line
ondertussen bij de buren-101

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 26 november 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: North-Carolina klaagt Juul aan wegens marketing op kinderen / Documentaire NY Times onderzoekt het afglijden van Juul-bazen / Kauwtabak zorgt voor een epidemie aan mondkankers in Azië / Philip Morris niet meer hoofdsponsor van Ferrari bij Formule 1 / Tweederde Britse volwassenen wil verhoging tabaksleeftijd naar 21 jaar / Driekwart Ieren wil dat tabaksleeftijd wordt verhoogd naar 21 jaar / Meer dan 170.000 dollar aan boetes uitgedeeld aan Australische e-sigaretimporteurs.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: North-Carolina klaagt Juul aan wegens marketing op kinderen
De advocaat-generaal van de staat North-Carolina heeft bekendgemaakt dat e-sigaretfabrikant Juul wordt aangeklaagd wegens het marketen van zijn producten aan kinderen. Reclames zouden heel duidelijk op jongeren zijn gericht. In de afgelopen jaren is het gebruik van de e-sigaret onder jongeren ook exponentieel gegroeid.

Lees meer bij The Daily Mail 

Verenigde Staten: Documentaire NY Times onderzoekt het afglijden van Juul-bazen
Een nieuwe documentaire van The New York Times onderzoekt hoe het kon dat de bazen van e-sigaretmerk Juul konden beginnen met het idee dat ze volwassen rokers zouden helpen stoppen met roken, om te eindigen met een product waarmee ze jongeren verslaafd maken aan nicotine.
Lees meer in The New York Times

Azië: Kauwtabak zorgt voor een epidemie aan mondkankers
In Zuid-Aziatische landen als India, Pakistan, Bangladesh en Sri Lanka is het kauwen van tabak heel populair. Maar veel gebruikers weten niet dat er in de tabak duizenden chemicaliën zitten. Inmiddels is er sprake van een epidemie aan mondkankers.
Lees meer bij The Telegraph

Italië: Philip Morris niet meer hoofdsponsor van Ferrari bij Formule 1
Het Ferrari-team heeft bekendgemaakt dat Philip Morris geen hoofdsponsor meer zal zijn bij de Formule 1. Het ging om een sponsordeal waar 125 miljoen euro mee gemoeid was. Het contract tussen de twee loopt eind van het jaar af. Volgens Ferrari-teamdirecteur Mattia Binotto is de relatie met Philip Morris nog wel goed en wordt er gekeken of ze op een andere manier kunnen blijven samenwerken.
Lees meer bij Sports Mole

Groot-Brittannië: Tweederde volwassenen wil verhoging tabaksleeftijd naar 21 jaar
63 procent van de Engelse bevolking en de helft van de tabakswinkeliers vindt dat de tabaksleeftijd verhoogd moet worden naar 21 jaar om roken onder jongeren minder aantrekkelijk te maken. Ook is bijna driekwart van de volwassenen vóór het doel om Engeland in 2030 rookvrij te maken. Dat blijkt uit onderzoek van antirookorganisatie Fresh.
Lees meer bij Talking Retail

Ierland: Driekwart Ieren wil dat tabaksleeftijd wordt verhoogd naar 21 jaar
73 procent van de Ierse bevolking is voor een verhoging van de tabaksleeftijd van 18 naar 21 jaar. Dat blijkt uit een enquête van de Ierse Hartstichting onder ruim duizend Ieren die ouder zijn dan 15 jaar.
Lees meer bij The Irish Mirror

Australië: Meer dan 170.000 dollar aan boetes uitgedeeld aan e-sigaretimporteurs
Vier importeurs van e-sigaretten hebben tezamen 170.000 Australische dollar (omgerekend bijna 110.000 euro) aan boetes opgelegd gekregen omdat ze reclame voor e-sigaretten maakten en deze verhandelden zonder de nieuwe wetgeving te respecteren. In Australië mogen e-sigaretten voortaan namelijk alleen nog op doktersrecept verkocht worden.
Lees meer in The Guardian

tags:  kanker | kauwtabak | boete | Formule 1 | Juul | tabaksleeftijd | jeugdrokers