line
wactrij-2

Topattracties verbieden roken in wachtrijen

vrijdag 31 maart 2017

Vanaf 1 april a.s. wordt het verboden te roken in de wachtrij van een aantal attracties, zoals het Rijksmuseum, de Efteling en de Apenheul. Het Longfonds is tegelijkertijd een actie gestart om meer rookvrije speelplekken te creëren voor kinderen.

Door de webredactie

Vanaf zaterdag 1 april a.s. mag er in 21 pretparken en dierentuinen als De Efteling, Walibi, De Apenheul en Burger’s Zoo niet meer in de wachtrij gerookt worden. De maatregel is bedoeld om kinderen beter te beschermen tegen de gevaren van meeroken. Dat maakte de Club van Elf bekend, een organisatie waar deze attracties bij zijn aangesloten.

“Een hoge service-standaard, persoonlijke veiligheid en ieders gezondheid hebben onze volle aandacht,” zegt Kees Klesman, directeur van de Club van Elf in een persbericht. “Zeker waar het de jongste generatie betreft. Zo hebben de bedrijven onlangs besloten het rookbeleid aan te passen in lijn met de maatschappelijke signalen over roken en de rookvrije generatie. Vanzelfsprekend geldt op dit moment overal, zoals dat past binnen de Nederlandse wet- en regelgeving, een rookverbod in overdekte locaties en dus ook overdekte wachtrijen. Vanaf de start van het nieuwe zomerseizoen is het rookbeleid aangescherpt waardoor onder andere ook on-overdekte vaste wachtrijen voor attracties rookvrij zullen zijn. Daarnaast zal ieder bedrijf voor zich bekijken of er aanvullende maatregelen genomen worden. Passend bij het karakter van het bedrijf én met als doel kinderen te beschermen.”

Sociale controle

De Efteling liet aan NRC/Handelsblad weten dat roken in het Sprookjesbos ook verboden zal zijn. Daar komen immers veel ouders met kinderen op af. Er zal geen rookpolitie door het park lopen. Het park zegt tegenover NRC waarschuwingen te zullen uitdelen en alleen in het ergste geval mensen uit het park te verwijderen. Verwacht wordt dat sociale controle van andere parkbezoekers het merendeel van de verstokte rokers op andere gedachten zal brengen.

Meeroken

Het Longfonds is blij met de maatregelen die de Club van Elf heeft genomen. Het past in hun campagne om meer rookvrije speelplekken voor kinderen te creëren, zodat kinderen kunnen spelen zonder mee te roken met ouders.
Op haar website schrijft het Longfonds: “Geen gevaar van brandwonden of kinderen die peuken oppakken en in hun mond stoppen of aan dieren voeren. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen. En hoewel gelukkig bijna geen enkel kind jonger dan 12 jaar rookt, is het wel belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.”

Wetgeving

De attracties die bij de Club van Elf zijn aangesloten lopen met hun uitbreiding van het rookverbod mogelijk vooruit op wetgeving. In de wet staat nu nog niet expliciet dat er in de buitenlucht niet gerookt mag worden op aangewezen plaatsen. Maar door zelf het initiatief te nemen, geven deze attracties het goede voorbeeld.

tags:  meeroken | jeugd | bescherming | rookverbod