line
brits pleidooi voor tabaksverslavingsfonds-1

Brits pleidooi voor tabaksverslavingsfonds

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 27 januari 2023

De Britse overheid is door vijftig gemeenteraadsleden opgeroepen om strengere antirookmaatregelen in te voeren, inclusief een ‘vervuiler betaalt’-heffing voor tabaksfabrikanten. Verder in Kort buitenlands nieuws: België voert verbod op nicotinezakjes in / Italië wil een rookvrije generatie bewerkstelligen / Schotland overweegt een verbod op wegwerp-vapes / Tabaksfabrikanten in actie tegen Iers verbod op smaakjes in verhitte tabak / Tabaksaccijns in de VS al 14 jaar niet verhoogd / Amerikaanse FDA verbiedt mentholvarianten e-sigaret Vuse / E-sigaretfabrikant Juul in gesprek met drie grote tabaksfabrikanten.

Door de webredactie

In een brief aan de Britse minister van Volksgezondheid, Steve Barclay, roepen 50 gemeenteraadsleden hem op om door te pakken met een nieuw antirookplan. Al langer is onduidelijk of de Britse regering doorgaat met het nemen van maatregelen tegen tabaksgebruik om haar doel te kunnen halen: het bewerkstelligen van een rookvrije generatie in 2030. Schaduwminister Wes Streeting (Labour) riep al op om naar Nieuw-Zeelands voorbeeld een leeftijdsgebonden rookverbod in te voeren. En ook de Britten zelf blijken vóór strenge antirookmaatregelen te zijn, inclusief een direct verkoopverbod. De gemeenteraadsleden roepen minister Barclay nu ook op om een ‘vervuiler betaalt’-heffing in te voeren. In Nederland is in 2018 eenzelfde idee geopperd  door het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) en Rookpreventie Jeugd. Volgens het principe dat de vervuiler betaalt, zou een percentage van de winsten van tabaksbedrijven naar een fonds moeten vloeien waarmee de antirookmaatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord bekostigd kunnen worden. In Maleisië werd in 2020 eenzelfde idee onderzocht.
Lees meer bij Local Gov

België voert verbod op nicotinezakjes in

België gaat een verbod invoeren op nicotinezakjes. Dat heeft de minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (Vooruit), aangekondigd. Vandenbroucke vindt het verbod op nicotinezakjes, die geen tabak maar wel nicotinehoudend poeder bevatten, onderdeel van het bewerkstelligen van een rookvrije generatie. Volgens hem kunnen jongeren door de zakjes verslaafd raken aan nicotine en daarna overstappen op het roken van sigaretten. Opvallend: het Vlaams Instituut Gezond Leven vindt het verbod geen goed idee, omdat het de zakjes voor volwassen rokers als een 'veiliger alternatief' beschouwt.
Lees meer bij de VRT

Italië wil een rookvrije generatie bewerkstelligen

De nieuwe Italiaanse minister van Volksgezondheid, Orazio Schillaci, heeft het voornemen uitgesproken om een rookvrije generatie tot stand te brengen. Op 17 januari heeft hij nieuwe antirook- en antinicotinemaatregelen gepresenteerd. Zo wordt het verbod op buiten roken en dampen uitgebreid met een verbod op verhitte tabak. Ook worden afgesloten rookruimtes verwijderd en wordt het reclameverbod uitgebreid naar alle nicotineproducten. Nadat er lange tijd sprake was van een daling van het aantal rokers, is dat het afgelopen jaar weer gestegen naar 25 procent van de bevolking. Schillaci wil daarom doorpakken en in 2040 een rookvrije generatie hebben. Daar is sprake van als minder dan 5 procent van de bevolking nog rookt.
Lees meer op Generation Sans Tabac

Schotland overweegt een verbod op wegwerp-vapes

De Schotse regering overweegt of het een verbod op wegwerp-vapes, e-sigaretten die na gebruik in de prullenbak belanden, in zal stellen. Dat heeft de Schotse minister van Volksgezondheid gezegd. De wegwerp-vapes bevatten lithiumbatterijen, metalen en plastics die slecht zijn voor het milieu. Een verbod zou ervoor kunnen zorgen dat het milieu niet extra belast wordt. Zero Waste Scotland zal een overzicht van de vervuiling maken, zodat de regering beter kan beoordelen wat de schade is.

