line
ondertussen bij de buren-89

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 19 februari 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Aarde ook slachtoffer van tabaksepidemie / Tabaksindustrie maakt steeds meer Afrikanen verslaafd / 88 procent van Indiërs wil strengere maatregelen tegen roken / Keniaanse antirookorganisatie vraagt overheid tabaksleeftijd te verhogen / Tabaksdeeltjes maken deel uit van luchtvervuiling / Turkse ketens mogen geen tabaksproducten meer verkopen / E-bibliotheek geopend gericht op tabaksaccijns en illegale handel.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Aarde ook slachtoffer van tabaksepidemie
Uit een artikel van het hoofd van het FCTC-secretariaat blijkt dat de aarde zelf ook slachtoffer is van de tabaksepidemie. Ieder jaar wordt er ten behoeve van tabaksplantages immers 200.000 hectare bos gekapt waardoor tabaksplantages 5 procent van de ontbossing voor hun rekening nemen. Ook belanden er ieder jaar 4,5 biljoen peuken in het milieu. De peuken bevatten plastics en andere moeilijk afbreekbare en giftige stoffen. Het milieu lijdt dus flink onder de productie en het gebruik van tabak.
Lees het artikel in het BMJ

Afrika: Tabaksindustrie maakt steeds meer Afrikanen verslaafd
Uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat er in 2018 73 miljoen Afrikaanse tabaksgebruikers waren. In 2000 waren dat er 60 miljoen. Ondertussen neemt het aantal rokers wereldwijd juist af. Ook heeft de industrie steeds grotere stukken Afrikaanse grond tot haar beschikking om tabak op te verbouwen.
Lees meer bij Het Nieuwsblad

India: 88 procent van Indiërs wil strengere maatregelen tegen roken
Uit een nieuw onderzoek van Consumer VOICE, dat is uitgevoerd onder bijna 1.500 volwassenen verdeeld over tien Indiase deelstaten, blijkt dat 80 procent van de Indiërs vindt dat roken een groot probleem is. En 88 procent vindt dat de Indiase overheid strengere antirookmaatregelen in moet voeren om Indiërs tegen de gevaren van roken te beschermen.
Lees meer bij The Economic Times

Kenia: Antirookorganisatie vraagt overheid tabaksleeftijd te verhogen
The African Centre for Corrective and Preventive Action heeft een petitie ingediend bij de Keniaanse overheid waarmee de organisatie pleit voor het ophogen van de tabaksleeftijd van 18 naar 21 jaar. Daarmee hoopt ze dat tabaksfabrikanten hun marketingpijlen niet meer op jongeren, maar op volwassenen zullen richten, zodat het aantal met tabak experimenterende jongeren zal dalen.
Lees meer bij KBC

Malta: Tabaksdeeltjes maken deel uit van luchtvervuiling
Uit onderzoek van de Universiteit van Malta blijkt dat er ook deeltjes uit tabaksrook aanwezig zijn in luchtvervuiling. Dat betekent dat tabaksrook overal aanwezig is en dat mensen in meer of mindere mate aan de gevolgen van het inademen van tabaksrook blootstaan. Meeroken veroorzaakt wereldwijd veel ziekte en sterfte.
Lees meer bij Eurekalert

Turkije: Ketens mogen geen tabaksproducten meer verkopen
De Turkse overheid heeft bekendgemaakt dat grote (supermarkt)ketens geen tabaksproducten meer mogen verkopen. Ook moeten ze op zondag een uur langer dicht blijven. Hiermee hoopt de overheid kleine winkeliers te steunen.
Lees meer bij Daily Sabah

Zuid-Afrika: E-bibliotheek geopend gericht op tabaksaccijns en illegale handel
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een e-bibliotheek gelanceerd die wordt bijgehouden door de University of Cape Town. Daarin worden stukken, onderzoeken en boeken verzameld die specifiek gaan over tabaksaccijns en illegale tabakshandel. Deze e-bibliotheek is de eerste in zijn soort.
Lees meer bij IOL

tags:  luchtvervuiling | peuken | tabaksleeftijd | tabaksteelt | accijns, tabak | supermarkt | antirookbeleid