarheid te vertellen, maar ook eerlijk te zijn tegen Australiërs.
Michael Moore, president van de Public health Association en van de World Federation of Public Health Associations zei: ‘We hebben de Raad van Toezicht van British American Tobacco en Philip Morris International geschreven, die zeventig procent van de Australische markt in handen hebben. We hebben hen gevraagd om schoon schip te maken met Australiërs, zoals ze dat in Amerika doen. Tabaksfabrikanten hebben hier ook decennia lang misleid en gelogen, zoals ze dat in de Verenigde Staten hebben gedaan. Ze promoten producten die ontworpen zijn om verslaafd aan te raken. En ze richten zich nog altijd op jongeren als op mensen met lage inkomens. Australische consumenten én consumenten over de hele wereld hebben hetzelfde recht op informatie als Amerikanen.”

 

tags:  marketing | gezondheidsschade | volksgezondheid | buitenland | tabaksindustrie