De mogelijke maatregelen laten zien dat overheden steeds meer doorkrijgen dat tabaksproducten niet alleen slecht voor de gezondheid zijn, maar ook slecht voor de omgeving. Ieder jaar worden er wereldwijd naar schatting 5,6 biljoen sigaretten gerookt, waarvan tweederde als peuk op straat of in het milieu belandt. Filters bevatten plastics en zijn daardoor de grootste plasticvervuilers in zwerfafval. De Europese Unie heeft een richtlijn opgesteld die ervoor moet zorgen dat het gebruik van Single Use Plastics (SUP, wegwerpplastic) zal verminderen, zodat dat plastic niet meer in het milieu terechtkomt met alle negatieve gevolgen die dat met zich meebrengt. Wegwerp-e-sigaretten vallen daar echter niet onder, liet de Europese Commissie recent weten. Schotland is geen onderdeel van de EU meer, maar probeert zelf de milieuschade aan te pakken.
Lees meer bij de BBC

Tabaksfabrikanten in actie tegen Iers verbod op smaakjes in verhitte tabak

Tabaksfabrikanten PJ Carroll en Nicoventures proberen via de rechter een verbod op heat-not-burn-producten met lekkere smaakjes tegen te houden. De Europese Unie heeft de Tabaksproductenrichtlijn aangepast waarmee het smaakjesverbod ook voor heat-not-burn-producten gaat gelden. Toen de Tabaksproductenrichtlijn werd ingevoerd, waren deze producten immers nog niet op de markt. Europese lidstaten moeten hun wetgeving er voor 23 juli van dit jaar op aangepast hebben, maar in Ierland proberen PJ Carroll en Nicoventures dit tegen te houden. Dat proberen ze ook bij het Europese Hof. Volgens de tabaksfabrikanten is de reden om het smaakjesverbod uit te breiden naar heat-not-burn-producten niet gegrond.
Lees meer bij The Irish Times

Tabaksaccijns in de VS al 14 jaar niet verhoogd

Het jaarlijkse State of Tobacco Control-rapport van de American Lung Association is gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het aantal rokende Amerikaanse volwassen is afgenomen, maar dat roken nog altijd de grootste oorzaak van ziekte en dood is die voorkomen kan worden. De Amerikaanse overheid scoort volgens het rapport goed op multimediacampagnes waarmee ze roken probeert te ontmoedigen en rokers en dampers aanmoedigt om te stoppen. Maar er is zeker ruimte voor verbetering want de overheid scoort slecht op het toepassen van accijns om roken te ontmoedigen. Accijnzen zijn volgens de WHO de effectiefste methode om ervoor te zorgen dat er minder gerookt wordt en dat de verleiding om te beginnen vermindert. De Amerikaanse overheid heeft de accijns op tabaksproducten in geen veertien jaar verhoogd. Nog altijd is die 1,01 dollar per pakje sigaretten.
Lees meer bij CNN

Amerikaanse FDA verbiedt mentholvarianten van e-sigaret Vuse

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de marketing en distributie van twee mentholvarianten van de e-sigaret Vuse verboden. Vuse wodt in de VS op de markt gebracht door RJ Reynolds, onderdeel van British American Tobacco. Het is de tweede keer in korte tijd dat de FDA dit soort producten tegenhoudt. De FDA geeft als reden dat uit onderzoek is gebleken dat mentholproducten aantrekkelijk worden gevonden door jongeren. 28,2 procent van de dampende jongeren zegt voor menthol te kiezen. Daarmee speelt het een grote rol in de e-sigaretepidemie onder de Amerikaanse jeugd. E-sigaretten die naar tabak smaken hebben een kleinere aantrekkingskracht op jongeren en vormen daardoor een lager risico, stelt de FDA.
Lees meer bij Tobacco Free Kids

E-sigaretfabrikant Juul in gesprek met drie grote tabaksfabrikanten

E-sigaretfabrikant Juul, marktleider in de Verenigde Staten, is in gesprek met drie grote tabaksfabrikanten om naar verluidt strategisch te gaan samenwerken. Het gaat om Philip Morris International, Japan Tobacco International en Altria (dat het moederbedrijf is van Philip Morris USA). Altria heeft al een belang van 35 procent in Juul. De e-sigaretfabrikant ligt al lang onder vuur. In september werd nog bekend dat het rechtszaken met 33 Amerikaanse staten had geschikt, die waren aangespannen omdat Juul de e-sigarethype onder jongeren had aangesticht. Juul ontkende iets fout te hebben gedaan, maar schikte wel voor bijna een half miljard dollar. Er gaan geruchten dat de fabrikant overweegt een faillissement aan te vragen.
Lees meer bij Reuters

tags:  mentholverbod | wegwerp-vapes | pouches | smaakjesverbod | Juul | rookvrije generatie | heat-not-burn | accijnsverhoging | antirookbeleid