line
ondertussen bij de buren-113

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 14 mei 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: ‘Voor e-sigaretten zouden in Europa dezelfde regels moeten gelden als voor gewone tabak’ / Ierse politicus blijkt voormalig tabakslobbyist / Philip Morris zegt dat Japan over tien jaar rookvrij moet zijn / Amerikaanse staat Maine wil accijnsverhoging doorvoeren / Om roken in Pakistan tegen te gaan is meer handhaving nodig / Werkomstandigheden ‘bidi’-sigarettenrollers in India moeten verbeteren / Minister-president Pakistan opgeroepen niet naar tabaksevenement te gaan.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie 

Europa: ‘Voor e-sigaretten zouden dezelfde regels als voor gewone tabak moeten gelden’
In een interview zegt de Franse Europarlementariër Michèle Rivasi van de Groenen dat er een belangrijke plaats is weggelegd voor e-sigaretten in het Europese plan om kanker te bestrijden. E-sigaretten zijn minder schadelijk voor de gezondheid dan gewone sigaretten, dus heeft ze liever dat rokers daarop overstappen. Desondanks is het voor haar zonneklaar dat er ook voor e-sigaretten net zulke strenge regels moeten gelden als voor gewone tabak, omdat het nog altijd om een schadelijk product gaat.
Lees meer bij Euractiv

Ierland: Politicus blijkt voormalig tabakslobbyist
James Geoghegan staat op de lijst voor de partij Fine Gael in het district Dublin South Bay voor de aankomende verkiezingen. Geoghegan blijkt een verleden te hebben in de tabakslobby. Voor het lobbykantoor Transatlantic Public Affairs maakte hij onder meer voor cliënt Philip Morris analyses en politieke rapporten om hun lobby in Europa te versterken.
Lees meer bij The Times

Japan: Philip Morris zegt dat Japan over tien jaar rookvrij moet zijn
De topman van Philip Morris heeft in een interview gezegd dat Japan over tien jaar rookvrij moet zijn. Daarmee doelt hij op het uitfaseren van de verkoop van traditionele sigaretten. Hij wil echter dat Japanners overstappen op de Iqos, dus dat ze verslaafd blijven aan nicotine. Ook in de IQOS gaat tabak, die niet verbrand, maar verhit wordt en waarvan het gebruik nog altijd schadelijk is voor de gezondheid.
Lees meer bij Money Control

Verenigde Staten: Maine wil accijnsverhoging doorvoeren
De staat Maine is voornemens om de accijns op tabaksproducten te verhogen en ook om een verbod op lekkere smaakjes in te voeren. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat roken verder ontmoedigd wordt én dat er geld binnenkomt dat besteed kan worden aan verdere tabakspreventie.
Lees meer bij WGME

Pakistan: Om roken tegen te gaan is meer handhaving nodig
Pakistan heeft de afgelopen jaren een reeks maatregelen getroffen om roken te ontmoedigen. Zo is er een verbod op tabaksreclame ingesteld, is tabak duurder geworden en is losse verkoop verboden. Maar er wordt desondanks nog veel los verkocht, vooral aan jongeren met weinig geld. Doordat er te weinig handhaving is, blijven tabaksverkopers de wet zonder al te veel risicos overtreden.
Lees meer bij Geo

India: Werkomstandigheden ‘bidi’-sigarettenrollers moeten verbeteren
In de arme regio’s waar bidi’s (tabak gerold in plantenbladeren) met de hand worden gemaakt, zijn verbeterde werkomstandigheden nodig. De handrollers zijn vaak vrouwen, die tegen een zeer laag loon blootstaan aan de chemicaliën die in de sigaretten zitten. Zij hebben hun kinderen vaak bij zich, waardoor die ook aan het gif blootgesteld worden.
Lees meer bij DW

Pakistan: Minister-president opgeroepen niet naar tabaksevenement te gaan
Minister-president Imran Khan is door gezondheidsexperts opgeroepen om niet aan een online evenement deel te nemen dat is georganiseerd door de tabaksindustrie. Pakistan heeft het internationale FCTC-verdrag ondertekend, waarmee het heeft ingestemd met het op afstand houden van de tabaksindustrie.
Lees meer bij Dawn

tags:  FCTC-verdrag | handhaving | IQOS | accijnsverhoging | lobbyist | e-sigaret