line
bat over 30 jaar zijn sigaretten verdwenen-1

British American Tobacco: Over 30 jaar zijn sigaretten verdwenen

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 21 juni 2024

Tabaksaandelen waren altijd een topinvestering omdat de verkoop van tabaksproducten tot het einde der tijden vaststond, vanwege de grote verslavende werking van nicotine. Maar die gedachte lijkt British American Tobacco nu opgegeven te hebben: over dertig jaar zijn er geen sigaretten meer. Verder in Kort buitenlands nieuws: Elf Bar omzeilt Britse wet met nieuwe e-sigaret / Labour wil tabaksvrije generatie / Franse F1-zender moet archiefbeelden tabaksreclame verwijderen / Jersey wil vapes verbieden / Canadese ouderenbond breekt met Big Tobacco / Genetische variant van tabaksplant met voedingsstoffen moedermelk / Philip Morris haalt Zyn van Amerikaanse markt.

Door de webredactie

Over dertig jaar verkoopt British American Tobacco (BAT) geen sigaretten meer, althans dat heeft het tegen aandeelhouders gezegd. De verkoop van traditionele tabaksproducten is wereldwijd aan het afnemen, ook door steeds strengere regelgeving om de volksgezondheid te beschermen, waardoor tabaksproducten er over een tijd niet meer zullen zijn. In 2018 produceerde BAT nog 700 miljard sigaretten. In 2023 waren dat er 555 miljard. BAT wil kunnen blijven verdienen aan nicotine en zet daarom in op alternatieve tabaksproducten (die ook verslavend en slecht voor de gezondheid zijn) om de aandeelhouders tevreden te stellen en de teruglopende sigarettenverkoop op te kunnen vangen.
Lees meer bij The Motley Fool

Elf Bar omzeilt Britse wet met nieuwe e-sigaret

De Chinese e-sigaretfabrikant Elf Bar brengt de AF 5000 op de Britse markt en omzeilt daarmee de wet. E-sigaretten mogen niet meer dan 2 ml e-liquids bevatten, maar aan de AF 5000 kan een extra reservoir van 10 ml bevestigd worden waardoor de e-sigaret 5.000 pufjes kan afgeven, het equivalent van 240 traditionele sigaretten. Gezondheidsprofessionals slaan alarm omdat jongeren zo een enorme hoeveelheid nicotine binnen kunnen krijgen en stellen dat dit soort e-sigaretten verboden moet worden.
Lees meer bij The Daily Mail

Labour wil tabaksvrije generatie

Hij was er al bijna geweest in Groot-Brittannië, de tabaksvrije generatie. Maar doordat premier Rishi Sunak vroegtijdig verkiezingen uitriep, kwam zijn plan om de verkoop van tabaksproducten te verbieden aan iedereen die na 1 januari 2009 is geboren, niet op tijd door de Kamer. Nu heeft de Labour-partij aangekondigd dat als zij de verkiezingen winnen, de tabaksvrije generatie er alsnog zal komen. Dat is precies waar de gezondheidsfondsen en -organisaties op hoopten, want dat zou een enorme winst voor de volksgezondheid zijn.
Lees meer bij Reuters

Franse F1-zender moet archiefbeelden tabaksreclame verwijderen

De Franse zender F1 TV moet archiefbeelden verwijderen waarop raceauto’s met daarop tabaksreclame te zien zijn. Dat zijn heel veel auto’s, want tabaksreclame in de Formule 1 was sinds jaar en dag eerder regel dan uitzondering. Uit recent onderzoek, gepubliceerd in BMJ, blijkt dat dat nog altijd het geval is en dat de tabaksindustrie de F1 gebruikt om de reclameverboden te omzeilen. De Franse overheid wil dat het verbod op tabaksreclame en -sponsoring strikter gereguleerd wordt. F1 TV mag nog wel live wedstrijden uitzenden.
Lees meer bij Auto Journal

Jersey wil vapes verbieden

Het eiland Jersey overweegt om het verbod op het gebruik van Single Use Plastics (wegwerpproducten) uit te breiden met vapes, zodat deze e-sigaretten niet meer op het eiland verkocht mogen worden. De lokale minister van Volksgezondheid zegt dat een verbod op vapes de volksgezondheid én het milieu ten goede zal komen.
Lees meer bij de BBC

Canadese ouderenbond breekt met Big Tobacco

Nadat er een rel ontstond toen uit onderzoek was gebleken dat de Canadian Association of Retired Persons (CARP) geld had aangenomen van Rothmans, Benson & Hedges (RBH) om focusgroepen te organiseren over alternatieve tabaksproducten, dreigden CARP-leden hun lidmaatschap op te zeggen. Daarop heeft de CARP besloten de samenwerking met Big Tobacco stop te zetten.
Lees meer bij CBC

Genetische variant van tabaksplant met voedingsstoffen moedermelk

Er is een genetische variant van een tabaksplant opgekweekt die voedingsstoffen bevat die ook in menselijke moedermelk zitten. De plant kan vermalen worden en de stoffen kunnen eruit gehaald worden en aan (poeder)melk toegevoegd worden. Het drinken van moedermelk is belangrijk voor baby’s omdat er voedingsstoffen in zitten die niet door het lichaam worden afgebroken en ervoor zorgen dat de juiste bacteriën in de darmen worden gevoed. Daarmee kunnen infecties en andere kwalijke zaken voorkomen worden.
Lees meer in The Guardian

Philip Morris haalt Zyn van Amerikaanse markt

Marlboro-fabrikant Philip Morris heeft bekendgemaakt dat het Zyn (tijdelijk) van de markt haalt in de Verenigde Staten na een gerechtelijk bevel in het District of Columbia. Zyn is een nicotinezakje, dat onlangs nog in opspraak is geraakt, omdat er een puntensysteem was gelanceerd waarbij gebruikers voor producten als iPads konden sparen. Het gerechtelijk bevel ging over iets anders: heeft Philip Morris met Zyn wel rekening gehouden met het verbod op zoete smaakjes aan tabaksproducten? Om op die vraag antwoord te geven onderzoekt Philip Morris of er Zyn-producten met zoete smaaktoevoegingen verkocht zijn op plaatsen waar een smaakjesverbod was ingesteld. Tot dat onderzoek compleet is, is alle verkoop gestaakt.
Lees meer bij Reuters

tags:  pouches | tabaksteelt | vape-verbod | Formule 1 | Wet Rookvrije Generatie | nicotineverslaving | e-sigaret | BAT | eindspel tabak