line
abp blijft roken-1

Teleurstelling over standpunt ABP met betrekking tot tabaksbeleggingen

donderdag 05 oktober 2017

Nederlands grootste pensioenfonds ABP organiseert met enige regelmaat bijeenkomsten of webinars, waar ze in gesprek gaat met deelnemers in het fonds. Hier worden onder andere beleggingsdilemma’s als wel of niet beleggen in tabak besproken. Op woensdag 28 september jl. vond het webinar ‘Praat mee over de duurzame keuzes van ABP’ plaats. TabakNee vroeg aan Irma van Gils, een van de deelnemers in het fonds die meepraatte in het webinar, om haar ervaringen op te schrijven.

Door Irma van Gils

Woensdagavond 28 september deed ik mee aan het Webinar ‘Praat mee over de duurzame keuzes van ABP.’ Ik vond het een teleurstellende ervaring.
In de live studio werden ABP bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool en bestuurslid Carel van Eykelenburg geïnterviewd over vooraf geselecteerde onderwerpen. Als deelnemer aan het webinar kon je ondertussen via de chatfunctie vragen stellen. Mijn chatpartner 'Bart' reageerde alleen maar met voorgeprogrammeerde antwoorden op mijn kritische vragen over de beleggingen van ABP in de tabaksindustrie.

Robot

Op een bepaald moment vroeg ik ‘Bart’: "Bent u wel een mens? U lijkt wel een robot". Hij werd er helaas niet menselijker door en papegaaide o.a. dat ABP erkent dat roken schadelijk is voor de gezondheid en dat daar discussie over is binnen ABP. Maar ook dat de recente afspraak van UN Global Compact om geen tabaksproducenten meer als lid toe te staan, niet automatisch betekent dat ABP zijn beleid gaat aanpassen. Ik was dus al snel klaar met 'Bart'.

Discussiepunt

Tijdens het live interview werden af en toe kijkersvragen beantwoord, o.a. over fossiele brandstoffen. Maar over beleggen in tabak bleef het stil.
Toen ik bijna op het punt stond af te haken, mocht iemand uit het publiek weer een vraag stellen en die ging over de beleggingen in tabak. Gelukkig werd daar nog redelijk uitgebreid op ingegaan.
Wederom werd gezegd dat dit een discussiepunt is in het ABP Bestuur. "Het Bestuur wordt door veel mensen op dit punt aangesproken, veel meer dan bijvoorbeeld over de beleggingen in kolen. Het werpt de vraag op of ABP ook 'gezondheid' tot onderwerp van haar beleggingsbeleid moet gaan maken."
Het commentaar van het Bestuur eindigde met: "We gaan daarover, zoals we met alle onderwerpen doen, nieuwe informatie betrekken en opnieuw onze positie bepalen. De VN richtlijn is daarin heel belangrijk."

Onbegrijpelijk

En daarmee eindigde het webinar. Persoonlijk blijf ik het onbegrijpelijk vinden dat ABP zo veel tijd nodig heeft, zo lang twijfelt, of een industrie die verantwoordelijk is voor zo veel doden, met jaarlijks anderhalf miljard euro gesteund moet worden.
Op mijn vraag aan 'Bart' of ABP er wellicht baat bij heeft als zo veel mensen vroegtijdig sterven als gevolg van roken, werd door hem niet ingegaan.

Meer weten over dit webinar? Het ABP plaatste een video van het webinar op haar website.

tags:  tabaksaandeel | beleggingen | tabaksbeleid | beleggen | belegging | ABP | ABP, pensioenfondsen