line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 29 juni 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Onderzoek laat zien dat kinderarbeid op tabaksplantages wereldwijd levens ontregelt / Aanwijzingen dat tabaksindustrie eigen waar smokkelt in Azië / Britten moedigen strenge anti-rookmaatregelen aan / Plain packaging per 1 juli ingevoerd in Noorwegen / Bloomberg: ‘Overheden in Afrika en Azië moeten roken ontmoedigen’ / Rookverboden leiden niet tot meer thuisroken / Minder roken te zien op Chinese televisie / Tabaksindustrie probeert overheid Australië opnieuw te misleiden.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: Onderzoek laat zien dat kinderarbeid op tabaksplantages levens ontregelt
Uit een diepgravend onderzoek van The Guardian blijkt dat sigaretten die in Europa en de Verenigde Staten worden gerookt, tabaksbladeren bevatten die met kinderarbeid zijn geproduceerd. Tabaksfabrikanten claimen dat ze er alles aan doen om kinderarbeid tegen te gaan, maar uit het onderzoek (uitgevoerd op drie continenten: Midden-Amerika, Azië en Afrika) blijkt dat kinderen van 14 jaar of jonger nog altijd op tabaksplantages te werk worden gesteld. Ze worden aan het werk gezet en missen daardoor school. Ook staan ze bloot aan giftige tabaksplanten en kunnen ziek worden omdat ze te veel nicotine via de handen binnen krijgen.
Lees meer bij The Guardian

Azië: Aanwijzingen dat tabaksindustrie eigen waar smokkelt
Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de illegale sigaretten die in Azie zijn aangetroffen zijn, geen nagemaakte waar zijn. Dat wijst erop dat de tabaksindustrie zelf haar waar in het illegale circuit in omloop brengt, mogelijk om accijnsverhogingen te ondermijnen en zoveel mogelijk mensen goedkoop aan het roken te krijgen.
Lees meer bij Asian Tribune

Groot-Brittannië: Publiek moedigt strenge anti-rookmaatregelen aan
Uit onderzoek van de BBC blijkt dat anti-rookmaatregelen en het invoeren van een ‘zondebelasting’ op producten die slecht voor de gezondheid zijn (zoals tabak en frisdrank), door het grote publiek worden aangemoedigd. Een enquête onder 2000 Britten liet zien dat meer dan zeventig procent voor verdergaande rookverboden is. De politiek zou dit als een aanmoediging kunnen zien om strenger beleid te maken.
Lees meer bij de BBC

Noorwegen: Plain packaging per 1 juli ingevoerd
Vanaf 1 juli mogen tabaksverpakkingen in Noorwegen geen merkuitingen meer bevatten en alleen nog in gestandaardiseerde verpakkingen in de winkels liggen. De Noorse overheid hoopt zo dat roken minder aantrekkelijk wordt voor jongeren.
Lees meer bij The Local

Mondiaal: ‘Overheden in Afrika en Azië moeten roken ontmoedigen’
In een opiniestuk stelt de hoofdredactie van Bloomberg dat overheden in Azië en Afrika strenger op moeten treden tegen tabaksfabrikanten en meer anti-rookmaatregelen moeten instellen. Dit omdat tabaksfabrikanten er alles aan doen om het aantal rokers juist in deze regio’s te vergroten. De armere landen in de wereld zijn een makkelijk doelwit voor de tabaksindustrie, die in het Westen de grip op de markt aan het verliezen is.
Lees meer bij Bloomberg

Groot-Brittannië: Rookverboden leiden niet tot meer thuisroken
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat rookverboden in de openbare ruimte niet tot meer roken in eigen huis leiden. Onderzoekers wilden weten of rokers thuis extra gingen roken omdat dat op andere plekken niet meer kon, waardoor kinderen van rokers alsnog aan meer tabaksrook bloot worden gesteld. Maar dat bleek niet het geval.
Lees meer bij BioMedCentral

China: Minder roken te zien op televisie
In de afgelopen tien jaar is het aantal scenes waarin gerookt wordt in Chinese televisieprogramma’s en films afgenomen. Anti-rookactivisten roepen al lang dat het aantal rook-scènes naar beneden moet, zodat jongeren niet het idee krijgen dat roken normaal of stoer is. Dat wil niet zeggen dat roken compleet van de buis is verdwenen. De Chinese film waarin het meest werd gerookt, was The Founding of an Army: 14,3% van de speeltijd van die film heeft een personage een sigaret in de mond.
Lees meer bij China Daily

Australië: Tabaksindustrie probeert overheid weer te misleiden
In Australië is voor de vijfde keer op rij het KPMG-rapport in omloop gebracht over de illegale tabakssmokkel. Het rapport is misleidend omdat KPMG een methodologie gebruikt die niet controleerbaar is. Het rapport wordt door de industrie als lobby-instrument gebruikt tegen accijnsverhogingen.
Lees meer op de website van Cancer Council

tags:  buitenland