line
wegwerp vapes tot 2026-1

Europa verbiedt wegwerp-vapes per 2026

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 05 mei 2023

Omdat wegwerp-vapes niet voldoen aan de huidige batterij-standaarden zullen de e-sigaretten voor eenmalig gebruik verboden worden in Europa. Eind 2026 kan zo’n verbod ingaan. Verder in Kort buitenlands nieuws: De staat New York onderzoekt een verbod op tabaksproducten / WHO waarschuwt voor inmenging door tabaksindustrie / Amerikanen met psychose vaker verslaafd aan nicotine. 

Door de webredactie

De Europese Unie keurt vermoedelijk in juni een voorstel goed waarmee wegwerp-vapes, e-sigaretten die maar één keer gebruikt kunnen worden, verboden zullen worden. E-sigaretten zullen vanaf eind 2026 vervangbare batterijen moeten bevatten, zodat consumenten die zelf kunnen verwisselen als de e-sigaret niet meer werkt. De wegwerp-vapes voldoen niet aan geldende batterij-standaarden.

Wegwerp-vapes zijn zeer populair. In Duitsland nemen ze 60 procent van de e-sigaretmarkt voor hun rekening. E-sigaretfabrikanten stellen dat het te kostbaar is om de wegwerp-vapes om te bouwen zodat de batterij verwisseld kan worden. Wel gaan ze proberen de e-sigaretten die al zo’n verwisselbare batterij hebben, gebruiksvriendelijker en daarmee aantrekkelijker te maken.

Europese lidstaten hoeven niet met een verbod te wachten tot de Europese wetgeving in 2026 ingaat. Frankrijk heeft bekendgemaakt al aan een verbod op wegwerp-vapes te werken dat eind 2023 gaat gelden.

In januari van dit jaar bleek nog dat de Europese Commissie wegwerp-vapes niet aan banden wilde leggen, door ze niet onder de nieuwe richtlijn voor wegwerpplastics te scharen. Dat was toen een gemiste kans, omdat veel wegwerp-vapes in het (zwerf)afval belanden en erg vervuilend voor het milieu zijn. Wel werd in november 2022 al bekend dat de Europese Commissie 40 procent accijns op e-sigaretten verplicht wil stellen. De prijs van heat-not-burn-producten zou voor 55 procent uit accijns moeten gaan bestaan in alle Europese lidstaten.
Lees meer bij Tobacco Journal

De staat New York onderzoekt een verbod op tabaksproducten

Als het aan de gouverneur van New York ligt, dan komt er een verbod op tabaksproducten in de hele staat. Het departement van Volksgezondheid heeft allerlei onderzoeken laten uitvoeren om te kijken hoe haalbaar zo’n verbod is en of er publieke steun voor is. Daarmee hoopt de staat momentum te creëren en het verbod uiteindelijk door te zetten. Het zou een unieke stap zijn in de ontmoediging van roken, niet alleen in New York, maar in de gehele Verenigde Staten. De VS is een van de weinige landen die het FCTC-verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet heeft ondertekend, waardoor het niet meedoet aan het internationale kader om roken te ontmoedigen. Door een integraal verbod zou New York een precedent kunnen scheppen voor andere staten en zo toch een voorloper in tabaksontmoediging kunnen worden.

Ondertussen blijkt uit onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention dat het aantal volwassen Amerikaanse rokers in 2022 is gedaald naar 11 procent (een procent lager dan het jaar daarvoor). Nog nooit zijn er zo weinig rokers geweest. De sigarettenverkoop is in de VS ook teruggelopen in de eerste drie maanden van 2023. Uit het onderzoek Nicotine Nuggets, dat is uitgevoerd door Goldman Sachs, blijkt dat tabaksverkopers zich grote zorgen maken over hun omzet doordat de verkoop van tabaksproducten terugloopt ten gevolge van de inflatie en prijsverhogingen door fabrikanten. Een terloops bewijs dat prijsverhogingen (bijvoorbeeld door accijns) een goede manier zijn om tabak te ontmoedigen, zoals de WHO al lang zegt. Maar een algeheel verbod is natuurlijk nog effectiever.
Lees meer bij Daily Wire

WHO waarschuwt voor inmenging door tabaksindustrie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit in een nieuwsbericht haar zorgen over voortdurende pogingen van de tabaksindustrie en haar handlangers om invloed uit te oefenen op wetenschappelijk onderzoek, de publieke opinie, overheidsbeleid en de media. De WHO reageert daarmee op een recente aanval van de industrie op antitabaksorganisaties en roept lidstaten op niet samen te werken of fondsen te accepteren van de industrie of frontorganisatie. De tabaksindustrie heeft in het verleden ontkend dat roken kanker veroorzaakt en beweerd dat tweedehandsrook niet schadelijk zou zijn. De misleiding gaat nog steeds door, stelt de WHO, met nicotineproducenten “die de verslavende aard van hun producten verbergen, terwijl ze zich rechtstreeks richten op kinderen en jonge volwassenen met advertenties voor hun schadelijke producten. De tabaksindustrie heeft geen plaats in het beleid voor tabaksontmoediging of schadebeperking.”
Lees meer op who.int

Amerikanen met psychose vaker verslaafd aan nicotine

Amerikanen die een psychose hebben gehad, blijken vaker afhankelijk van nicotine te zijn en meer tabak te gebruiken dan Amerikanen die dat niet hebben gehad. Dat blijkt uit onderzoek van het National Institute on Drug Abuse dat is gepubliceerd op JAMA Open Source. Daarom is het belangrijk dat mensen die aan schizofrenie lijden of een psychose hebben gehad beter begeleid worden bij het stoppen met roken. Rookstoptherapie zou op hun persoonlijke situatie aangepast moeten worden.
Lees meer bij Psychiatry Advisor

tags:  tabaksverbod | wegwerp-vapes | psychische aandoeningen | milieuvervuiling | nicotineverslaving | Europese Commissie | WHO | accijnsverhoging | e-sigaret | tabakslobby | EU