line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 26 oktober 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksindustrie verliest rechtszaak in Verenigde Staten en moet schadevergoeding betalen / Duitse drugs-commissaris wil verbod op tabaksreclame / Cancer Research UK beschuldigt PMI van ‘ontstellende hypocrisie’ / Philip Morris probeert Japanse markt voor IQOS open te breken met goedkopere versie / Amerikaans e-sigaretmerk Juul trekt online veel tieners / Big Tobacco wil gezondheidsbelasting tegenhouden in Montana / Ook in Ghana komen per 1 november afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen.De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde staten: tabaksindustrie verliest rechtszaak en moet schadevergoeding betalen
De echtgenote van Louis Summerlin heeft een rechtszaak gewonnen tegen tabaksfabrikant R.J. Reynolds. Summerlin begon als tiener met roken en raakte verslaafd. Toen er longkanker bij hem werd geconstateerd begon hij een rechtszaak. De uitspraak heeft hij niet gehaald. Een gedeelte van zijn in de rechtszaak gebruikte getuigenis is op video opgenomen. De echtgenote heeft onder meer een schadevergoeding toegewezen gekregen van 5,3 miljoen dollar voor pijn en lijden, voor onrechtmatige dood een bedrag van 4,3 miljoen dollar en 30 miljoen dollar aan ‘andere schade’.
Lees meer bij SPi

Duitsland: drugscommissaris wil verbod op tabaksreclame
Een door de Duitse overheid aangestelde commissaris die zich bezighoudt met drugs en verslaving wil dat er een verbod komt op tabaksreclame omdat er nog ieder jaar 120.000 Duitsers overlijden aan de gevolgen van roken. Volgens commissaris Marlene Mortler worden de (zorg)kosten die daarmee gemoeid zijn geschat op 100 miljard euro.
Lees meer bij DW

Groot-Brittannië: Cancer Research UK beschuldigt PMI van ‘ontstellende hypocrisie’
Cancer Research UK heeft Marlboro-fabrikant Philip Morris beschuldigd van ‘ontstellende hypocrisie’ omdat het zich in zegt te zetten voor een rookvrije toekomst maar daarmee alleen maar reclame wil maken voor haar alternatieve tabaksproduct IQOS, waarin nog altijd tabak is verwerkt. “De beste manier om mensen te helpen bij het stoppen met roken is door geheel te stoppen met tabaksverkoop.”
Lees meer bij de BBC

Japan: Philip Morris probeert markt voor IQOS open te breken met goedkopere versie
Marlboro-producent Philip Morris heeft in Japan een nieuw model gepresenteerd van haar Heat-not-Burn-product (HNB) IQOS. De groei in de Japanse markt voor HNB’s is al een tijdje gestopt waarna de aandelen van de fabrikant zijn ingestort. Een goedkopere versie van de IQOS moet mensen makkelijker over te streep trekken om hem te proberen.
Ook een nieuwe lijn HEETS (de sigaretten die in de IQOS gaan) zal goedkoper zijn.
Lees meer bij Reuters

Verenigde Staten: e-sigaretmerk Juul trekt online veel tieners
Een kwart van de volgers van e-sigaretmerk Juul op Twitter is minderjarig, hebben onderzoekers geconcludeerd. Hun rapport is gepubliceerd in het Journal of Adolescent Health. Veel van hen retweeten de reclameboodschappen van Juul waardoor een nog grotere groep tieners wordt bereikt. Juul zegt zelf er niet op uit te zijn door jongeren gevolgd te worden.
Lees meer bij Reuters

Verenigde Staten: Big Tobacco wil gezondheidsbelasting tegenhouden
In de Amerikaanse staat Montana probeert Big Tobacco een wetsvoorstel tegen te houden waardoor pakjes sigaretten twee dollar duurder zullen worden. Dat geld zou direct naar Obamacare gesluisd worden om de ziektekosten te vergoeden van zieke rokers. Big Tobacco gebruikt misleidende reclamecampagnes om ervoor te zorgen dat mensen tijdens de Midterm-verkiezingen anders zullen gaan stemmen, zodat nieuwe politieke leiders het wetsvoorstel tegen kunnen houden. Altria, het moederbedrijf van Philip Morris, heeft al twaalf miljoen dollar aan de lobby uitgegeven.
Lees meer bij Mother Jones

Ghana: per 1 november afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen
De Ghanese overheid heeft bekend gemaakt dat per 1 november alle tabaksverpakkingen voorzien moeten zijn van afschrikwekkende plaatjes. De maatregel moet roken minder verleidelijk maken. Ook wil Ghana met de maatregel een volgende stap zetten in het implementeren van het internationale anti-rookverdrag FCTC.
Lees meer bij Ghanaweb

tags:  buitenland