line
ondertussen bij de buren-149

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 25 maart 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Wereldwijde accijnsverhogingen hadden 182.000 doodgeboren kinderen kunnen voorkomen / WHO wil Covid-vaccin afwijzen om banden met tabaksindustrie / BAT wederom veroordeeld in Frankrijk vanwege verboden tabaksreclame / E-sigaretregels op Amerikaanse scholen werken beter als leraren getraind zijn / Amerikaans Congres steunt wet om synthetische nicotine aan banden te leggen / Ondanks pandemie is rookprevalentie in VS gedaald.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Wereldwijde accijnsverhogingen hadden 182.000 doodgeboren kinderen kunnen voorkomen
Als de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het verhogen van accijnzen wereldwijd waren nagevolgd, had dat in 2018 182.000 doodgeboren kinderen kunnen voorkomen. Dat blijkt uit een analyse van Imperial College London en het Erasmus MC dat is gepubliceerd in PLOS Global Public Health.
Lees meer bij Medical Xpress

Mondiaal: WHO wil Covid-vaccin afwijzen om banden met tabaksindustrie
Voor het eerst is er een nieuw coronavaccin dat op het punt staat om afgewezen te worden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De reden dat de WHO niet positief staat tegenover het vaccin van Medicago Inc, is dat het bedrijf banden met Philip Morris blijkt te hebben.
Lees meer bij Fortune

Frankrijk: BAT wederom veroordeeld vanwege verboden tabaksreclame
British American Tobacco (BAT) is door de rechtbank in Parijs veroordeeld tot een boete van 100.000 euro vanwege het overtreden van het reclameverbod in de Franse Tabakswet. BAT maakte reclame voor zijn alternatieve tabaksproducten. En dat is niet voor het eerst. Ook concurrent Philip Morris is onlangs door de Franse rechter veroordeeld wegens het overtreden van het reclameverbod.
Lees meer bij Strategies

Verenigde Staten: E-sigaretregels op scholen werken beter als leraren getraind zijn
Maatregelen om e-sigaretgebruik op scholen tegen te gaan werken beter als docenten zijn getraind om de regels te handhaven. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in Plos One. In 2018 noemde de Amerikaanse Surgeon General het gebruik van e-sigaretten op scholen nog een epidemie.
Lees meer bij Medical Xpress

Verenigde Staten: Congres steunt wet om synthetische nicotine aan banden te leggen
Het Amerikaanse Congres heeft een wet gesteund waarmee de Food and Drug Administration (FDA) bevoegd wordt om controles op synthetische nicotine in e-sigaretten te gaan controleren. Volgens de Campaign for Tobacco-free Kids proberen e-sigaretfabrikanten met synthetische nicotine de huidige wet- en regelgeving te omzeilen.
Lees meer op de website van de Campaign for Tobacco-free Kids

Verenigde Staten: Ondanks pandemie is rookprevalentie gedaald
Hoewel alcohol- en drugsgebruik tijdens de pandemie is toegenomen, geldt voor roken dat er sprake is geweest van een daling van het aantal rokers. In 2020 rookte 1 op de 8 volwassen Amerikanen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centers for Disease Control and Prevention (CDC). De reden dat het aantal rokers is gedaald is volgens een onderzoeker dat het sociale roken door lockdowns onmogelijk was geworden.
Lees meer bij Medical Xpress

tags:  boete | Covid-19 | PMI | nicotine | WHO | accijnsverhoging | BAT | jongeren | e-sigaret | reclameverbod