line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 29 december 2017

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Reuters-onderzoek laat zien dat IQOS-aanvraag PMI bij FDA niet klopt / Reuters-onderzoek laat zien hoe PMI lobbyt rond IQOS / Philip Morris stelt dat de IQOS geen e-sigaret is in Thailand / Supreme Court India onderzoekt beslissing over gezondheidswaarschuwingen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Reuters-onderzoek laat zien dat IQOS-aanvraag PMI bij FDA niet klopt
Nieuwsbureau Reuters kwam halverwege dit jaar met The Philip Morris Files, een onderzoek in twee delen naar de lobby van Philip Morris, gebaseerd op interne documenten. Nu heeft ze twee nieuwe delen aan de serie toegevoegd. Uit deel 3 blijkt dat de aanvraag van Philip Morris om goedkeuring van hun nieuwe product IQOS bij de Amerikaanse Food and Drug Administration, niet klopt. De goedkeuring is nodig om de IQOS op de Amerikaanse markt te mogen uitbrengen. Voormalige employees en freelancers die waren ingehuurd door de tabaksfabrikant stellen dat er onregelmatigheden zitten in de klinische onderzoeken van de tabaksfabrikant naar hun nieuwe product. Die onderzoeken vormen de basis van de aanvraag bij de FDA. Toen een van de onderzoekers meldde dat er onregelmatigheden zaten in de klinische onderzoeken en de kwaliteit van andere medewerkers in twijfel trok, werd zij door Philip Morris uitgesloten van vergaderingen.
Lees het onderzoek bij Reuters

Mondiaal: Reuters-onderzoek laat zien hoe PMI lobbyt rond IQOS
Uit deel 4 van het Reuters-onderzoek The Philip Morris Files blijkt hoe de tabaksgigant bij overheden lobbyt om ervoor te zorgen dat de IQOS in een goed daglicht komt te staan en ervoor te zorgen dat er minder accijns op wordt geheven dan normale sigaretten. Een van de lobbytrucs is overheden ervan proberen te overtuigen dat de IQOS geen sigaret is omdat de tabak die erin zit niet wordt verbrand, maar verhit. Ook blijkt uit interne documenten dat PMI al in 2014 heeft besloten dat dat een belangrijk nieuw lobby-argument zou worden. Een uitgelekt handboek voor social media-teams laat zien dat het belangrijk was voor PMI dat de IQOS veel aandacht op sociale media krijgt. Daarbij werd opgemerkt dat tabaksfabrikanten geen reclame voor hun producten mogen maken en dat ze dus heel goed uit moeten kijken met hoe ze welke boodschap brengen. Uit verkoopdocumenten blijkt ook dat Philip Morris de IQOS vooral verkoopt in landen waar het aantal mensen dat rookt afneemt en waar mensen dus proberen te stoppen.
Lees het onderzoek bij Reuters

Thailand: Philip Morris stelt dat de IQOS geen e-sigaret is
Hoewel Philip Morris overal stelt dat de IQOS geen gewone sigaret is in de hoop op lagere accijnzen op hun producten, stelt ze in Thailand juist dat de IQOS geen e-sigaret is. Die tactische wijziging van strategie is ingegeven door het verbod op e-sigaretten dat is ingesteld in Thailand. Een directeur van Philip Morris Thailand zei in een persbericht dat in de IQOS een product van tabaksbladeren wordt verbrand en dat dat anders is dan de vloeistof met nicotine die in e-sigaretten gaat.
Lees meer bij The Nation

India: Supreme Court onderzoekt beslissing over gezondheidswaarschuwingen
Eerder deze maand besloot de Kamataka High Court dat gezondheidswaarschuwingen die 85% van tabaksverpakkingen in beslag nemen toch niet nodig waren. Daarmee maakte ze een vonnis van een gewone rechtsbank ongedaan. Nadat er verschillende petities waren ingediend die tegen deze uitspraak protesteren, gaat het Supreme Court deze beslissing nu met spoed onderzoeken. 

Lees meer bij The Economic Times

 

tags:  buitenland