line

Ondertussen in het buitenland

donderdag 07 november 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaanse wetenschappers verdienen bij door tabaksindustrie bij te staan in rechtszaken / Niet elke Amerikaanse staat hanteert even streng antirookbeleid / Gezondheidsexperts vragen Trump ook menthol en mint-smaakjes te verbieden / JTI stelt winstprognose bij na tegenvallende e-sigaretverkoop Japan / Wetenschappers die over e-sigaret schrijven kunnen tegenstand verwachten/ Altria schrijft 4,5 miljard dollar af op Juul.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Wetenschappers verdienen bij door tabaksindustrie bij te staan in rechtszaken
Uit onderzoek van National Public Radio blijkt hoe wetenschappers geld verdienen door de tabaksindustrie bij te staan in de vele rechtszaken die er tegen de industrie gevoerd worden. Professor John Greer bijvoorbeeld verdiende een kwart van zijn jaarinkomen met expertverklaringen in de rechtbank om de tabaksindustrie te helpen bij haar verdediging.
Lees meer bij NPR

Verenigde Staten: Niet elke staat hanteert even streng antirookbeleid
Uit een nieuw onderzoek van Stanton Glantz van de University of California blijkt dat de invoering van antirookmaatregelen er over het algemeen voor hebben gezorgd dat het aantal Amerikanen dat rookt flink is afgenomen. Maar uit dat onderzoek blijkt ook dat niet alle regio’s en staten evenveel werk hebben gemaakt van antirookmaatregelen. Zo is er maar in 25 staten sprake van een rookverbod op de werkplek en in openbare ruimtes als cafés en restaurants.
Lees meer bij Reuters

Uit ander nieuws blijkt dat beleidsmakers in de staat Missouri enorme bedragen van tabaksfabrikanten hebben gekregen. Tegelijkertijd is het tabaksbeleid in deze staat niet zo streng als in andere staten. Lees meer bij News Tribune

Verenigde Staten: Gezondheidsexperts vragen Trump ook menthol en mint-smaakjes te verbieden
De regering Trump wil een verbod op smaakjes voor e-sigaretten instellen maar overweegt een uitzondering voor ‘menthol’ en ‘mint’. Een groep van meer dan vijftig gezondheidsexperts en -organisaties heeft Trump nu opgeroepen om geen uitzondering te maken voor deze smaken. Zij vinden dat alle smaken verboden moeten worden om de epidemie onder e-sigaretgebruikende jongeren te stoppen.
Lees meer bij Web MD

Japan: JTI stelt winstprognose bij na tegenvallende e-sigaretverkoop
De Japanse markt voor ‘reduced risk products’, waar e-sigaretten en heat-not-burn-producten onder vallen omdat ze minder schadelijk voor de gezondheid zouden zijn dan gewone sigaretten, levert Japan Tobacco International (JTI) minder op dan verwacht. Althans JTI heeft haar winstprognose bijgesteld omdat de concurrentie op deze markt van onder meer Philip Morris zo moordend is dat de verkoop tegenvalt.
Lees meer bij Reuters

Mondiaal: Wetenschappers die over de e-sigaret schrijven, kunnen tegenstand verwachten
De wereld rond de e-sigaret blijft verdeeld. De een ziet er de heilige graal in waarmee je mensen van het roken afhelpt, voor de ander is het een apparaatje waarvan nog helemaal niet gebleken is wat het langetermijngebruik voor gevolgen kan hebben. E-sigaretten bevatten immers nog altijd stoffen die schadelijk zijn voor gezondheid. Wetenschappers die met studies bijdragen aan meer duidelijkheid over e-sigaretgebruik kunnen afhankelijk van de resultaten door een van deze twee kampen in diskrediet worden gebracht.
Lees meer bij Bloomberg

Verenigde Staten: Altria schrijft 4,5 miljard dollar af op Juul
Altria, het Amerikaanse moederbedrijf van Philip Morris, heeft bekendgemaakt dat haar investering in e-sigaretfabrikant Juul 4,5 miljard dollar (omgerekend ruim 4 miljard euro) minder waard is geworden. Juul is de populairste e-sigaret van Amerika, maar heeft het flink te verduren nu er een epidemie onder jongeren is die ermee dampen. Altria investeerde eind 2018 bijna 13 miljard dollar in Juul.
Lees meer in The New York Times

tags:  ecig | Altria | smaakstoffen | heat-not-burn | PMI | JTI | tabakslobby | onderzoek | antirookbeleid