line

Tweede Kamerlid Anne Mulder: Rokers goed voor de schatkist

dinsdag 18 december 2012

Het Tweede Kamerlid Anne Mulder van de VVD ziet mensen graag roken. 'Ze betalen met z'n allen twee miljard aan tabaksaccijns per jaar,' zegt hij opgetogen voor de camera van RTL Nieuws. 'Ze gaan tien jaar eerder dood, dus ze krijgen minder pensioen. En ze maken minder zorgkosten, omdat ze korter leven.'

Door de webredactie.
[Laatst bijgewerkt 5 januari 2015]

Pikant detail: volksvertegenwoordiger Mulder had tot aan de verkiezingen van 12 september 2012 'curatieve zorg' in zijn portefeuille, waaronder ook preventie valt. Maar een beleid om roken te voorkómen, is zonde van het geld, betoogt hij, omdat mensen in hun laatste levensjaar het meeste kosten. 'En als je niet sterft aan longkanker, dan sterf je aan iets anders,' zegt hij in een Kamerdebat.

Gezond verstand

'Anne Mulder pakt het aan, en Anne Mulder lost het op,' bejubelt de geboren Drent zichzelf in een videoclip die niet meer online staat. Begrijpen we Anne Mulder goed, dan krijgen kinderen les in roken, ten behoeve van de staatskas – en stapt een beschaafd burger op zijn 65e naar de euthanasiekliniek, om pensioen en zorgkosten te besparen.

'Straatwijs blijven en je gezond verstand gebruiken,' is Mulders motto. Straatwijs zal hij vast wel zijn, maar of hij zijn verstand gebruikt? Rokers zijn niet gunstig voor de rijksbegroting. Ze kosten de samenleving juist veel geld, blijkt uit onderzoek.

Meneer Mulder vergeet bovendien dat hij als volksvertegenwoordiger van een regeringspartij verantwoordelijkheid draagt, om te beginnen op zijn terrein de volksgezondheid. Maar Mulder speelt de vermoorde onschuld. Hij draagt, zegt hij, eenvoudig de standpunten van de VVD uit. 'Als liberaal geloof ik dat mensen de vrijheid moeten hebben om te roken of niet.'

De Anne Mulders van deze wereld verwarren vrijheid met een ernstige verslaving. En steken hun kop in het zand voor het leed dat het roken in zoveel huiskamers teweegbrengt. 'De zorg is een mooie portefeuille, want het gaat over mensen en het belangrijkste in hun leven: hun gezondheid,' huichelt de tabaksminnende parlementariër in een interview.

Lobby-hobby

En dat is nog niet alles. Deze volksvertegenwoordiger ontvangt de tabaksindustrie gastvrij in zijn werkkamer in Den Haag. Dat zegt hij tegen een, verbouwereerde, verslaggeefster van de BBC, want zulk achterkamertjesoverleg met de tabaksindustrie is in strijd met het ook door Nederland ondertekende antirookverdrag van de WHO. Maar dat zal Mulder worst wezen. Het is volstrekt normaal, gaat Mulder verder, dat de tabaksfabrikanten met hem willen praten over het beleid van de overheid. 'Ik heb geen enkel probleem met mensen die lobbyen.'

Waar komt de lobby-hobby van Anne Mulder vandaan? Dan moet je in zijn verleden duiken. Mulder was zelf lobbyist, onder andere voor de farmaceutische industrie. Van november 2005 tot juni 2010, toen hij voor de VVD in de Haagse gemeenteraad zat, werkte hij voor het pr-bureau Pauw Sanders Zeilstra Van Spaendonck, later overgenomen door Dröge & Van Dimmelen, waar de tabaksindustrie een graag geziene klant was en is.

Hardleers

Hij is nog hardleers ook. 'De VVD heeft dezelfde opvattingen over preventie als in de vorige periode,' zei Anne Mulder onlangs in een debat in de Tweede Kamer. Zijn gezonde verstand en ethiek laten hem volledig in de steek. Hoe kan iemand met zulke perverse opvattingen de zorg in zijn portefeuille hebben? Hoe denken de niet-rokende VVD-stemmers hierover?

Wilt u meer lezen over vrienden/lobbyisten van de tabaksindustrie?

Klik hier voor Edith Schippers
Klik hier voor Jan Kamminga
Klik hier voor Arno Rutte