line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 15 maart 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksprijzen vergroten armoede in Wales / Philip Morris wil belastingverlaging voor heat-not-burn-producten in Nieuw-Zeeland / Waterpijp nog ongezonder dan sigaretten / E-sigaret rokende ouders houden er ruime regels op na / Maleisische regering niet afwijzend tegenover volledige tabaksban.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Tabaksprijzen vergroten armoede in Wales
Ruim een kwart van de bevolking in Wales leeft onder de armoedegrens. Daarvan rookt ook weer een kwart en die groep betaalt daar een hoge prijs voor: een pakje sigaretten kost 10 pond (bijna 12 euro). Een gemiddelde roker geeft 160 pond (190 euro) per maand uit aan tabakswaren, kettingrokers al gauw het dubbele.
“Veel rokers bezuinigen op eerste levensbehoeften of laten hun schulden hoog oplopen, met alle gevolgen van dien voor de gezondheid en het welzijn van hele gezinnen,” aldus Suzanne Cass van Ash Wales aan de vooravond van de conferentie ‘Who Can Afford To Smoke?’, georganiseerd door het Wales Tobacco or Health Network.
Lees meer bij Ash Wales

Nieuw Zeeland: Philip Morris wil belastingverlaging voor heat-not-burn-producten
De directeur van Philip Morris in Nieuw-Zeeland, James Williams, heeft aangekondigd dat de tabaksgigant van sigaretten af wil en alleen nog maar “minder schadelijke” heat-not-burn-producten wil verkopen. Critici, zoals Shayne Nahu van de Cancer Society, hebben hun bedenkingen. Als het bedrijf zich werkelijk zorgen maakte over sigarettenverslaving zouden ze het nicotinegehalte verlagen, denkt Nahu.
Hij wijst erop dat Philip Morris maar een klein aandeel heeft in de Nieuw-Zeelandse sigarettenmarkt (12 procent) en druk aan het lobbyen is bij de regering om lagere accijns op heat-not-burn-producten. “Volgens mij is hun enige motief: de aandeelhouders terugwinnen,” zei Nahu in radioprogramma Morning Report.
Lees meer bij Radio New Zealand 

Verenigde Staten: Waterpijp nog ongezonder dan sigaretten
Waterpijpgebruikers inhaleren grote hoeveelheden giftige chemicaliën, zo waarschuwt de American Heart Association (AHA). Het wordt steeds duidelijker dat waterpijp roken ernstige invloed heeft op hartslag en bloeddruk. Geregeld gebruik zou bovendien een verhoogd risico geven op hart- en vaatziekten.
“Veel jongeren denken dat het roken van tabak uit een waterpijp minder schadelijk is dan sigaretten, omdat de tabak door water wordt gefilterd, maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze bewering ondersteunt,” aldus AHA.
Lees meer bij Cosmos Magazine

Verenigde Staten: E-sigaret rokende ouders houden er ruime regels op na
Uit een onderzoek in het oosten van de VS blijkt dat veel ouders die e-sigaretten roken, dat binnenshuis en in de auto doen in aanwezigheid van hun kinderen. “Een alarmerende trend,” zegt onderzoeker en kinderarts Jeremy Drehmer. “Mensen worden misleid door reclames voor e-sigaretten en geloven dat de damp van dit soort producten onschadelijk is voor kinderen.” Drehmer pleit ervoor dat kinderartsen een rol gaan spelen in het informeren van ouders over de risico’s van ‘mee-vapen’.
Lees meer bij EurekAlert

Maleisië: Regering niet afwijzend tegenover volledige tabaksban
Een Maleis parlementslid heeft de minister van Volksgezondheid, Dzulkefly Ahmad, verzocht de import van sigaretten in Maleisië te verbieden. Er geldt in het land sinds begin dit jaar een rookverbod in alle eetgelegenheden. In openbare gebouwen en restaurants met airco was dit verbod al langer van kracht. Handhaving is echter een groot probleem. Sinds het rookverbod in restaurants op 1 januari inging, zijn er al 20.351 waarschuwingen uitgedeeld aan eettenteigenaren die geen ‘verboden te roken’-bordjes hebben opgehangen, maar het blijft bij waarschuwen. De minister heeft toegezegd een tabaksban in het kabinet te zullen bespreken.
Lees meer bij The Sun Daily

tags:  buitenland