line
ondertussen bij de buren-145

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 05 augustus 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: COPD blijft groot probleem, vooral in ontwikkelingslanden / Alleen accijns op e-sigaretten verhogen leidt tot meer Amerikaanse rokers / Ierse prof: ‘E-sigaretten zijn niet de oplossing’ / Britse tieners verkopen e-sigaretten aan elkaar door / Jersey verbiedt merkuitingen op sigarettenpakjes / Wales komt met plan om in 2030 rookvrij te zijn / Montenegro wil profiteren van tabakssmokkel.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: COPD blijft groot probleem, vooral in ontwikkelingslanden
Wereldwijd zijn er in 2019 door COPD 212 miljoen ziektegevallen en 3 miljoen doden, en 74 miljoen gezonde levensjaren verloren gegaan in 200 landen en regio’s, zo meldde het British Medical Journal. Vooral in ontwikkelingslanden zijn er veel COPD-gevallen. Roken blijft een grote oorzaak van COPD.
Lees meer bij Medical Xpress

Verenigde Staten: Alleen accijns op e-sigaretten verhogen leidt tot meer rokers
Door de accijns op e-sigaretten met 1 dollar te verhogen, zullen meer jonge mensen met het roken van traditionele sigaretten beginnen. Dat blijkt uit onderzoek van de Georgia State University onder 38.000 Amerikanen van 18-25 jaar. De onderzoekers stellen dat als de accijns op het ene tabaksproduct wordt verhoogd, dit ook voor het andere moet gelden, omdat de verleiding anders te groot wordt om te gaan roken.
Lees meer bij Daily Mail

Ierland: ‘E-sigaretten zijn niet de oplossing’
Professor Dex Cox legt in een opiniestuk uit waarom het makkelijk is om te denken dat e-sigaretten de oplossing zijn om mensen van roken af te helpen, maar waarom dat niet klopt. Cox wijst op de groeiende groep jongeren die met e-sigaretten experimenteren en dat, als ze geen lekkere smaakjes meer hebben, inruilen voor gewone sigaretten. Ook is er weinig bewijs dat rokers echt stoppen met roken door de e-sigaret.
Lees meer bij The Journal

Groot-Brittannië: Tieners verkopen e-sigaretten aan elkaar door
In Stockton zijn tieners betrapt die e-sigaretten aan anderen doorverkopen. Het is in Groot-Brittannië verboden om e-sigaretten aan minderjarigen te verkopen. Desondanks zijn er op scholen tieners betrapt op het dealen van e-sigaretten.
Lees meer bij Teesside Live

Groot-Brittannië: Jersey verbiedt merkuitingen op sigarettenpakjes
De overheid van het eiland Jersey heeft plain packaging (gestandaardiseerde sigarettenverpakkingen) ingevoerd door een verbod op merkuitingen in te stellen. Ook komen er grotere gezondheidswaarschuwingen op de verpakkingen. Jersey hoopt roken zo minder aantrekkelijk te maken en het aantal rokers terug te dringen.
Lees meer bij de BBC

Groot-Brittannië: Wales komt met plan om in 2030 rookvrij te zijn
De overheid van Wales heeft een plan gelanceerd om in 2030 rookvrij te zijn. Dat betekent dat er dan minder dan 5 procent van de bevolking nog rookt. Onderdeel van het plan is een ‘opt-out’ rookstopprogramma voor alle patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen. Ook wordt de illegale tabaksmarkt aangepakt.
Lees meer bij ITV

Montenegro: Overheid wil profiteren van tabakssmokkel
De overheid van Montenegro vindt het zonde om in beslag genomen gesmokkelde tabaksproducten te verbranden. Ze wil de tabak gaan veilen, zodat ze er nog wat aan overhoudt.
Lees meer bij Trouw

tags:  e-sigaretverbod | nicotineverslaving | gezondheidswaarschuwingen | rookstop | rookvrije generatie | COPD | plain packaging | smokkel | accijnsverhoging | jongeren