line
tabaksvrije generatie moet door nieuwe regering uk worden opgepakt-1

Britse gezondheidsfondsen hopen dat nieuwe regering tabaksvrije generatie oppakt

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 07 juni 2024

Bijna was het voornemen in Groot-Brittannië om tot een tabaksvrije generatie te komen in een wet gegoten, tot vroegtijdige verkiezingen roet in het eten gooiden. Gezondheidsfondsen hopen dat de nieuwe Britse regering het voorstel weer oppakt. Verder in Kort buitenlands nieuws: In de wereldwijde tabaksteelt gaat een biljoen om / Tabaksindustrie omzeilt mentholverbod met additieven / Canadese ouderenbond nam tabaksgeld aan / Philip Morris doet weinig aan gesteld doel / Liverpool wil rookvrij worden.

Door de webredactie

Als het aan de fondsen en stichtingen ligt die zich bezighouden met een gezondere wereld, zal de Britse regering die na de aanstaande verkiezingen aantreedt de rookvrije generatie weer oppakken. Vorige week werd bekend dat het premier Rishi Sunak niet meer ging lukken om het wetsvoorstel in te voeren waarbij er aan niemand die na 1 januari 2009 geboren is, nog tabak verkocht mag worden. Een grote teleurstelling voor iedereen die inziet dat een tabaksvrije generatie een heleboel toekomstige tabaksdoden zal voorkomen. De gezondheidsfondsen en antirookfondsen hopen dat een nieuwe regering de noodzaak van deze wet ook inziet en hem weer uit de ijskast zal halen, vooral omdat het voorstel al door een meerderheid van de Kamer gesteund werd.

Dat een leeftijdsgebonden tabaksverbod effect zal hebben, blijkt uit de aandelenmarkt. Nu het wetsvoorstel van tafel is en de tabaksverkoop niet gefrustreerd wordt, zijn bijvoorbeeld de aandelen British American Tobacco flink gestegen.
Lees meer bij The Independent

In de wereldwijde tabaksteelt gaat een biljoen om

Wereldwijd wordt er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 5,8 miljoen ton aan tabak geteeld, een markt die goed is voor 1.000 miljard dollar (bijna een biljoen euro). De grootste producenten zijn China, dat bijna een derde van de teelt voor zijn rekening neemt, gevolgd door India, Brazilië, Indonesië en de Verenigde Staten. De enorme teelt laat zien dat de tabaksindustrie de mond vol kan hebben over een toekomst zonder tabak, maar het toch nog in enorme hoeveelheden produceert.
Lees meer bij Cnews

Tabaksindustrie omzeilt mentholverbod met additieven

Doordat regelgeving over tabaksproducten per additief wordt ingevoerd, heeft de industrie altijd een voorsprong. Want hoewel menthol in Californië een verboden toevoeging aan tabaksproducten is, lukt het de industrie om een mentholeffect te creëren met andere chemische toevoegingen aan de tabak, zónder dat er menthol aan te pas is gekomen. Beleidsmakers hollen daar dan weer achteraan om de regelgeving aan te passen, maar dat kost tijd. Zodra er nieuwe regels zijn, komt de industrie weer met nieuwe additieven waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.
Lees meer in Scientific American

Canadese ouderenbond nam tabaksgeld aan

De Canadian Association of Retired Persons (CARP) komt op voor de rechten van ouderen en gepensioneerden en heeft allerlei focusgroepen om over verschillende onderwerpen te praten. Een van die focusgroepen gaat over rookgedrag onder senioren en bevat een enquête met onder meer vragen over alternatieve tabaksproducten als vapes. De vragenlijst is gesponsord door Rothmans, Benson & Hedges (RBH), een tabaksfabrikant uit Toronto. Verschillende ouderen hebben hiertegen geprotesteerd, omdat ze het niet ethisch vinden dat CARP geld van de industrie aanneemt.
Lees meer bij CBC

Philip Morris doet weinig aan gesteld doel

In 2020 kondigde Philip Morris aan voor 2025 te streven naar extra vermindering van te verschepen tabaksproducten, want de tabaksgigant zegt een rookvrije toekomst te willen bewerkstelligen. De University of Bath deed onderzoek om te zien of PMI de daad bij het woord heeft  gevoegd en concludeert dat dat niet zo is. De te verschepen hoeveelheden zijn aangepast aan de algemene afnametrends van tabaksproducten, niet meer en niet minder. Met een rookvrij doel heeft dat niets te maken.
Lees meer in Tobacco Control

Liverpool wil rookvrij worden

De gemeenteraad van Liverpool heeft 2 miljoen pond vrijgemaakt om roken tegen te gaan. De stad wil in 2030 rookvrij zijn en zo de grootste veroorzaker van te voorkomen ziekte en dood uitbannen. Op dit moment rookt nog 17 procent van de inwoners van Liverpool. Om dat naar nagenoeg nul te krijgen worden er allerlei voorstellen ingediend. Gedacht wordt aan het uitbreiden van de gebieden waar niet gerookt mag worden, tot aan het verder inzetten op preventie en rookstopprogramma’s.
Lees meer bij de BBC

tags:  toevoegingen | rookvrij | PMI | tabakslobby | mentholverbod | tabaksteelt | Wet Rookvrije Generatie