line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 08 februari 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Wereldbank ziet alleen maar voordelen van accijnsverhogingen / Tabaksfabrikanten richten zich op Indiase kinderen / Tabaksverkoop in Hawaii volledig verboden in 2024 / Tabaksfabrikanten betalen nagenoeg geen Britse belasting / Nieuw-Zeelandse lobbygroep ontving geld van tabaksindustrie / Israëlische accijns op shag moet gelijk worden gesteld aan sigaretten.

De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Wereldbank ziet alleen maar voordelen van accijnsverhogingen
Volgens een onderzoek van de Wereldbank hebben accijnsverhogingen op tabak tot gevolg dat de volksgezondheid beschermd wordt, dat er meer geld in de schatkist terecht komt en dat de economische schade door tabaksgebruik wordt beperkt. De invoering van een zogenaamde sin tax op ongezonde artikelen (niet alleen tabak, red.) heeft ook niet tot gevolg dat mensen zich tot de illegale markt zullen wenden, zoals vaak wordt beweerd door de tabaksindustrie.
Lees meer bij City AM

India: tabaksfabrikanten richten zich op kinderen
Uit onderzoek van Consumer VOICE en de Voluntary Health Association of India is gebleken dat tabaksfabrikanten adverteren voor hun producten rond scholen en zich dus doelbewust op kinderen richten. De industrie probeert regels te omzeilen die de jeugd moet beschermen tegen tabaksgebruik. In India mag er eigenlijk geen tabak verkocht worden aan jongeren onder de achttien en mag er niet binnen een straal van 100 meter rond scholen geadverteerd worden.
Lees meer bij CNN

Hawaii: tabaksverkoop volledig verboden in 2024
De overheid van de Amerikaanse eilandengroep Hawaii wil drastische maatregelen invoeren om tabaksgebruik tegen te gaan. Nu mag geen tabak worden verkocht aan personen onder de 21 jaar oud. In 2020 moet die leeftijd op 30 jaar liggen, in 2022 op 50 jaar en in 2024 op 100 jaar. Daarmee wordt tabaksverkoop op het eiland in korte tijd helemaal uitgebannen.
Lees meer bij WDBJ7

Groot-Brittannië: tabaksfabrikanten betalen nagenoeg geen belasting
Uit onderzoek van de Universiteit van Bath blijkt dat tabaksmultinationals als Imperial, British American Tobacco, Philip Morris en Japan Tobacco International nagenoeg geen belasting betalen aan de Britse overheid, terwijl ze wel miljarden verdienen aan de verkoop van tabak. De Britse belastingbetaler draait daarmee op voor de kosten van de gevolgen van tabaksgebruik voor de samenleving.
Lees meer bij The Independent

Nieuw-Zeeland: lobbygroep ontving geld van tabaksindustrie
De New Zealand Tax Payers Union heeft geld ontvangen van British American Tobacco. Deze organisatie heeft bij de Nieuw-Zeelandse overheid gelobbyd tegen plain packaging en accijnsverhoging en werd daarvoor, naar nu is gebleken, gecompenseerd door de tabaksfabrikant.
Lees meer bij NZ Doctor

Israël: accijns op shag moet gelijk worden gesteld aan sigaretten
Het Israëlische hooggerechtshof heeft besloten dat de accijns op shag gelijk moet worden gesteld aan die op sigaretten. De minister van Financiën is verzocht die maatregel door te voeren. De accijns op sigaretten is nu nog drie keer zo hoog dan op shag. Omdat het om hetzelfde schadelijke product gaat zou volgens het hooggerechtshof hetzelfde accijnstarief moeten gelden.
Lees meer bij The Times of Israël

tags:  buitenland