line
populair merk nicotinezakjes laat gebruikers vs sparen voor ipads-1

Populair merk nicotinezakjes laat gebruikers VS sparen voor iPads

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 31 mei 2024

Het nicotinezakjesmerk Zyn van Philip Morris laat gebruikers sparen voor beloningen als iPads, tot ontsteltenis van experts die vrezen dat jongeren er meer van gaan gebruiken. Verder in Kort buitenlands nieuws: Eenvijfde Britse voetballers verslaafd aan snus / Ex-rokers die vapen hebben grotere kans op longkanker / Vapen steeds populairder op Belgische scholen / Brits leeftijdsgebonden tabaksverbod uitgesteld / Rechter: Steden in Ohio mogen tabak wél verbieden / WHO eert ‘Champions of a tobacco-free future’.

Door de webredactie

Zyn, een populair merk nicotinezakjes van Philip Morris dat onder Amerikaanse jongeren inmiddels veel wordt gebruikt, heeft haar blikjes uitgerust met QR-codes waarmee gebruikers punten kunnen sparen. Met die punten kunnen ze beloningen verzilveren als iPads, keukenmixers en draagtassen. Gezondheidsexperts maken zich zorgen dat het beloningsprogramma het gebruik van Zyn onder jongeren verder aanwakkert. Zyn bevat nicotine en is daarmee verslavend. Het werkt als snus, waarbij het zakje tussen de bovenlip en het tandvlees wordt gelegd en waar de nicotine via het bloed wordt opgenomen. Nicotine is niet alleen verslavend, maar heeft ook schadelijke effecten op de gezondheid. Philip Morris stelt dat het beloningssysteem alleen gericht is op volwassen gebruikers. De Food and Drug Administration gaat de marketing van Zyn evalueren.
Lees meer in The Guardian

Eenvijfde Britse voetballers verslaafd aan snus

Een op de vijf professionele Britse voetballers gebruikt snus of nicotinezakjes (snus zonder tabak) of beide. De helft van hen wil ermee stoppen. Dat blijkt uit onderzoek van de Loughborough University in opdracht van de Professional Footballer’s Association. Voor het onderzoek zijn 628 mannelijke en 51 vrouwelijke voetballers geënquêteerd. Twee op de vijf voetballers blijken de zakjes te hebben uitgeprobeerd en een op de vijf zegt het regelmatig te gebruiken. De helft wil daarmee ophouden. De zakjes mogen niet verkocht worden in het Verenigd-Koninkrijk, maar het is niet illegaal om ze te gebruiken.
Lees meer bij de BBC

Ex-rokers die vapen hebben grotere kans op longkanker

Rokers die van het roken van traditionele tabak overstappen op e-sigaretten, lopen meer kans dat ze longkanker krijgen. Dat blijkt uit Koreaans onderzoek. Het onderzoek laat ziet dat rokers die denken dat ze overstappen op een minder schadelijk product, juist meer risico lopen op het ontwikkelen van longkanker. Rookstopbehandelingen zouden daarop afgestemd moeten worden.
Lees meer in het American Thoriatric Society Journal

Vapen steeds populairder op Belgische scholen

Uit een enquête onder 11.000 jongeren in Vlaanderen en Brussel blijkt dat vapen alsmaar populairder wordt, zelfs op lagere scholen. Een op de negen (11 procent) jongeren vapet regelmatig, 8 procent doet dat zelfs dagelijks. Dat is twee keer zoveel als de jongeren die roken (4 procent). Experts zijn verbijsterd en noemen de hoeveelheid vapers alarmerend. De cijfers vertonen gelijkenis met wat de nieuwe Gezondheidsmonitor Jeugd concludeert.
Lees meer in De Standaard

Brits leeftijdsgebonden tabaksverbod uitgesteld

Nu de Britse premier Rishi Sunak verkiezingen heeft uitgeschreven, begint vandaag het verkiezingsreces in het VK. In de korte tijd die restte is het Sunak niet meer gelukt het leeftijdsgebonden tabaksverbod door het parlement te krijgen. Het is nu aan een volgende regering om het wetsvoorstel voort te zetten. Bij de eerste behandeling in het Lagerhuis liet Labour-leider Keir Starmer al blijken dat zijn partij voor het voorstel is. In de peilingen ligt Labour aan kop. De verwachting is dus dat het voorstel na de verkiezingen weer zal worden opgepakt. Het wetsvoorstel regelt dat er aan iedereen die vanaf 1 januari 2009 is geboren, geen tabak meer verkocht zou mogen worden. In een reactie zegt Sunak ‘teleurgesteld’ te zijn dat het niet is gelukt.
Lees meer bij de BBC

Rechter: Steden in Ohio mogen tabak wél verbieden

Meerdere steden in de Amerikaanse staat Ohio wilden de verkoop van tabak binnen hun stadsgrenzen verbieden, maar werden door de staat tegengehouden. De steden gingen naar de rechtbank. In zijn uitspraak heeft de rechter geconcludeerd dat het onconstitutioneel is om steden te weerhouden van het instellen van hun eigen regels. Daarmee zouden ze alsnog een tabaksverbod in kunnen stellen.
Lees meer bij ABC News

WHO eert ‘Champions of a tobacco-free future’

Vandaag, 31 mei, is het World No Tobacco Day en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) huldigt voor de gelegenheid zes voorvechters van een rookvrije toekomst. Het gaat om:
• professor Charlotta Pisinger, Universiteit van Zuid-Denemarken
• Mervi Hara, Executive Director, Action on Smoking and Health (ASH) Finland
• dr. Francisco Rodríguez Lozano, Voorzitter van Cancer Patients Europe (Spanje)
• secretaris-generaal Helen Stjerna van stichting ‘A Non Smoking Generation’ (Zweden)
• ministerie van Volksgezondheid en Lviv Oblast Center for Disease Control and Prevention (CDC) (Oekraïne)
• dr. Raouf Alebshehy, Managing Editor van Tobacco Tactics (Verenigd Koninkrijk).
Lees meer bij de WHO

tags:  wereld niet roken dag | WHO | tabaksverbod | vapen | longkanker | verslaving | snus | nicotineverslaving | kinderen | pouches | Wet Rookvrije Generatie