line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 23 september 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: De WHO waarschuwt voor grotere inmenging tabaksindustrie / Aantal Europese rokende tieners afgenomen / Aantal Engelse rokers nog nooit zo laag geweest / Roken kan DNA veranderen / Wilskracht van kinderen kan later rookgedrag voorspellen. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Mondiaal: De WHO waarschuwt voor grotere inmenging tabaksindustrie
De WHO heeft haar lidstaten opgeroepen om op te passen voor de pogingen van de tabaksindustrie om de invoering van antirookmaatregelen tegen te houden of af te zwakken. “We moeten beschermen wat we tot zover hebben bereikt door het WHO FCTC-verdrag verder te ontwikkelen en te implementeren.”
Lees meer bij SunStar Manila

Europa: Aantal rokende tieners afgenomen
Een nieuw rapport over gedrag van tieners in Europa laat zien dat zij minder zijn gaan roken en drinken. Het onderzoek duurde vier jaar. 96.000 scholieren verdeeld over 35 landen hebben er aan meegewerkt. Uit het onderzoek blijkt dat 21% van de tieners heeft gezegd dat zij roken, 54% zegt nooit gerookt te hebben.
Lees meer in The Guardian

Groot-Brittannië:: Aantal Engelse rokers nog nooit zo laag geweest
Het aantal rokers in Engeland is nog nooit zo laag geweest. In 2015 rookten 16,9% van de mensen, terwijl dat in 2012 nog 19.3% was. Dit is het resultaat van het decennialang invoeren van antirookbeleid. “Er zijn nog nooit zoveel hulpmogelijkheden geweest en de steun om te stoppen is groter dan ooit,” zegt een gezondheidsexpert.
Lees meer bij de BBC

Verenigde Staten: Roken kan DNA veranderen
Uit nieuw onderzoek van het U.S. National Institute of Environmental Health Sciences blijkt dat roken het DNA aantast. Maar liefst 7000 genen kunnen erdoor veranderen waardoor de kans op het krijgen van een tabaksgerelateerde ziekte groter wordt.
Lees meer bij Medical Xpress

Groot-Brittannië: Wilskracht van kinderen kan later rookgedrag voorspellen
Uit een nieuw onderzoek van de University of Sterling blijkt dat kinderen die zich onzeker voelen en weinig wilskracht hebben, sneller geneigd zijn te gaan roken. Ook als ze volwassen zijn is de kans dat ze roken groot. Het onderzoek is onder 21.000 mensen uitgevoerd gedurende veertig jaar.
Lees meer bij Medical News Today

tags:  buitenland