line

De vestigingen in Nederland

vrijdag 21 december 2012

Laatste update 27 november 2015.

Philip Morris International

Philip Morris International (PMI), in 1847 begonnen als kleine Londense tabakswinkel, behoort nu tot de wereldwijde sigarettentop met een productie van 856 miljard sigaretten, een omzet van ruim 80 miljard dollar en een winst van ruim 7,5 miljard dollar in 2014. (Hier de cijfers over het derde kwartaal van 2013). De fabriek in Bergen op Zoom, waar zo'n 1400 mensen werkten, heeft haar deuren in 2014 gesloten. Lees onze serie Philip Morris onder het vergrootglas. Over PMI's lobbypraktijken, haar gebruik van Nederland als belastingparadijs, vermeende tabakssmokkel en haar standpunt over het jeugdroken.

British American Tobacco

British American Tobacco (BAT) is één van de grootste internationale tabaksfabrikanten, bekend van de merken Lucky Strike en Pall Mall. In totaal werken er volgens de website van BAT zo'n 900 mensen bij BAT Benelux (inclusief de vestigingen BAT Netherlands in Amstelveen en BAT Belgium in Brussel), waarvan de vestiging in Groningen het hoofdkantoor is. Lees meer in onze serie over BAT

Eind oktober 2015 maakte de hoofddirectie van BAT de cijfers over de eerste negen maanden van 2015 bekend. Ondanks een dalende omzet (-6,5%) en een krimp van het totale sigarettenvolume (-2%), houdt BAT's directie de investeerders een rooskleurig beeld voor. 'On track for a good year', luidt de ondertitel. De getallen laten twee dingen zien: een stijgende sigarettenverkoop in landen met slechte tot geen tabaksregulering (zoals Bangladesh, Pakistan, Indonesië en Mexico) en teruglopende verkoop in landen met een sterker rookontmoedigingsbeleid, zoals in Europese landen, maar bijvoorbeeld ook in Rusland en Brazilië (waar BAT sinds augustus 2915 voor 3,5 miljard dollar alle aandelen in 's lands grootste sigarettenfabrikant Souza Cruz in handen heeft). Lees het rapport hier.

Japan Tobacco International

Japan Tobacco International (JTI) is een van 's werelds grootste tabaksproducenten. Ze hebben ook een kantoor in Nederland, in Amstelveen. JTI zit daarnaast in de medicijnen, hamburgers, vastgoedverhuur en in de rampenbestrijding. Er werken ruim 27.000 mensen bij JTI verdeeld over 120 landen. In 2013 behaalde de tabaksfabrikant wereldwijd een winst van ruim 4,6 miljard dollar, op een omzet van ruim 12 miljard dollar. Met grote merken als Winston, Camel, Benson & Hedges, Silk Cut en - 'speciaal voor de dames' – Glamour sigaretten, zoals de Glamour Pinks Superslims, volledig afgestemd op een jeugdige vrouwelijke, trendy doelgroep. Lees onze serie over JTI.

Imperial Tobacco

Imperial Tobacco is een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld en opereert ook op Nederlandse bodem, met een eigen fabriek in Joure. In 1998 nam Imperial Tobacco de oer-Hollandse Douwe Egberts Van Nelle Tabaksmaatschappij over van het Amerikaanse bedrijf Sara Lee. Zo kon Imperial de merken Drum en Van Nelle toevoegen aan hun internationale portfolio met Gauloises, Davidoff en West. Volgens de Nederlandstalige website zijn er wereldwijd circa 38.000 medewerkers in dienst en worden hun producten in 160 landen verkocht met ruim 50 productielocaties. In de Nederlandse Kamer van Koophandel stuiten we op diverse bv's die onder Imperial Tobacco vallen, een Limited (Engelse bedrijfsconstructie) en ook op een in Nederland ondergebrachte Imperial Tobacco Australia Holdings en een US Holdings. Lees onze serie over Imperial Tobacco