line
bat achter lobbygroep e-sigaret-1

BAT zit achter Australische lobbygroep voor e-sigaretten

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 18 november 2022

British American Tobacco probeert via een eigen frontorganisatie, Responsible Vaping Australia, de Australische overheid te overtuigen om e-sigaretten te legaliseren. Verder in Kort buitenlands nieuws: Ook in België wordt er gepleit voor een verslavingsfonds / Extra rookstophulp aan Britse ziekenhuispatiënten werkt / BAT investeert in cannabisbedrijf Charlottes Web / BAT gaat door met e-sigaretreclame Formule 1. 

Door de webredactie

De Australische tak van British American Tobacco (BAT) heeft de lobbygroep Responsible Vaping Australia (RVA) opgericht om bij de overheid het gebruik van e-sigaretten te promoten. E-sigaretten die nicotine bevatten, kunnen niet zonder doktersvoorschrift aangeschaft worden in Australië, maar de RVA probeert via een petitie handtekeningen op te halen om de e-sigaretten te legaliseren en breed beschikbaar te maken. Ook worden Australiërs opgeroepen politici te bellen en hen te vragen voor de e-sigaret op te komen. De RVA gebruikt daarvoor de aloude lobbytactiek om te claimen dat Australiërs massaal e-sigaretten op de zwarte markt kopen. De Australische antirookprofessor Simon Chapman reageerde sarcastisch op de inspanning van de lobbygroep. Volgens hem heeft BAT maar één zorg en dat is dat er niet genoeg jongeren aan het dampen zijn.

Het is niet voor het eerst dat BAT zich achter een frontorganisatie verschuilt om te proberen regelgeving te beïnvloeden. In Brussel en Den Haag gaat de multinational bijvoorbeeld schuil achter consumentenorganisaties als de World Vapers’ Alliance (WVA) en het Consumer Choice Center (CCC).
Lees meer in The Australian

Ook in België pleidooi voor een verslavingsfonds

“In deze tijden van bezuinigingen en inflatie, waarin gezinnen, bedrijven en overheden overbelast zijn, pleiten wij ervoor dat tabaksboeren bijdragen aan de schade die zij aanrichten.” Dat schrijven Suzanne Gabriels, expert in rookpreventie bij de Belgische Stichting tegen Kanker, Pierre Bizel van het Observatorium voor Gezondheid Henegouwen, Danielle van Kalmthout van de Alliantie voor een tabaksvrije samenleving, en Céline Corman, Afdeling Tabaksstudie en Preventie.

Zij pleiten voor een tabaksverslavingsfonds, omdat tabaksfabrikanten met de verkoop van hun zeer verslavende producten voorkomen “dat rokers een waardig en gezond leven leiden, de kosten van absenteïsme verhogen in verband met de gevolgen van tabak voor werkgevers en ze belasten het gezondheidssysteem onnodig. Het is dringend nodig om meer op dit niveau te handelen en geld te krijgen van degenen die aan de oorzaak van het probleem liggen. Normaal toch?”

Wereldwijd maakten de top-6-tabaksfabrikanten in 2018 55 miljard dollar winst. Meer dan Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé, Mondelez, Fedex, General Mills (met onder meer Häagen-Dazs), Starbucks, Heineken en Carlsberg samen. De samenleving draagt ondertussen de kosten van de gevolgen van een nicotineverslaving, stellen de antirookexperts. Volgens de laatste ‘tabaksenquête’ van de Stichting tegen Kanker is 71 procent van de Belgen voorstander van hun idee om een verslavingsfonds op te richten.

In Nederland is al in 2018 eenzelfde idee geopperd door het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) en Rookpreventie Jeugd. Volgens het principe dat de vervuiler betaalt, zou een percentage van de winsten van tabaksbedrijven naar een fonds moeten vloeien waarmee de maatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord bekostigd kunnen worden. In Maleisië werd in 2020 eenzelfde idee onderzocht.
Lees meer bij La Libre

