line
ondertussen bij de buren-91

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 26 februari 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Londen is Europese stad met meeste rookvrije huurwoningen / Duitsland wil accijns op e-sigaretten heffen / Amerikanen zijn sinds pandemie meer gaan roken / Op stranden van Barcelona mag niet meer gerookt worden / Zuid-Afrikaans sigarettenverbod tijdens lockdown heeft markt veranderd / Tabaksgebruik kost Pakistaanse maatschappij ruim 1 miljard euro / Verkoopverbod op smaakjestabak in West-Hollywood.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Europa: Londen is Europese stad met meeste rookvrije huurwoningen
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat Londen de meeste rookvrije huurwoningen heeft. In slechts 7,2 procent van de huurwoningen mag er gerookt worden. Na Londen volgen Berlijn, Brussel, Dublin en Madrid. Amsterdam komt niet in de lijst voor.
Lees meer bij Fintech Zoom

Duitsland: Overheid wil accijns op e-sigaretten heffen
Het Duitse ministerie van Financiën heeft bekendgemaakt dat het accijns wil gaan heffen op e-sigaretten en andere alternatieve tabaksproducten. Voorheen waren die vrijgesteld van accijns. Ook overweegt de overheid de prijs van sigaretten te verhogen. De maatregel moet de staatskas tussen 2022 en 2026 12 miljard euro extra op gaan leveren.
Lees meer in de Frankfurter Algemeine

Verenigde Staten: Amerikanen zijn sinds pandemie meer gaan roken
Sinds de coronacrisis is de afname van het aantal Amerikaanse rokers gestagneerd. Dat komt doordat meer mensen thuis zijn gaan werken en meer gelegenheid hebben om te roken. Het wordt hen dus niet meer steeds moeilijker gemaakt, maar juist makkelijker. Volgens The Washington Times doen de Democraten er goed aan om de strenge regels op alternatieve tabaksproducten, die minder schadelijk voor de gezondheid zouden zijn, te laten vieren zodat meer rokers op die producten over zullen stappen.
Lees meer in The Washington Times

Spanje: Op stranden van Barcelona mag niet meer gerookt worden
De stad Barcelona gaat een rookverbod instellen zodat er op haar stranden niet meer gerookt mag worden. Het verbod geldt van mei tot september en is ingesteld om het milieu te beschermen. In de drukke zomerperiode worden er namelijk veel peuken weggegooid die op de stranden achterblijven en in zee terechtkomen.
Lees meer bij Le Petit Journal

Zuid-Afrika: Sigarettenverbod tijdens lockdown heeft markt veranderd
Uit onderzoek blijkt dat het verbod op de verkoop van sigaretten tijdens de lockdown, ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, de markt in Zuid-Afrika heeft veranderd. Voor het verbod was 70 procent van de markt in handen van de tabaksmultinationals. Na het verbod hebben zij nog maar 50 procent van de markt in handen. Rokers zijn voor goedkopere merken gegaan. Ook blijkt uit een enquête dat 8 procent van de rokers door het verbod is gestopt. De helft van hen is weer begonnen toen het verbod werd opgeheven.
Lees meer bij The Times

Pakistan: Tabaksgebruik kost maatschappij ruim 1 miljard euro
Uit het onderzoek Health Implications of Smoking in Pakistan, gepubliceerd door de denktank Center for Global and Strategic Studies, blijkt dat de Pakistaanse samenleving jaarlijks omgerekend ruim 1 miljard euro kwijt is aan gezondheidskosten die zijn toe te schrijven aan tabaksgebruik. De denktank stelt dat dat bedrag naar beneden kan als er duidelijkere antirookmaatregelen worden ingevoerd.
Lees meer in The Nation

Verenigde Staten: Verkoopverbod op smaakjestabak in West-Hollywood
In West-Hollywood, dat tot de stad Los Angeles behoort, mag geen smaakjestabak meer verkocht worden. Ook mogen er geen coupons voor korting op tabaksproducten meer verstrekt worden. Met de maatregel hoopt de gemeenteraad te voorkomen dat jongeren in de verleiding komen om met tabak te experimenteren.
Lees meer in de Los Angeles Times

tags:  coronacrisis | verkoopverbod | ziektekosten | smaakstoffen | rookverbod | accijns