line
ondertussen bij de buren-111

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 19 november 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Internationaal investeringsfonds opgericht om tabakspreventie te ondersteunen / Philip Morris bepleit zijn IQOS-zaak bij de Amerikaanse FDA / Bulgarije en Griekenland hebben de meeste rokers van Europa / Gezondheidsexperts roepen Australische overheid op om tabaksverkoop te verbieden / Door het verbod op menthol is er minder gerookt in Canada / Sterftecijfer VS ten gevolge van kanker is in vijftig jaar met een kwart afgenomen / Rookverbod in openbare gebouwen Egypte ingevoerd / Drie Canadese theaters hebben boetes gekregen vanwege rokende acteurs / Britse miljardair vindt tabaksinvesteringen wel een goed idee.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Mondiaal: Investeringsfonds opgericht om tabakspreventie te ondersteunen
Tijdens de Conference of the Parties 9, een samenkomst van de landen die het internationale antirookverdrag FCTC hebben geratificeerd, is een investeringsfonds opgericht dat extra geld moet opleveren om roken verder tegen te gaan. Landen zullen samen zo’n 50 miljoen dollar (omgerekend ongeveer 44 miljoen euro) in het fonds stoppen. Het zal beheerd worden door de Wereldbank en een comité dat is samengesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Lees meer bij Devex

Verenigde Staten: Philip Morris bepleit zijn IQOS-zaak bij de FDA
Tabaksgigant Philip Morris heeft zijn zaak bepleit bij de Amerikaanse Food and Drug Administration. Door onenigheid over een patent rond de IQOS, opgevoerd door tabaksconcurrent R.J. Reynolds, mocht Philip Morris International en ook Altria de IQOS niet importeren. De regering Biden onderzoekt op dit moment ook of de tabaksfabrikanten de IQOS mogen blijven verkopen.
Lees meer bij CNBC

Europa: Bulgarije en Griekenland hebben de meeste rokers
28,7 procent van de Bulgaarse en 23,6 procent van de Griekse samenleving rookt. Daarmee staan deze landen op de eerste en tweede plek van landen met de meeste rokers van Europa. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat. Nederland doet het relatief goed en staat op de 21e plaats (van 29).
Lees meer bij Greek City Times

Australië: Gezondheidsexperts roepen overheid op om tabaksverkoop te verbieden
De verkoop van tabaksproducten moet uitgefaseerd worden. Dat vinden Australische gezondheidsexperts. Ze hebben de overheid opgeroepen om een verbod op de verkoop van tabaksproducten in te voeren. Ze redeneren dat als asbest en verf met lood niet meer op de markt mogen komen, omdat ze slecht voor de gezondheid zijn, dat dat ook voor tabak moet gelden.
Lees meer in The Guardian

Canada: Door het verbod op menthol is er minder gerookt
De verkoop van sigaretten in Canada is teruggelopen sinds er een verbod op mentholsigaretten is ingevoerd. Het verbod heeft ertoe geleid dat veel rokers zijn gestopt met roken. De totale sigarettenverkoop nam met 5 procent af.
Lees meer bij UPI

Verenigde Staten: Sterftecijfer ten gevolge van kanker is in vijftig jaar met een kwart afgenomen
Het aantal Amerikanen dat is overleden ten gevolge van kanker is de afgelopen vijftig jaar met een kwart afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van The American Cancer Society. In 1971 lanceerde de Amerikaanse overheid een plan om kanker te gaan bestrijden. Door het tegengaan van roken is het aantal longkankergevallen flink verminderd.
Lees meer bij The Mail on Sunday

Egypte: Rookverbod in openbare gebouwen ingevoerd
De Egyptische overheid heeft een rookverbod ingevoerd in de openbare ruimte. Dat betekent dat er bijvoorbeeld niet meer in overheids-, gezondheids- en opleidingsgebouwen, als ook jongerencentra en sportclubs gerookt mag worden.
Lees meer bij Middle East Monitor

Canada: Drie theaters hebben boetes gekregen vanwege rokende acteurs
Tijdens voorstellingen in drie verschillende theaters is er door acteurs gerookt. Hoewel dat roken onderdeel van de voorstelling was, kregen de theaters toch een boete van 500 Canadese dollar (omgerekend ruim 350 euro) omdat ze daarmee het rookverbod overtraden.
Lees meer bij The National Observer

Groot-Brittannië: Miljardair vindt tabaksinvesteringen wel een goed idee
Miljardair Kenneth Dart bezit een aandeel van meer dan 5 miljard pond (omgerekend meer dan 5,9 miljard euro) in twee tabaksfabrikanten. Dart vindt dat investeerders die hun tabaksaandelen van de hand doen, dat alleen maar doen omdat ze bang zijn dat ze ethisch gezien niet meer deugen in de ogen van anderen. Dart vindt dat onzin.
Lees meer in The Times

tags:  preventiefonds | boete | verkoopverbod | mentholban | IQOS | tabaksinvestering | longkanker