line
uk support ban on tobacco sale-1

Meerderheid Britten wil per direct stop op tabaksverkoop

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 20 januari 2023

Als het aan meer dan de helft van de Britse bevolking ligt, worden sigaretten zo snel mogelijk uit de winkels gehaald én komt er een leeftijdsgebonden rookverbod. Verder in Kort buitenlands nieuws: Australische artsenfederatie roept op tabakslobby te negeren / Mexico voert reeks strenge antirookmaatregelen in / Franse tabakswinkels krijgen overheidssteun / Farmaceut Alliance krijgt tabakslobbyist aan het hoofd.

Door de webredactie

Meer dan de helft van de Britten (52 procent) is voor het direct stoppen met de verkoop van tabaksproducten. En 71 procent is voor de invoering voor een leeftijdsgebonden rookverbod zoals Nieuw-Zeeland heeft ingesteld. Daarmee zal er een Rookvrije Generatie ontstaan (daar is sprake van als minder dan 5 procent van de bevolking nog rookt) en wordt roken langzaam uit de samenleving gebannen, doordat jongeren die na 2009 zijn geboren nooit meer in staat zullen zijn om tabak aan te schaffen. Dat de Britten zo massaal voor strenge antirookmaatregelen zijn, blijkt uit een enquête uitgevoerd door Redfield & Wilton Strategies voor MailOnline. Hoeveel mensen aan de enquête hebben meegedaan wordt niet vermeld.

De uitkomsten van de enquête zijn een opsteker voor Wes Streeting, de schaduwminister van Volksgezondheid namens Labour, die ook al opperde om een leeftijdsgebonden rookverbod in te stellen naar Nieuw-Zeelands voorbeeld. Daarmee zou Groot-Brittannië het doel om in 2030 een Rookvrije Generatie te bereiken, kunnen behalen. Met de huidige antirookmaatregelen zal daar pas rond 2040 sprake van zijn.
Lees meer bij The Daily Mail

Australische artsen roepen op tabakslobby te negeren

De Australian College of General Practitioners (ACGP) heeft de overheid opgeroepen om niet naar de tabakslobby te luisteren. Tabakswinkeliers, gesteund door de tabakslobby, roepen de overheid namelijk op om e-sigaretten over de toonbank te mogen verkopen, en niet alleen op doktersrecept, zoals nu de regel is. Maar volgens de ACGP is dit onderdeel van de strategie van de tabaksindustrie om een nieuwe generatie verslaafd te maken aan nicotine, middels dampen. “Big Tobacco heeft alle Australische pogingen om de schadelijkheid van roken terug te dringen, op elke stap tegengewerkt”, zegt een woordvoerder van de ACGP. “Hun strategieën zijn hetzelfde en nog net zo cynisch als altijd. Meer en meer jonge mensen die nooit zouden gaan roken, zijn nu aan het dampen geslagen en dat is zeer verontrustend.”
Lees meer bij The Sydney Morning Herald

Mexico voert reeks strenge antirookmaatregelen in

De Mexicaanse overheid heeft met de invoering van de General Law for Tobacco Control een hele reeks maatregelen ingevoerd die roken verder moeten ontmoedigen. Roken op alle openbare plekken, inclusief stranden, parken en in hotels is verboden. Ook komt er een verbod op alle vormen van tabaksreclame en -sponsoring. De overheid is ook voornemens om maatregelen te nemen tegen de verkoop van alternatieve tabaksproducten als e-sigaretten. De nieuwe maatregelen zijn wel met enige scepsis ontvangen, omdat het nog maar de vraag is of er ook streng gehandhaafd zal gaan worden. Daarnaast speelt corruptie een grote rol in Mexico.
Lees meer bij ABC News

Franse tabakswinkels krijgen overheidssteun

De Franse overheid heeft bekendgemaakt dat er een steunplan voor tabakswinkeliers komt ter waarde van 290 miljoen euro. Het geld wordt de komende vijf jaar over 23.500 tabakswinkels verdeeld en is een voortzetting van een eerder steunfonds van 100 miljoen euro dat tussen 2018 en 2022 is uitgegeven. De tabakswinkels kampen met teruglopende verkopen en zijn gedwongen om te diversifiëren om minder afhankelijk van tabaksverkoop te worden. Ze vormen wel een belangrijke functie in gemeenten, omdat ze ook assisteren in het betalen van rekeningen en kaartjes voor het ov verkopen. Ze zullen een iets groter percentage van de opbrengst van de tabaksverkoop gaan krijgen, zo maakte de overheid bekend: van 8,1 naar 8,35 procent in 2025. Verder worden er 22 scanners aangeschaft die worden verdeeld over havens en knooppunten om de opsporing naar illegale tabaksproducten te verbeteren.
Lees meer bij La Croix

Farmaceut Alliance krijgt tabakslobbyist aan het hoofd

Jeyan Heper, het voormalig hoofd van Global Transformation bij British American Tobacco (BAT), treedt toe tot de raad van bestuur van het farmaceutische bedrijf Alliance. Heper wordt er Chief Operating Officer. De overstap vindt plaats nu Alliance in zwaar weer verkeert. De CEO van het bedrijf moest tijdelijk terugtreden toen hij in opspraak raakte door extreme prijsstijgingen van medicijnen. Heper heeft volgens zijn LinkedIn-account ruim een jaar zijn talenten en ervaring ingezet om BAT te helpen bij het verdienen van geld aan de tabaksverslaving van zijn klanten. Daarvoor werkte hij juist bij grote bedrijven die zich op gezondheidszorg richtten.
Lees meer bij The Times

tags:  farmaceutische industrie | rookvrije generatie | tabakslobby | antirookbeleid | tabaksindustrie