Extra rookstophulp aan Britse ziekenhuispatiënten werkt

De University Hospitals Dorset heeft gedurende een jaar 27.000 patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen, gescreend op rookgedrag. Van hen rookte 8,3 procent (2.241 mensen). Van deze rokers accepteerden 1.675 direct aangeboden rookstophulp. In Groot-Brittannië wordt al langer geëxperimenteerd met het proactief opsporen van rokers in ziekenhuizen en hen direct rookstophulp aan te bieden, vanuit het idee dat ziekenhuizen een goede gezondheid moeten promoten. In Wales is er bijvoorbeeld sprake van een ‘opt-out’ rookstopprogramma, waarbij rokende patiënten automatisch worden ingeschreven voor een hulpprogramma om hun verslaving de baas te worden, tenzij ze aangeven dat niet te willen.
Lees meer in de Bournemouth Echo

BAT investeert in cannabisbedrijf Charlotte's Web

Het bedrijf Charlotte's Web, dat een keur aan CBD-producten produceert, heeft een investering van 56,8 miljoen dollar gekregen van een dochteronderneming van British American Tobacco (BAT). Het bedrijf wil de investering gebruiken om verdere groei te bewerkstelligen, waaronder de uitbreiding van een lijn wellnessproducten op cannabisbasis. BAT krijgt daarmee een aandeel van zo’n 20 procent in het bedrijf en ook het recht om een vijfde deel van de raad van bestuur te nomineren. Het is niet voor het eerst dat BAT in cannabis investeert. Vorige maand werd nog bekend dat BAT zich voor 40 miljoen dollar in het Duitse bedrijf Sanity had ingekocht. Eerder rondde BAT een pilot af met een verdamper voor cannabidiol (CBD) en ging het een strategische samenwerking aan met OrganiGram, een Canadees bedrijf dat ook werkt aan productontwikkeling op basis van cannabis. Via zijn investeringsvehikel Btomorrow Ventures heeft BAT aandelen in Cannopeia, Kanvas en Trait, die zich respectievelijk toeleggen op de productie van e-vloeistoffen met cannabis, de verdampers daarvoor en een techniek om cannabinoïden op te lossen in water. Zo zet de tabaksgigant steeds meer stappen om naast de tabaksmarkt ook de verwante cannabismarkt in handen te krijgen.

Ondertussen is uit een nieuw (kleinschalig) onderzoek van de University of Ottawa en het Ottawa Hospital gebleken dat rokers die wiet roken vermengd met tabak, een grotere kans hebben op het krijgen van longziekten. Uit het onderzoek, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Radiology, blijkt dat 75 procent van de wietrokers emfyseem had ontwikkeld, vergeleken met 67 procent van de rokers van alleen tabak. Onder niet-rokers had maar 5 procent last van emfyseem.
Lees meer bij PR Newswire

BAT gaat door met e-sigaretreclame Formule 1

Komend weekend zal de auto van McClaren die aan de Grand Prix van Abu Dhabi zal verschijnen een opvallend uiterlijk hebben, gesponsord door Vuse, het e-sigaretmerk van British American Tobacco (BAT). Vorig jaar was dat ook het geval. De rest van het jaar heeft er reclame voor het merk Velo op de McClaren gestaan, nicotinezakjes van BAT.

Het is opvallend dat tabaksreclame verboden is en, terwijl e-sigaretten ook onder dat verbod vallen, de Formule 1 toch doorgaat met het aannemen van tabaksgeld en de reclames toont. McClaren weet ondertussen precies waar het reclame voor maakt, want bij het promotiemateriaal dat het merk rondstuurt staat: “Alleen 18+. Vuse bevat nicotine en is verslavend.” De beschildering van de racewagen is speciaal ontworpen door kunstenaar Anna Tangles, zo meldt McClaren trots in een persbericht.

Er is al langer ophef over tabaksreclame tijdens de Formule 1. Voorafgaand aan de TT in Assen en de Grand Prix in Zandvoort vorig jaar, herinnerde het ministerie van VWS alle betrokkenen eraan dat tabaksreclame verboden is. Toch doken op slinkse wijze verwijzingen naar tabaksfabrikanten op. Wel stopte Ferrari in 2021 zijn sponsordeal met Philip Morris, al benadrukte Ferrari in een persbericht dat het hun goede relatie in stand zou houden.
Lees meer bij Autoblog

 

tags:  nicotinelobby | rookstophulp | cannabis | Formule 1 | Verslavingsfonds | tabaksreclame | BAT